FM15

The story: Vägen till Champions League, Season 2

Det har tagit ett par dagar här att få fram en sammanställning för säsong 2 för mitt Arameisk-Syrianska IFs väg mot en Champions League-final. Men nu äntligen så har jag den klar för er att avnjuta. För er som inte läst den inledande prologen eller första säsongen, så har ni dem två länkarna här.

Prologen
Säsong 1

Förhandstipset:
Då var vi i division 1 Norra, och vi skulle ställas mot betydligt svårare motstånd detta år, än året innan. Frej, som inför året hade tippats etta av flera skäl. Men det starkaste var nog att dom hade missat kvalplatsen året innan med några ynka poäng. Dessutom hade dom tagit hem Anton Olofsson från Assyriska och även Jon Åslund från Ekerö Ik som gjort en fantastisk säsong. Även Brage och Motala AIF såg starka ut. Vi fick nog hoppas på att klara oss kvar, enligt dom direktiv som jag fick från min styrelse.

Säsongens matcher:
Precis som förra året så bokades det upp 8 stycken träningsmatcher som skulle ligga som grund för dem inledande matcherna i den nya serien. Det finns flera sätt att bemöta försäsongen, och förmodligen lika många varianter som spelare. Vissa vill spela mot bra lag för att på så sätt få in mer pengar i kassan via inträdet, och andra vill spela mot sina favoritlag, såsom Tottenham, Bröndby etc.

Min strategi är av helt annan karaktär. Jag väljer mycket sämre lag att spela mot, om möjligt, för att på så sätt få ihop så många bra resultat som möjligt utav dem vi ska spela. Varför gör jag så då? Jo, det hela kokar ner till moralen hos mina spelare. Har vi en hög moral, alltså många gröna pilar, och helst i horisontell riktning, så kommer vi få en extra boost i matcherna som kommer. Man kan säga att momentumet hos laget är i en positiv riktning, och det medför så mycket i spelet. Bättre laganda, bättre och piggare anfallsspel. Likställ det med verkliga livet. Har du ett par vinster i ryggen, så spelar man mer avslappnat, och man kan tro på sig själv på ett annat sätt.

Den första matchen, mot Enskede tillsammans med Assyriska, var redan inbokad inför säsongen av min assisterande. Dem påföljande 6 matcherna var det jag som såg till att boka. Jag gick helt enkelt på deras förmåga som lag när jag valde ut dem. Som ni också ser, så kom enda förlusten mot just ett av dem bättre lagen, Assyriska.

Dem första matcherna gick över förväntan, och vi fick inte se oss besegrade förrän i mitten på maj, mot IFK Luleå med uddamålet. Det blev en alltför svår match för vår del och vi förlorade rättvist. Däremot så studsade vi tillbaka helt galet matchen efter. AFC United, som var förhandstippade 4, fick se sig förbispelade hela 11 gånger. En galen match att minnas, och vi fick hela 3 stycken spelare som gjorde varsitt hattrick.

Säsongen tuffade på bra hela året, med ett par fadäser lite här och där. Vi provade ny taktik ibland, lät dem mer orutinerade spelarna spela ibland.

Dock kröp nerverna på oss mot slutet. Vi lyckades inte vinna en enda av dem tre sista matcherna, och vid den tidpunkten så låg vi två i tabellen, jagade av Brage tätt bakom. Vi spelade sämre och sämre, mot sämre och sämre lag. Dock hade vi ordentlig tur då konkurrenten Brage hade två topp-3 lag sista 3 matcherna, och dessutom inte lyckades vinna sin återstående match heller. Dem kunde ha knipit kvalmatchplatsen framför vår nästa i sista omgången, men som tur var så lyckades vi hålla undan med tur i bagaget.

Vår skyttekung, Bachir Katourgi, har jag understrukit vid samtliga av hans mål denna säsong. Utan honom hade vi aldrig varit där vi hamnade.

Sluttabell:
Som jag nämnde här ovan så blev det kamp ända in på målsnöret för vår del. På det stora hela så kunde vi göra bokslut med en fantastisk säsong bakom oss. Vi gör kanonmatcher efter kanonmatcher. Frej, förhandsettan, slog vi båda mötena. Brage, tvåan, en vinst och ett kryss. Det enda laget som vi inte lyckades slå på hela året var Vasalund. Förlust 1-3 i första matchen, och kryss, 1-1 i sista omgången.

