Träning

Skillnaden mellan Generell- och Matchträning!

I den här genomgången så kommer jag att gå igenom Generell och Matchförberedande träning då det verkar som att det råder lite missförstånd i ämnet, och det kommer många frågor om just hur man sätter upp sin träning på bästa sätt. Jag ska med detta alltså gå igenom lagträningsinställningarna, och jag kommer inte beröra den individuella träningen, utan tar det i senare del.

När du klickar på ”träning” i mitten av vänstermeny så hamnar du på en informationssida för din träning. Här presenteras en rad olika val och fakta för dig, såsom Generell träningsfokus, truppfitness etc.


För att komma till lagträningen, så klickar man på ”lag” uppe till vänster. Då presenteras följande grafik för dig.

Här finner vi tre olika val som du ställs inför. Generell träning, planering och till slut matchförberedelser. Jag tänkte gå igenom samtliga tre här nedan, och jag börjar från vänster som sig bör.

Huvudfokus på den Generella träningen som du kan välja på är:
• Balanserat
• Kondition
• Taktik
• Bollkontroll
• Försvarsspel
• Offensiv
• Lagsammanhållning

Alla val som du ställs inför fokuserar på grupper av attribut, alltså flera egenskaper hos dina spelare. Vissa fler än andra. Så låt oss titta närmare på dessa grupper för var och en av valen:

Kondition: Acceleration, Smidighet, Balans, Spänst, Grundkond., Snabbhet, Uthållighet, Styrka, Arbetskap.
Taktik: Förutseende, Kyla, Koncentration, Beslut, Lagarbete
Bollkontroll: Dribblingar, Bollkänsla, Huvudspel, Teknik, Finess
Försvarsspel: Markering, Tacklingar, Positionsspel
Offensiv: Inlägg, Avslut, Långskott, Passningar, Speluppfattning, Spel utan boll

Så om du väljer ett huvudfokus här, innebär betoningen på de attribut som anges ovan att vara mycket större än normalt. Så väljer man Försvarsspel, så läggs det mer krut på markering, tacklingar och positionsspel. Väljer du tex taktik, så kommer det fokuseras mer på förutseende, kyla, koncentration. beslut och lagarbete. Du kanske märkt att jag lämnat ute balanserat i listan, val nummer 1. Anledningen till detta är att det är som en default-inställning som kontrollerar att alla attribut har samma fokus utan någon inbördes företräde. Den generella träningsmodellen är bra om du vill att alla dina spelare ska träna ett specifikt sätt för något du skapar och ta en mer allmän strategi.

Intensitetsnivåerna är Mycket lätt, Låg, Medel, Hög och Mycket hög.

Planering
I den här delen av träningsvalen har du två val. Den första, som är överst kan du välja att tillåta spelare att vila före och/eller efter en match. Det finns också en slidebar du kan nyttja in under. Sliden går att justera, och flyttar du den längst till vänster så läggs det mer tid på matchträning. Ju längre till höger man går desto mindre tid går åt till matchträning. Det finns fem olika inställningar i totalt och varje klick antingen ökar eller minskar med 10%. Så om du hade sliden längst till vänster skulle det vara 50%, vilket innebär att träningen mellan General och Match delas jämnt. Hela vägen till höger skulle betyda 100% generell träning utan matchträning.

Matchförberedelse
• Matchtaktik
• Lagsamarbete
• Defensivt positionsspel
• Rörelse i anfallsspelet
• Defensiva fasta situationer
• Offensivt fasta situationer

Dessa val ger dig en liten boost inför nästkommande match. Vi kan ta ett exempel, om du har problem med att du släpper in mål på fasta situationer, då kanske du ska välja att arbeta med defensiva fasta situationer inför nästa match o du tror motståndarlaget utgör ett reellt hot i ämnet. Eller om du ville arbeta med taktik, och öka din kännedom för just den taktiken, då väljer du istället ’matchtaktik” som fokus.

Det är här som många har gjort fel, och valt ”taktik” under generell träning, istället för här. Taktiken här fokuserar på kännedomen om formationen, medans samma val på generell träning fokuserar på 5 attribut för spelarna.

Hoppas att detta gav er en liten inblick i hur lagträningen ser ut och fungerar.

Lycka till.

Denna text är ett samarbete mellan FMSideline och Cleon. Vill ni läsa mer om just honom och hans tankar, så finns han på både sigames forum samt på twitter.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top