Excel

Excel-blad för dig som gillar statistik

Jag älskar Football Manager, vare sig det är spelversion 10, 12, 14 eller 15. Att jag sen är statistik-geek och älskar att räkna ut saker och få det på pränt gör det ju så mycket roligare. Jag har länge funderat och tänkt hemma på min kammare på dem rollerna som presenteras i spelet för varje person. Ni vet när det sägs att en spelare är bäst som Falsk nia, Trequartista eller varför inte måltjuv (se bild nedan). Man noterar ner den informationen, och försöker klämma in honom i startelvan med det i åtanke. Jag behöver inte en Falsk nia. Skitsamma, jag spelar honom som Trequartista istället.

Men är det verkligen så att Sports Interactive har gett oss det så upplagt på silverfat? Har vi fått alla spelares bäst positioner givna till oss utan att det kan bli fel? Visst kan det vara så, men inte alla spelare. Jag är av annan åsikt. Så därför började jag att knopa ihop ett excel-blad där jag skrev ner alla attribut som presenteras i spelet, alla tekniska, psykiska och fysiska, för att på så sätt få en övergripande bild över mitt slutgiltiga arbete.

Jag började med att gå igenom alla rollerna, och deras tillhörande uppgift i spelet, och lade ihop alla dem ”highlightade” värden tillsammans under varje roll bredvid dem värdena som jag nyss nämnt. För vissa roller var det 20 st attribut att fylla i. Medans andra bara hade 8 st. Jag ville räkna fram ett genomsnittligt värde på dem utmarkerade värden för varje roll. Tar vi bilden nedan som exempel, så blev det så här: 14+12+12+11+12+12+12+14+11+14+10+9+13=156/13 = 11.3. Nu var det dags att fylla i värdena och se om det fungerade som jag ville.

Sagt och gjort. Jag provade att fylla i en spelares alla attribut, tekniska, psykiska och fysiska för att se om det gick som jag tänkte. Yes. Precis som jag ville. Det värdet, alltså den rollen och uppgiften, som fick högst genomsnittsvärde blev grön-markerat. Nu kan jag se vilken roll som jag fått högst resultat på. Jag kan även se dem andra rollernas värden, och väga för och emot på samtliga val.

Nu ska jag nämna det, att bara för att jag tagit fram detta blad, så är det inte hugget i sten vad du ska välja för roll till dina spelare. Någon roll har ”starkare” attribut highlightade än andra för den rollen, och då kan det bli lite skevt om man inte kollar till hela spelarens samlade värden. Låt mig ta ett exempel

En spelare har satts på en roll som har både avslut, men även speluppfattning i sin attribut. Vi kan ta Offensiv mittfältare med uppgiften Anfall.

Avslut 20
Speluppfattning 10

Gemensamt värde: 15

I det här fallet så kan man tycka att det totala värdet är mycket högt, och detta borde givetvis vara hans primära plats på plan. Men som offensiv mittfältare kanske du behöver ”speluppfattningen” mer än avslutet, och därigenom så kanske han skulle ha spelat Inre Anfallare istället, där hans avslutsförmåga kommer bättre till sin rätt. Jag hoppas att ni förstår vad jag vill komma till. Ta det med en nypa salt, och ha detta med i beräkningen när ni sätter upp ert lag. Använd inte bara detta blad som grund.

Givetvis kan ni ladda hem detta excel-blad om ni vill, och prova på era spelare i lugn och ro.

Länken finner ni här.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top