Attribut

Attribut före roll?!?

Precis som rubriken antyder så ställer jag frågan om attribut går före roll? Vad menar jag med det då? Ja, jag menar som så, att kan man strunta i vilken roll som spelaren är bäst ämnad för och istället enbart kolla in spelarens attribut och se vart han passa in bäst någonstans med just sina bästa kvaliteter.

Som exempel i denna artikel så har jag, tillsammans med Bambuh som jag diskuterar en hel del taktik och ungdomsutveckling med, kommit överens om att jag ska använda mig av Yaya Touré, Manchester City Premier League. Jag var inne på att ta en okänd ung spelare i Lens först, som jag ansåg vara utmärkt för uppdraget. Men efter lite diskussion, så kom vi fram till att det kanske är bättre om vi tar en spelare som folk känner till och vet vart han brukar spela. Dessutom så har nog alla sett Yaya spela någon gång på TV. En känd person med andra ord.

Sagt och gjort. Så fick det bli. Det första jag ville titta på var hur han ser ut attributsmässigt. Som ni säkert vet, så kan man nästan nyttja Yaya på samtliga positioner på innermittfältet. Men i den här artikeln ska vi försöka oss på bedriften att placera honom på en helt annat position, men som tar tillvara på hans bästa förutsättningar. Rollen som jag valde blev Offensivt spelande forward. tittar vi på dem attribut på bilden nedan, för just den rollen, så ser vi att det passar honom som handen i handsken. Det lägsta värdet för denna roll som Yaya besitter, är 13 för accelerationen. Annars är det galna värden överlag. Vi provar honom som offensiv spelade forward.

Uppställningen:
Uppställningen som jag valt att spela Manchester City med denna säsong, är följande. 4-2-3-1 fick bli den formationen som jag tror passar laget bäst. Jag har givetvis smygtittat lite på detta förslag och sen tweakat den en smula. Jag satte Yaya som ensam anfallare, och jag tror att han kan klara den uppgiften galant trots att han får axla den lagdelen på egen hand. Bilden till höger här nedan visar också hans genomsnittliga position för just OF-A. Som ni ser, så är han mest runt mittcirkeln, men även en hel del i boxen. Helt naturligt så klart.

Jämnförelsen:
För att förtydliga hur bra Yaya är som OF-A så har jag gått in på sökfunktionen i spelet, och använt mig av ett antal filtervärden för att se hur pass bra han ändå är. Som ni ser, så har jag använt mig av 7 val, och selekterat så att minst 6 av dem valen faller in på sökresultatet. Det jag fick fram fick mig att höja på ögonbrynen. Messi, Suarez, Ronaldo och Totti var dem enda 4 som kom upp. Wow.

För att se vilka spelare, och framförallt vilka anfallare som Yaya är bättre än på dessa sökningar, så använde jag mig av samma värden, men lade till position: anfallare också för att selektera bort alla andra roller. Jag tog ner sökkriterierna ett par attributsnivåer, och det jag fann nu var minst lika imponerande. Han har bättre värden än Rossi, van Persie, Higuain etc. Ni kan ju se i listan här nedan. Yaya min vän, du är en naturlig anfallare.

Grafik från matcher:
Här nedan har jag tagit med ett par bilder som visar hur han har arbetat på plan, och främst i den sista tredjedelen. Den första bilden visar hur han ligger på rulle när vi vinner tillbaka bollen på mitten. Han vet att det kan komma en boll tidigt av Nasri, och då tar han tidigt löp och försätter mittbackarna i svåra situationer hela tiden. I en-mot-en situationer så har han starkt visat att han kan vinna dem flesta dueller.

I den andra grafiken så ser vi även här hur han uppmärksammar det tidiga uppspelet, och påbörjar sin löpning in mellan, och bakom mittbackarna för att på så vis få friläge när så bollen slås in i boxen. Djupledsspelet har varit ett signum för hela lagets framgång.

Statistik:
Tittar vi på hur det har gått, rent statistiskt för det första halvåret, så har han spelat 26 matcher totalt, varav 18 i serien. 31 mål, varav 20 i ligan. På det kan vi lägga 7 assist totalt. Ett genomsnittliga betygsvärde på 7.74 är i min bok helt galet för 6 månaders spel. Han blir dessutom utsedd till matchens spelare var tredje match vilket också indikerar på en spelare på rätt plats. Kolla cupen, 8+1 på fyra matcher, 8.55. Wow.

Formen:
Tittar vi på senaste formen för denna grafik, så ser vi att han gjort mål i den senaste sju (7) matcherna som han spelat. Visst, det är lag som kanske inte sätter upp det starkaste motståndet, men trots det så visar han att han kan leverera på denna nivå till en övernaturlig nivå.

Slutsats:
Som frågeställningen löp i rubriken, så ville jag fråga om det kunde förbises att en spelare har en roll att spela, och istället bara titta på attributen för densamma. I den här artikeln, så har jag försökt att påvisa för er läsare att så är fallet. Man kan alltså enbart titta på en spelares attribut, och se vart han skulle kunna spela i nästkommande match.

Givetvis så har man inte ”kunskapen” om den positionen, så kommer man kanske inte heller vara 100% i sitt spel, men det går ju att ordna med enkla medel. Yaya hade en ljusgul prick på OF-A när han började. Efter en halv säsong, och med den framgången som han skördat enligt artikeln, så har hans prick blivit ljusgrön, precis så som man vill att den ska vara.

Nu har jag tagit ett väldigt ”lätt” exempel här, då Yaya har oerhört goda attribut för OF-A, och om man tar en 19 åring i Bröndby så kanske man inte når samma resultat. Men jag vill bara påvisa att man kan arbeta på det här viset för att hitta bästa roll för sina spelare.

”Han kan bara lira DM. Men då köper jag en spelare för fyr-dubbla priset, som kan spela CM istället”.

Påståendet är helt galet om du frågar mig. Du kanske till och med har talangen i truppen. In och utvärdera dina spelare, både i A-laget, B-laget men även i dina U-lag och se vad du kan göra med dem.

Lycka till med er nyvunna kunskap, och återkoppla gärna i mitt twitterflöde hur det har gått.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top