Svenska Cupen var en framgång trots att vi åkte ur i andra omgången. Första matchen mot AFC United slutade med straffvinst, och jag blev tagen på sängen helt klart, då vi hade slagit dem med 11-3 tidigare. Sen kom Ängelholm på besök, och stängde dörren för vidare avancemang. Klart underpresterande i sin helhet, men vi fick till ett mål dock, och ett mycket vackert sådant.

Årets höjdpunkt skulle stå för dörren. Vi skulle spela kval för att gå upp i Superettan, och vi skulle spela mot Falkenberg. Dubbelmöte så klart, och nu var det vinna eller försvinna. Mer om det dubbelmötet längre ner.

Internpoäng:
Detta skulle bli Bachir Katourgis år. Han var med och krigade i interntoppen förra året, men skulle helt defilera denna säsong. Ingen var ens nära honom, varken i målprotokollet eller bland poängen. Tvåan och trean, Ibrahim och Benchenaa, gjorde fantastiska år båda två. 22 respektive 21 poäng, men det överskuggades helt av säsongens utropstecken. Tittar vi på resultaten ovan, och framförallt dem understrukna målen av just Katourgi, så ser vi inte bara att han gjort många mål, han har även gjort mål ofta. Uppe på dem 24 mål han lyckades skjuta in, så får vi också räkna dit 9 st assist. En galen säsong för vår ensamma anfallare.

Förra årets belåtenhet, Ostojic, hade en helt annan säsong att se tillbaka på. Bara 12 starter på grund av skador mestadels, och ”bara” 6 poäng. 2 mål och 4 assist. Kanske att div 1 blev för svår för honom. Det återstår att se nästkommande år.

Jacob Sauma, en av våra egna produkter, var med och etablerade sig på mittfältet, och spelade hela 28 matcher, varpå han knopade ihop 5 poäng. 7.01 i snitt betyg är mer än godkänt och jag känner att han kommer bli en gubbe att räkna med i framtiden.

Seriestatistik:

Taktikstatistik:
Taktiskt sätt så har vi lagt till en ny formation för året. En 4231 där vi helt enkelt flyttar upp DM spelaren till en OMC istället och sätter mer press på motståndets försvar. Tillsammans med förra årets taktik, så har vi spelat ungefär lika mycket med var och en av dem två. Det man kan se tydligt i grafiken här nedan, är att vi har fått mycket bättre utdelning på 4231 än 41221. Det gäller både försvarsmässigt OCH anfallet. Vi släpper in mer sällan i och med den nya taktiken, och oftare med densamma. Kan vara orsaken till att vi har gjort mest mål i ligan detta år?!

Sammanställningen ser ut som följer;

4-2-3-1 Ytter
Gjorda mål: 25.2 min
Insläppta mål: 56.6 min

Taktiken:
taktiken som jag nämnde ovan ska jag givetvis även visa er. Det är variant på vår grundläggande 41221, men jag har även justerat lite roller efter bästa förmåga. Den offensiva innermitten blev en skugganfallare, och jag ändrade även en av innermittfältarna till en djupt liggande spelfördelare, så att vi har minst en som kan hålla i bollen och vara hjärnan bakom våra anfall. Benchenaa, som egentligen är mer en ytterback än en anfallande kantspringare, har motbevisat mig om och om igen denna säsong. Han har dem kvaliteerna som behövs för att kunna utmana backlinjen, men även förse dem övriga kollegorna med bollar in i boxen. Otroligt nöjd med den här taktiken överlag. Har ju givetvis fått justera och mecka lite med den under årets gång som ni förstår.

Bachir Katourgi:
Här längst ner tänkte jag visa upp den, eller dem, spelarna som har gjort det lilla extra under året. Det kan vara ett bra målfacit, såsom Bachir här, men även ett sätt att agera på, ett passningsspel att höja ögonbrynen till eller bara en spelare som ”hittat” rätt position.

Dagens man, eller ska jag säga årets målskytt, Bachir Katourgi. 24 mål och 9 assist gör att han får sina 15 minuter i rampljuset så klart. Han har varit skillnaden från mediokert resultat till toppnoteringar. Mycket förvånad över att INGEN har närmats sig honom och velat lägga ett bud. Men det kommer väl. Jag kommer nog inte kunna behålla honom så länge som jag vill. Som ensam anfallare har han gjort ett kanonjobb, och rollen som passat honom bäst är offensivt spelande forward med stort ansvar på sin axlar.

