FM15

Analys: Kommande motståndare

Allt börjar med att man försöker hitta sig en taktik som fungerar. Det tar ett par matcher innan man inser vilka justeringar man måste vidta för att få till det. Ytterligare ett par matcher innan man får ordning på rollerna och dem unika instruktionerna för var och en av sina 11 startspelare. För vissa kanske det tar en hel säsong, och till och med hela sin FM-motivation innan man börjar närma sig något som liknar framgång.

När man sen, efter mycket om och men, lyckas trolla ihop vad man själv anser är en dundertaktik, så verkar det ibland som att man fann kistan med allt guld. Man sätter sig ner, lutar sig tillbaka och bara mår bra. Man har hittat det man sökte efter. Man har funnit något underbart. Här skulle framgångssagan kunna sluta och man går hem med högsta vinsten. Men det är nu det roliga börjar.

Idag tänkte jag att vi skulle gå igenom hur man kan nyttja den informationen som presenteras i spelet inför varje match om dina kommande motståndare. Det spelar ingen roll om du arbetat fram en taktik till perfektion, om det ändå är så att du förlorar matchen. Detta med motståndaranalysen är givetvis bara en del i hur du kan bli framgångsrik. Men vi behöver även bemästra den delen så…

Scoutrapporten:
Det finns massor med information att ta till sig i detta ämne, och det man kanske tänker på i första hand är scoutrapporten. Din huvudscout har allt som oftast satt ihop en liten rapport till dig om nästa motståndare, som underlag till hur du vill sätta upp din matchträning inför fighten. Ibland ger han till och med råd för hur han anser laget ska träna träningen innan.

På bilden nedan så får man tämligen enkel information om motståndarnas formation, tid för mål, både insläppta och gjorda samt assistområdena. Här kan vi se att Heidenheim har ett stort övertag på sina assist kommande ifrån kanterna. Man kan också utläsa att dem släpper till oerhört lite assist i och runt boxen, vilket kan antyda på att deras mittbackar är av högre rang än ytterbackarna. Man kan också se här att dem gör väldigt lite mål i sista kvarten, och dessutom släpper in 20% av målen där likaså. Kan tyda på att konditionen inte är på topp och koncentrationen tryter mot slutet.

Lagrapporten:
I lagrapporten så kan vi även se egenskaperna för just Heidenheim. Deras bästa egenskap, enligt rapporten är dem är rankade 5:a vad gäller snittlängd. Kan tyda på att dom spelar mycket bollar från kanterna på inlägg och i hopp om att nickspelet ska ge utdelning. Detta förstärker upp den tidigare informationen om att deras assistområden är kanterna. Man kan också se att deras sämsta egenskap, är arbetskapaciteten. Dem jobbar helt enkelt inte så hårt som dom borde. Rankad 18:e är likställt med sämsta lag i tabellen.

Senaste matcherna. Momentumet:
Vi kan också titta på hur laget har presterat den senaste matcherna. Jag brukar i regel bara titta tillbaka en månad, då formen kan variera under den 4-veckorsperioden. Men ibland så försöker jag se en smula längre för att se när man förlorade/vann senast. Vad vi kan se för Heidenheims resultat, så har dom haft en fin resa under hösten, och det kan indikera på att deras moral och momentum är i uppåtfas, och bör finnas med i beaktning när man sätter sitt lags instruktioner. Här kan man också se ifall någon målskytt har utmärkt sig under senaste matcherna. Då kanske man behöver markera bort honom tidigt.

Statistik 1:
Här under den här delen så kan man se oerhört mycket. Tänker bara belysa ett par saker som jag anser är av större vikt, och det är främst se om någon ordinarie spelare är otillgänglig för vår match. Det kan vara skada, trötthet eller till och med landskampsfrånvaro. Är det så att det är 2-3 st ordinarie startspelare som inte är med i morgondagens match, då kanske man kan ”flytta fram” lite och pressa en smula mer. I grafiken nedan ser vi just ett sånt exempel. Claasen är skadad och kan inte delta. Han har startat 13 gånger redan, och gjort 5 poäng (2+3). Han är dessutom en yttermittfältare, och det försvagar ju deras möjligheter till inlägg och farligheter i vår box. Jag har även ringat in deras främsta målskytt då jag anser att det är av yttersta vikt att identifiera lagets poänggörare. I det här fallet så är Niederlechner näst intill enda målgörare, och det kan vara bra att veta när vi ska titta på deras taktik.

