FM15

4-3-3 blir 3-4-3 i omställningsspelet

I den här artikeln så kommer jag gå igenom hur jag ser på omställningsspelet, och framförallt för en viss taktik som jag kommer presentera här i genomgången. Det är få som har varit inne och skrivit om det här, vad jag kan se när jag tittat runt iallafall, och jag kan nog tycka att det är ett ämne som vi bör belysa mer i Football Manager 2015 då det utgör en stor del av det offensiva spelet enligt mig själv.

Taktiken i sig, har sin grundform som en av dem vanligaste varianterna som spelas just nu, både i spelet och i verkliga livet. Ni ser den uppställningen i grafiken nedan i den vänstra bilden. Det är på det här viset som vi ska försvara oss, och det är via dem här positionerna som vi sen ska ställa om när vi erövrar bollen.

I omställningsspelet så ändras formationen från sin ursprungstaktik, till en mer offensivt inriktad variant (se högra bilden). När vi erövrar bollen, och således tar formen 3-4-3 så kommer också ytterbackarnas (3 och 2) uppgift att bli än mer viktig än innan. Med komplett offensiva ytterbackar (KOY) så lämnar båda IF-A (7 och 11) sina kanter en smula för att ge ytterbackarna den ack så viktiga korridoren längs sidlinjerna för att kunna komma runt på och vara en vital del av anfallet med farliga inlägg.

KOY har två val att ta ställning till. 1) Utmana försvarets ytterbackar så pass att dem tvingar ut dom brett, och lämnar luckor mellan inner- och ytterback för IF-A att löpa in på. 2) Han låter IF-A dra med sig ytterbacken inåt i banan, och på så vis skapa stora ytor att slå inlägget på.

En annan viktig del i detta omställningsspel är givetvis halvbacken. Han växlar om i omställningen till en mer renodlad innerback, och sjunker ner i banan och bildar en trebackslinje med dem befintliga två innerbackarna.

”Den komplette offensive ytterbacken älskar att anfalla, och även om han kan hantera defensiva uppgifter, är han mer ute efter att påverka spelet på motståndarens planhalva.”

Jag har valt att spela med följande roller och uppgifter i denna taktik:
Komplett offensiva ytterbackar – Anfall
Mittbackar – Försvara
Halvback – Försvara
Löpstark mittfältare – Understöd
Offensiv spelfördelare – Anfall
Inre Anfallare – Anfall
F9 – Understöd

Mentalitet:
Kontrollera
”Den här inställningen passar bäst i matcher där du tror att du är det starkaste laget, men där dina motståndare kan vara farliga på sina kontringar. Tanken är att med tålamod bygger upp spelet bakifrån och att man på sista tredjedelen jobbar mycket med spelvändningar för att försöka dyrka upp ett förväntat igelkottsförsvar. Även om ytterbackarna överlappar och mittfältare ibland bryter fram och hamnar högre upp än anfallarna sker inte detta förrän i riskfria lägen, övrig tid hjälper de till defensivt.”

Formation:
Fritt
”Med denna inställning förväntas spelar bidra mer till olika delar till olika delar av spelet än med en balanserad filosofi. Laget delas upp i ganska grova anfalls- och försvarslinjer med mer kreativa spelare ansvariga för anfallsspelet, medans mer disciplinerade spelare tar hand om defensiven.”

Laginstruktioner:
Försök överlappa
Utnyttja kanterna
Bredda spelet

Här är det ju självklart att lägga till mer instruktioner efter eget behag. Jag har bara nämnt dom tre som jag anser är av större vikt för att denna formation ska fungera på bästa sätt. Sen om ni vill ha ”håll i boll, Stressa mer etc” så är ju det helt okej så klart.

Spelarinstruktioner:
Här har jag enbart valt att sätta unika instruktioner på ytterbackarna (och målvakten). Orsaken är tämligen enkel. Det är dom som är nyckel till hela anfallet, och det är också dom som utgör en roll som måste fungera för att detta anfallstänk ska kunna gå i lås. Därav sätter jag nedanstående fyra rop, likvärdigt på båda kanterna.

Ingame:
Grafiken här nedan visar dessa två teorier i praktiken under match. Den översta bilden är då motståndarna har bollen under kontrollerade former. Cleber har bollen i deras backlinje, och vi ställer upp enligt 4-3-3 taktiken. Backlinjen bildar en kompakt linje, medans våra IF-A tar bredd för att förhindra uppspelen på kanterna.

Grafiken illustrerar när vi erövrat bollen på egen planhalva och vänder på spelet för att gå in i 3-4-3 tänket. Halvbacken faller ner mellan mittbackarna och bildar ett 3-mannaförsvar, medans båda ytterbackarna tar långa löp upp på vardera sida för att var med och assistera det ”breda” spelet. Båda IF-A går inåt i banan och drar med sig motståndarnas ytterbackar inåt i plan, för att på så vis kunna ge våra KOY större yta att sikta in inläggen på, alternativt inväntar luckan som inträffar när ytterbacken går ut och stöter.

Summering:
Jag har använt mig av denna ”teori” med mitt Kickers som ni kan följa här på hemsidan eller direkt via youtube, och det har gått över förväntan. Inga stora avvikelser har inträffat som frångår det jag precis har presenterat. Jag har dessvärre inte prova detta med ett LLM lag tex, eller ett storlag, såsom PSG, Juventus, Man City etc.

Vill ni ladda ner denna taktik och prova med ert lag så går det givetvis jättebra. Bara ta hem filen via länken här nedan och importera till er save. Notera att det är en genomgång för FM15 så taktiken fungerar således inte för den aktuella spelversionen.

Vill ni prova taktiken själva, så kan ni ladda ner den här och se hur ni lyckas med denna med just ditt lag.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Lycka till.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top