FM15

The story: Vägen till Champions League, Season 1

Då var vi tillbaka med min rapport som jag valt att kalla ”The story”, och för er som inte läst den inledande prologen, så har ni den här att se över.

Jag ska här nedan försöka mig på bedriften att ta er från dag 1 med föreningen, genom träningsmatcherna och upptakten, via en hela säsong med upp och nergång, för att till slut, avsluta det hela med en säsongssummering där jag ser över hur det har gått, och hur jag ser på nästkommande år.

Förhandstipset:
Det här förhandstipset är kanske inte så oerhört intressant då jag valde laget utefter vart dom huserar i verkliga livet. Jag tränar ju min grabbar på samma plan, byter om i samma byggnad och värmer upp på samma löparbana som Arameisk-Syrianska IF, vilket gör att det föll sig naturligt att välja just dom för detta ändamål. Sen att dom var tippade 5a gör ju inte mitt arbete svårare direkt.

Säsongens matcher:
Säsongen började strålande då vi lyckades med bedriften att slå vår samarbetsklubb Syrianska med hela 5-1 i den inledande matchen. Därefter så blev det en salig blandning av resultat, och med mycket mål dessutom. Jag drog igång denna save redan på betan, vilket kan förklara ett och annat galet resultat. 8 st träningsmatcher, varpå ”bara” två förluster gladde mig något oerhört inför premiären mot Ekerö.

Premiärvinsten inledde en galet fin ”streak” utan förlust ända fram till början på juli, då vi fick se oss besegrade för första gången detta år. FC Gute hade en sån fin FM-dag, med 5 mål på 7 skott typ. Vi kunde föga sätta emot några taktiska justeringar för att förändra matchbilden. Många matcher, som ni ser, blev många mål i, och det var lite så jag jobbade med taktiken om jag ska vara ärligt. ”1 mer mål än dom och vi vinner” var med som motto mest hela tiden.

Men ibland föll vi på eget grepp. Som mot Södertälje och Enskede. Vi var alldeles för naiva och gick rakt i rävsaxen. Dock vägde vinster mot Eskilstuna, Sleiper och Linköping upp det och vi kunde avsluta sista 7 matcherna obesegrade.

Sluttabell:
Redan innan sista omgången så var vi klara vinnare, och det förklarar kanske det slarviga krysset mot Rynninge, 0-0. En fantastisk säsong sätt över alla matcher. Visst, vi förlorade lite här och där, vi hade det tufft vissa perioder under säsongen med skador och annat på nyckelspelare, men jag tycker ändå att vi klarade oss väl med tanke på dessa brister. Obesegrade hemma var en stor fjäder i min hatt när domaren blåste av sista matchen mot just Rynninge. Dessutom kunde vi stoltsera med mest gjorda mål på bortaplan, även det något som jag tar med mig vidare upp i division 1.

Internpoäng:
Inte så mycket att nämna här. Vi kan ju se all statiskt för laget för året. Det som sticker ut, och som jag vill påpeka dock, är tre spelare som var mer eller mindre ovärderliga under året. Först ut var Stefan Ostojic. Mest mål, mest poäng och den som spelat mest matcher under året. Spelare nummer 2 är Bachir Katourgi. Nummer 2 i skytteligan och helt avgörande för att vårt anfall fungerat så bra som det ändå gjort. Han har varit med och petat i nästan allt som rört anfallet, och ska ha en stor eloge för sitt arbete. Den sista att nämna är Eldin Kozica. Högerbacken som gjort 15 assist på 24 matcher. Även han helt avgörande, både för det defensiva arbetet på sin kant, men även en poängplockare av rang bland backarna.

Seriestatistik:

Taktikstatistik:
Här ser vi två starka saker om vi tittar på dem två översta valen. Den formation som gett mål oftast, är 4-2-3-1 Ytter, med mål var 27 min. Ställer vi det i paritet med 4-1-2-3 DM Ytter så ligger den på 35.5 min. Men vänder vi på det, och ser till antalet insläppta med samma mått sett, så ser vi tvärt om. Så det blir lite vad man själv gillar och vill ha. Många mål ofta, eller lite insläppta sällan?!

Sammanställningen ser ut som följer;

4-1-2-3 DM Ytter
Gjorda mål: 35.5 min
Insläppta mål: 62.8 min

4-2-3-1 Ytter
Gjorda mål: 27 min
Insläppta mål: 51.5 min

Taktiken:
Vi har rullat runt mestadels på två olika taktiker under den här säsongen, och den som varit mest spelad är denna. En klassisk 41221 där vi har en ensam anfallare och en DM framför innerbackarna. Rollerna som jag valt är enligt uppsättningen till vänster på bilden. Jag har alltså frångått min favoritposition, Hlavbacken, och istället gett Georges en DM-D istället. Fungerat så väl att jag inte behövt ändra tillbaka eller rotera runt på andra roller och alternerat. Den enda roll som jag faktiskt har ändrat på lite vartefter, är IM-U rollen som är på mitten. Den har varvats runt på några stycken under året beroende på vilken spelare som haft positionen.

Jacob Sauma:
Denna spelare var en av två som jag tog upp till a-laget redan första året. Han har fått beteckningen YP1b. Den andra, YP1a (Youth Project säsong 1 spelare a) var alltför dålig för att få fortsatt förtroende. Det fick däremot Jacob, och han har snittat 7.01 på sina 15 spelade matcher. Väl godkänt om du frågar mig. Han lyckades dessutom få till 2 mål och 1 assist. Gröna pila uppåt, och jag hoppas att han fortsätter att utvecklas genom åren.

Jovan Bogavac:
Den här killen är inget prospekt, inte heller någon duvunge eller upptagen u-spelare. Varför jag väljer att visa Bogavec som sista text är för att han lyckades med bedriften att ha högst snitt i hela laget för den här första säsongen, 7.56. 23 matcher spelade han och det blev 6 mål och 9 assist. Mycket bra facit för denna innermittfältare.

Slutsats:
Som säsongen artade sig efter alla träningsmatcher och omgångar, så kan jag inte vara mer än supernöjd. Laget har överpresterat en aning, och det kanske tar ut sin rätt i nästa division. Men det får vi se i kommande avsnitt. Taktiken som är presenterad ovan har fungerat näst intill klandersfritt och det rådde inget tvivel om att jag fann rätt för alla direkt. När det kommer till skador så har det varit i omgångar som vi har fått kasta in ”bottenskrapet” för att få till en startelva överhuvudtaget. Men sett över hela sommaren så har det nog varit helt normalt.

Nu är vi klara för division 1, och vi har hamnat i Division 1 Norra. Här ska vi spela mot Brage, Umeå och Motala för att nämna några. Jag ser att vi behöver få ner antalet skador inför nästa år, och vi behöver även etablera fler U-spelare in i A-truppen för att få en så bred trupp som möjligt, vilket möjliggör att vi kan rotera mer, vilket i sin tur underhåller fysiken bättre på samtliga spelare.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top