Attributsmässigt så har han mycket att lära om han ska upp i Allsvenskan att göra, eller varför inte Europa. 7 i avslut är allt annat än bra, men med tanke på hans facit i år, så undrar man ju vart det bär av om han har, 14-16 istället? Passningsspelet är inte något vidare, tillsammans med en handfull andra attribut som jag tycker han borde få upp, då han bara är 22 år. Men tiden får utvisa hur det går.

Tack för detta år Bachir.

Kvalmatch 1:
Då var det äntligen dags att får spela kvalmatch, och vi skulle ställas mot Falkenberg i ett dubbelmöte. Hemmamatchen kom i vårt första möte, och det gick över förväntan. Vi vinner 3-1 och vi har allt skulle jag vilja säga. Straffmål, Katourgi samt Sauma gör dem två andra målen. Mycket mer boll än dom, vilket är oerhört viktigt för mig som tränare. Dessutom skapar vi mer chanser och fler målfarliga lägen än våra gäster. Det enda vi kan anmärka på är att dom lyckades få in en boll efter 70 min, en boll som KAN bli ödesstiget i returen. Sauma matchen spelare, och vår ledstjärna denna kamp. Hoppas att vi nu kan göra ett lika bra resultat på bortagräs.

Slutresultat: 3-1 (2-0)

Kvalmatch 2:
Nere i Falkenberg, inför 6000 åskådare kunde Katourgi spela ut sitt fulla register. Han stänkte dit båda våra mål, och det gjorde att luften gick ur FFF helt. Dem lyckades replikera vårt 1-0, men mer än så blev det inte. Dom fick till 21 skott, men bara 2 stycken gick innanför ramen. Inte lätt och vinna matcher då, om ens en match. I säsongens sista match, får Bachir Katourgi, spelaren som varit helt enastående året igenom ta emot priset som matchen spelare. Han har gjort tre mål av våra 5 totalt i detta kval. Fan vad jag älskar dig.

Slutresultat: 1-2 (1-1)

Slutsats:
Ja vad kan man säga. Säsongen startade bra, vi kom in i stimmet tidigt och vi spelade bra fotboll mest hela tiden. Några svackor här och där, men vilket lag har inte det så säg?! Vi hade en bra ligaplacering i tabellen genom hela året, och vi fick aldrig känna på att behöva kriga för att avancera uppåt. Något som jag tror varit gott för laget. Behöver man 6 poäng till, och lagets moral är i botten, då är det tufft.

Svenska Cupen blev, trots uttåg i andra omgången, ett bra år för oss. Vi hade omgång 1 som mål, och det klarade vi galant. Styrelsen är nöjda med det vi presterat under året. Så också jag givetvis. framgången under året gav oss en kvalplats, och den gick till historien som en grym avslutning på året. Vi, utan tur skulle jag vilja tillägga, vann rättvist med 5-2 och är nu klara för Superettan nästa år. Från division 2 till superettan på två år. Växtvärk kanske. Vi får se hur det artar sig nästkommande år. Nu ska vi bara njuta och fira framgången.

Styrelsen vägrar, trots mina hårda påtryckningar, att förbättra ungdomsrekryteringen i klubben. Nu är den obefintlig, och det är helt avgörande för att vi ska kunna ta upp fler ungdomar i a-truppen. Jag får fortsätta ligga på, men om inget händer, så har vi snart inget lag kvar. Orsaken till nekandet från styrelsen, är ekonomi så klart. Nu när vi går upp en division, kanske klarar oss längre i cupen och dessutom får in fler pubik, så kanske min förfrågan kan godkännas. Men det är att se längre fram.

Ca 2000 ord senare och vi står inför ett underbart år i superettan. Divisionen under Allsvenskan. Låter helt galet för en förening som Arameisk-Syrianska IF. Men vi ska dit, och mer därtill. Vi ska ju till CL finalen.

Tack för att ni läser och gillar det jag gör med ASIF. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

1 Comment

1 Comment

  1. trashbag

    4 januari, 2015 at 22:57

    Följer denna så spela på! 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top