Hur jag bygger en taktik från grunden

Inledning:
Detta är då tänkt som en text där jag visar hur jag bygger en taktik. Nu är jag inget taktiskt geni eller något sånt, men detta kanske kan vara intressant för någon. Speciellt om ni har fastnat och inte riktigt vet vad ni ska göra, så kanske det kan vara trevligt att läsa om hur någon annan gör när dom bygger en taktik.

Jag kommer att använda mig av samma save och lag från mitt förra inlägg på den här sidan, den om talangutvecklingen och Manchester City. Det är en save som jag har klivit in i och försökt pröva på olika saker. Både taktiskt samt hur man utvecklar talanger. Det har gett både framgångar och misslyckanden. Men det är ändå kul att försöka lista ut nya saker i FM.

Hur som helst, den här säsongen har vi tappat vårat spel. Varför, är jag inte helt säker på. Men jag tror att det kan bero på att lagen tillslut har listat ut hur vi spelar. Under förra säsongen så var vi i princip oslagbara. Det såg länge ut att vi skulle gå obesegrade ur ligan tills vi förlorade långt in på säsongen. Men vi vann fyra titlar under säsongen. Men så kliver vi in i säsong åtta och det är knappt som att något fungerar längre. Våran enorma offensiv från förra säsongen hade avtagit. Våran enorma defensiv hade även den blivit sämre. Vad berodde det på?

Det är svårt att säga. Men jag tror att det är tre faktorer. Den första är att vi valde att droppa våra mer rutinerade spelare. Joe Hart, Vincent Kompany och Sergio Agüero som alla hade varit ledande figurer hade nu blivit äldre och funnit en plats på bänken. Det andra är ett missnöje i truppen. Under den här säsongen så har spelare efter spelare börjat bli missnöjda över deras kontrakt. Många av kontraktsförhandlingarna med spelarna föll ihop då jag inte vill betala överpriser för spelarna. Det tredje är nog det jag skrev tidigare, att lagen tillslut har listat ut för att slå oss. Jag hade under två säsonger använt mig av en variant av 4-2-3-1.

Nu efter 21 spelade omgångar så håller vi till på en 5:e plats i ligan, 9 poäng till ligaledarna Liverpool. Nu har vi dock en mindre match spelad än Liverpool och två matcher mindre än Chelsea, United och Stoke som är ovanför oss. Vi har åkt ut ur Capital One Cup och förlorade i semifinalen av VM för klubblag. Freiburg kommer att stå för motståndet i första utslagningsrundan av Champions League. Det kanske för många låter som att det har varit en bra säsong för oss. Men grejen är den att vårat spel har varit fullständigt horribelt under säsongens gång. Vi har släppt in 21 mål den här säsongen. Förra säsongen så släppte vi in 24 mål under hela Premier League säsongen. Det säger en del om hur tveksamma vi har varit.

Så jag har då valt att ändra om det taktiskta för det här laget. Mest för att hitta på något nytt men även försöka göra en nystart för det här laget. Mer om det här nedanför.

Taktiken:

Så här är den tänkta taktiken samt våran startelva. Hela idén är från Pep Guardiolas Barcelona, som under flera år ansågs vara världens bästa lag. Om inte det bästa laget i historien. På den här saven så har jag byggt ett enormt spelskickligt lag för så lite pengar som bara går och jag tror att kvalitén är nära den Barcelona truppen.

Jag anser att det är fyra nyckelroller i den här taktiken. Det är dom tre centrala mittfältarna samt den falska nian. Dom fyra spelarna är dom som ska bära vårat lag. Förstå mig rätt nu, jag säger inte att dom andra rollerna inte spelar roll, utan jag säger att det är dom här fyra spelarna som ska lyfta vårat lag ännu mer. Dessa fyra spelare är även dom mest spelskickliga vi har i laget. Mer om dom fyra utvalda spelarna längre ner.

Om vi börjar från defensiven. Då väljer jag att spela med två offensiva ytterbackar samt två vanliga mittbackar centralt. Jag gillar inte den kompletta offensiva ytterbacksrollen, då jag tycker dom kommer alldeles för långt upp i banan. Dom kliver även in centralt i banan för skott, vilket inte är något jag vill dom ska göra. Utan jag vill att dom ska hålla sig på kanten och antingen slå inlägg eller bara att bredda spelet. Mittbackarna ska spela enkelt.