Statistik 2:
Det går även att skapa nya vyer i spelet för den information som man önskar sig ta del av. I grafiken här nedan har jag skapat en ny vy, med relevant info att få vetskap om. Även här har jag ringat in en del av dem som jag själv tittar lite extra på. Vi kan börja med att se att båda deras högerspelare, Philp och Muller, har mycket sämre snitt än övriga defensiva spelare. Detta tyder på att deras högerförsvar är av undermåligt mått. Däremot så är deras mittbackar av bättre börd, och det går hand i hand med att deras insläppta mål inte får sina assist i och runt boxen, såsom vi konstaterade tidigare. Kanske vi ska anfalla mer på deras högerkant?! Nästa aspekt att se över är Varnhagens passningsprocent. Han är en av lagets passningsskickligaste, och det bör vi utnyttja. Här måste vi sätta press på honom hela matchen och se till att han får så lite tid som möjligt med bollen. Han är även en av dem som slår mest passningar, så detta kan vara nyckeln till deras avsaknad av bollar in och runt vår box. Det finns en uppsjö av information att ta del av här, och detta är bara en liten del. Ni väljer själva hur ni vill tolka och tyda det ni anser är viktigast. Ni kan givetvis lägga till och ta bort kolumner som ni själva vill.

Taktiken:
Taktiskt sett så är det viktigt att se hur laget förmodligen ställer upp. Hur har dom spelat dem flesta matcher, och vad är sannolikheten när ni spelar mot dem. I det här fallet så verkar de som att 4-4-2 är den formationen som jag ska bygga mitt lag runt. Här kan man även se lite hur det har gått historiskt för laget. Är dem i en uppåtgående eller nedåtgående form säsongsmässigt?! Har dom bytt tränare och även fått lite luft under vingarna, så kan dem bli farliga. Ha i beaktning även detta.

Våra interna möten:
Även här kan man får ut information som är viktigt inför matchstart. Hur har vi spelat mot dom tidigare? Har vi ett ”övertag” på dem eller inte? Har det ofta blivit en målfattig tillställning, eller kan vi räkna med många mål? Har vi vunnit hemma, men förlorat borta? Frågorna är många, och denna del kan ge ett eller ett par svar på demsamma. Tolka och räkna in.

Analysen:
Dem nästkommande tre bilderna lade jag upp i twitterflödet här om dagen, som är match mot Frankfurt. Efter en del förfrågningar, så bestämde jag mig för att skriva den här genomgången. I grafikens första bild, så har jag tagit deras formation, inverterat den och lagt den ovanpå min formation. Detta för att kunna utläsa exakt hur det ser ut i positioneringen på plan. Dem kom till start med en 4-4-1-1. Se mer info i grafiken.

Resultatet:
Matchen som vi ser resultatet på, är just mot Frankfurt. I och med att Frankfurt spelar med en liknande uppställning så valde jag att ta den matchen som exempel. Jag har arbetat med analysen på samma sätt som ovan, och det har givit resultat. Som ni ser så vinner vi komfortabelt, 4-0. Första och tredje målet kom från skott strax utanför boxen, där vi var övertaliga allt som oftast. Det andra målet kom på en kontring, 2 vs 1. Fjärde kom som ett resultat av att Frankfurt slutat spela.

Slutsats:
Det är inte nog så viktigt att inte stressa när man spelar FM15. Ge dig tiden att förstår och veta vad det är du gör, och varför du gör det. Vad händer om jag gör så här? Hur påverkar det laget och deras spelsätt om jag ändrar lite här, lägger till här och drar ifrån här? En aspekt i spelet som är av yttersta vikt när det gäller att nå framgång, förutom en fantastisk taktik, är att utnyttja all tillgänglig information för att kunna identifiera motståndarna. Både vad gäller deras svagheter och utnyttja dem, men även deras styrkor och försöka stänga dem så gott det går.

Det finns massor med att se över när det gäller just förberendandejobbet inför matcherna. Man kan tex titta på ligaplaceringen, samt förhandstipset för att se lite vad laget har för förväntningar denna säsong. Har dom tappat spelare senaste tiden eller kanske står utan tränare till och med. Det hela handlar om hur mycket tid och lust har du att lägga på detta moment i spelet. Hur du än gör, så hoppas jag att du når framgång.

Lycka till.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top