Taktikgenomgång

Ny uppgift till den komplett offensiva ytterbacken

När den senaste uppdateringen för FM15 kom här för någon dag sen, 15.2.0, så lades det till en ny uppgift för den komplett offensiva ytterbacken. Uppgiften i fråga är Understöd. Tidigare var det ju bara Anfall som man kunde koppla ihop med rollen. Men i och med idag, så har alltså även denna roll fått fler alternativ att välja på.

Jag hade tänkt att i denna text gå igenom lite kort skillnaderna mellan just Anfall och Understöd, och se om det är någon vits med att ändra sin ytterback från sin sedvanliga anfallsroll, till en mer tillbakaskjuten placering på plan med en mer defensiv spelidé.

Analys:
Om vi börjar med att titta på genomsnittlig placering och rörelseschemat för dessa två ytterbackar, så ser vi att den vänstra grafiken motsvarar den ytterbacken med Anfall som uppgift, och således den högre med Understöd. Jämför vi den genomsnittliga medelplaceringen, så ser vi att det är snarlikt utplacerat. Det är hårfin skillnad, där den offensiva backen är något högre upp än den defensiva. Än så länge ingen större skillnad. Men börjar vi titta på vart dem har rört sig över banan så ändras bilden en smula. Baumgärtel, som är vänsterback för dagen, har rört sig över större yta på plan, både defensivt och offensivt. Han har tagit sig så högt upp som ända in i boxen vid ett par tillfällen, där han till och med avlossat skott på mål, till motsats mot Gerster, som knappt har snuddat vid straffområdeslinjen.

Tittar vi vidare på skillnaderna, och statistiskt denna gång, så ser vi ett par värden som har stor avvikelse mellan spelarna. Om vi börjar titta på antalet passningar som dem två har slagit, så ser vi att det är ett stort övertag för Gerster med sina 49 st gentemot Baumgärtels 37. Även antalet bortpassade spel är det stor skillnad på. Här är fördelen till Gerster igen.


Nästa stora skillnad är tacklingarna. Nu har pendeln svängt över, och nu har Baumgärtel nästan 5 gånger så många gentemot sin kollega, 18 mot 4. Huruvida detta är kopplat till det offensiva spelet låter jag vara osagt, men om man tittar till vart tacklingarna har ägt rum, så kan man konstatera att dem är på ungefär samma nivå i planen. Så om det är motståndet som anfaller mer på sin högerkant eller om det är någon annan bakomliggande faktor som utgör detta låter jag vara osagt.

Nästa block att se över är regelöverträdelser och löpta kilometer. Den förstnämnade kategorin är kanske inte så viktig här, och det är inte heller jättestor skillnad, men ändå så ser man ett mönster för dessa två uppgifter. En som är tillbakadragen, och mer defensiv och har således mindre regelöverträdelser, medans den andra, som är högre upp i banan och agerar funktion i anfallsspelet har mer, förmodligen av den anledningen att han är mer involverad i närkamper runt deras box.

Den andra aspekten är hur mycket dem två har sprungit under matchen. Den mer offensiva har drygt 1 km mer löpstrecka, och det är kanske inte så konstigt om man tänker efter. Dock bör man ju reflektera över den fysiska förmågan på den backen man väljer att spela som ”Anfall” givetvis. Orkar han springa upp och ner för sin kant hela matchen. Assistera i anfallet, men även sköta sina defensiva uppgifter?

Nu till det som fick mig att höja ögonbrynen en smula. Om vi tittar till den sista grafiken här nere, så ser vi att passningsprocenten för dessa två herrar är slående bra för den ena, och under godkänt (om ni frågar mig). Den mer defensiva backen, den som har understöd som uppgift, har alltså 93.9% lyckade passningar, medans hans kollega på andra kanten, med anfall som uppgift, endast lyckades skrapa ihop 75.7%. Supernöjd med den ena, lite hårtork på den andra.

Slutsats:
Kanske inte helt rättvist att enbart basera detta beslut på en match, kanske inte heller 2,3 eller 4. Men jag kan se ett mönster i det redan. Det finns stora skillnader i hur dem utför sina arbeten ute på plan, fast man inte ser det när man tittar på medelplaceringen på plan. ”Nja, det ser ut som jämt skägg”. Nix säger jag.

Har du bra tryck framåt utan dina ytterbackar, i form av goda mittfältare och anfallsspelare, så skulle jag starkt rekommendera att spela understöd på dina KOY. Dels för att du får en bättre passingsprocent, mindre frisparkar mot dig och att du får en back som inte tar slut när man närmar sig 75-80 min. Men som alltid, detta är ju mina åsikter, och inget som är hugget i sten. Har ni annan känsla för dessa två exempel, ta den som ni fattar mest tycke för.

Lycka till.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top