Dom två ytterspelarna kommer att till en början vara inställda som inre anfallare med en anfallande roll. Då jag vill att dom ska kliva in centralt i banan och öppna upp yta på kanterna för våra yttebackar. Jag vill även att dom ska löpa in centralt när den falska nian faller ner i banan för att antingen få en passning eller öppna upp en annan yta för en annan spelare.

”Fyran”Fyran har jag valt att kalla dom fyra centrala spelarna i den här taktiken. Dom här fyra spelarna är tänkt som våran version av Busquets, Xavi, Iniesta och Messi. Éder, Diego, Feijao och Vilaca. Håller dom samma kvalité? Nej, det skulle jag inte säga. Men dom är iallafall nära Barcelonas spelare.

Om vi börjar med Éder som den ensamma defensiva mittfältaren. Han kommer till en början spela som ”Halvback”. Med den rollen kommer han i uppspelen att falla mellan våra två mittbackar, Tejeda och Zini. Det kommer öppna upp möjligen för våra ytterbackar att ta en högre utgångsposition. Han är dock den ”sämsta” av dessa fyra spelare, så vi får se om han klarar av att spela den här rollen så bra som det bara går.

Diego Feijao kommer att spela som central mittfältare med en anfallande roll. Detta är även en roll som kan ändras om det skulle behövas. Han kommer att ta löpningar centralt i banan som kan ställa till en del problem för motståndarnas försvar när Vilaca faller ner i banan.

Diego är tänkt som våran Xavi i det här bygget. Det är genom han allting ska gå. Han ska kliva ner djupt för att hämta boll, men han ska även vara med utanför straffområdet när vi kontrollerar spelet.

Vilaca är den spelaren som är närmast Messi i kvalité i vårat lag. Är han lika bra? Nej. Men jag tror att han kan klara av rollen som falsk nia. Tanken är då att han ska falla ner och hjälpa till mittfältet att hålla i bollen. Han ska även kunna skapa chanser för dom andra spelarna. När han faller ner så vill jag att yttrarna ska kliva in centralt och utnyttja ytan som kan dyka upp bakom Vilaca. Jag vill även att en av dom centrala mittfältarna ska ta en löpning centralt i banan. Vilaca har verktygen att klara av en sån här roll och jag tror att han kan göra det mycket bra.

Spelsättet:
Mentalitet: Kontrollera
Frihet: Balanserat

Laginstruktioner:
Använd kortare passningar
Stressa motståndarna
Stå upp
Arbeta in bollen i straffområdet
Bygg spel bakifrån
Högre försvarslinje
Högre tempo

Detta är då dom spelinställningarna jag har tänkt starta med. Jag vill att vi ska spela bollen kort. Laget ska även ha en hög backlinje vilket gör det enklare för oss att vinna bollen när vi har valt att stressa motståndarna. Stå upp har jag lagt till för att jag inte vill att våra spela ska kasta sig in i duellerna. Dom ska stå upp så dom hinner tillbaka i försvaret om dom missar en tackling. Arbeta in bollen i straffområdet har vi för att sänka antalet långskott. Vi ska bygga spelet bakifrån med tålamod. Högre tempo har jag lagt till så att vi inte står och håller i bollen för länge. Istället så vill jag att spelarna ska hålla ett högt tempo när dom passar runt. Jag tror att vi har nog bra spelare som klarar av att spela så.

Vi kommer att använda kontrollera som mentalitet och balanserat som frihet. Då jag vill att hela laget ska vara delaktiga i spelet. Kontrollera använder jag för att vi kommer att vara det starkare laget i större delen av matcherna. Så istället för att ösa på framåt så kontrollerar vi matchen.

Detta är då grunderna till taktiken. Jag kommer att spela 3-5 matcher utan att göra några ändringar till inställningarna. Efter dom matcherna så kanske jag kan ha en rätt bra bild av vad som funkar och vad som inte funkar med taktiken. Efter det kan man börja ändra om i taktiken. Men just nu kommer taktiken att se ut på det viset. Förhoppningsvis så kanske detta fick någon att tänka om lite så kanske någon vill försöka hitta på någonting nytt till sitt lag.

https://twitter.com/bambuh_

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.