FM15

Kan spelarinstruktioner göra skillnad i matchen?

Precis som rubriken antyder så ställer vi oss frågan om just spelarinstruktioner kan göra någon skillnad i matchen? Att sätta laginstruktioner är vi alla väldigt vana med i vid det här laget. Men hur många är det som använder sig av spelarinstruktioner? Jag vet själv många som valt att inte använda dom alls, både med framgång och nederlag.

I den här matchen som vi ställs mot Mainz 05, så har vi på förhand sett till att anförskaffa oss kunskapen om deras uppställning. Dem väljer, som du ser i grafiken, en kompakt och samlad trupp vad gäller det offensiva spelet. Skulle vi välja här att spela en bred formation, skulle vi troligtvis bli överspelade på mitten. En tanke som skrämmer mig. Här sätter vi hårt mot hårt. Vi samlar våra trupper på samma sätt, i mitten och hoppas på att den individuella kvaliteerna är bättre i vårt lag än deras.

Men vi har ett ess i rockärmen…


Vi ska utnyttja kantspelet med två unika roller i vår formation. Först ut av dessa två är den Komplett Offensiva Ytterbacken (KOY). Vi ger honom två instruktioner, förutom dom som han redan har i laginstruktionerna:

Slå inlägg mot första stolpen.
Löp med bollen på kanterna.


Den andra huvudrollsinnehavaren i vårt sluga anfallsspel är givetvis vår Trequartista i form av Lima. han får också unik instruktion, och den enda som han får är:

Löp med bollen på kanterna. Ni kan själva läsa exakt vad denna instruktion är tänkt att göra.

Laginstruktioner:
Jag nämner dem fyra instruktioner som jag anser vara av yttersta vikt i detta sammanhang. Givetvis hade vi fler markerade när matchen spelades, och ni kan så klart ha era unika inställningar efter egna behag och förutsättningar. Dem tre som jag tagit med är följande:

Försök överlappa – Detta tar våra ytterbackar runt sina yttermittfältare och vidare upp på försök till inlägg.
Högre försvarslinje – Pressa högt upp i banan i försök att erövra bollen tidigt.
Pressa mer – Vi vill tvinga fram misstag i uppspelen hos motståndet och vända tidigt.
Högre tempo – Vi ska jobba snabbt och med fart så att motståndet inte hinner med till 100%.

In game:
Hur gick det då i matchen? Jag ska försöka illustrera i text och bild här nedan så gott jag kan så att ni ser vad som hände under bråkdelen av en halvminut.

Mainz har precis försökt ta sig fram via mitten då dom har samlat sitt anfall därigenom. Bradasch har hållt hög press och lyckats bryta Pflücke inspelsförsök, varpå han vänder direkt via mitten och spelar upp på en fristående Lima högre upp i banan.


I och med att Lima har instruktionen att ta sig ut på kanten när han löper med bollen (spelarinstruktion), i förhoppning om att dra isär det kompakta försvaret som Mainz har byggt upp, så är det precis det han kommer göra. I samma sekund som Bradasch spelat upp bollen till Lima, så tar även han en djupledslöpning, men givetvis på sin vänsterkant istället.


Det som händer i detta nu, är att Lima drar isär försvaret, och skapar stora ytor på mitten för sina mittfältskollegor att flytta fram på. Dessutom så har Bradasch sökt sig långt ut på vänsterkanten, lurpassandes på om spelet byter kant. Gonzalez löper sig fri tillsammans med Halimi på mitten och börjar förbereda kantbytet. Ingen försvarare tittar ut på vår vänsterkant, utan alla blickar är vända mot bollen och högerkanten.


När så väl kantbytet tar form, så går det fort. Lima -> Gonzalez -> Halimi -> Bradasch. Motståndarnas högerback är för indragen, och hela deras mittfält är felpositionerat för att kunna stänga till vårt uppspel. Bradasch har nu ett hav av yta att ta sig fram på, vilket han också gör.


När så inlägget kommer på första stolpen (spelarinstruktion), så har försvaret fortfarande inte kommit på plats och det blir onekligen stor förvirring vem som ska ta vem. Barnes, som har löpt in på främre ytan har inga problem att raka in bollen i tämligen tom bur.


Summering:
Att ta sig tiden att se över kommande motståndare har vi redan gjort en artikel på här hos oss på FM Sideline. Har ni inte läst den så tycker jag nog att det är läge att göra det. I det här sammanhanget, så anser jag nog att dem små justeringarna som jag ändå gjort inför denna match, var helt avgörande för utgången i matchen. Att Lima löper ut på kanten och ställer till det för motståndet hände åtskilliga gånger i matchen. Gonzalez och Halimi fick därigenom stora ytor och mycket tid på sig att göra kloka beslut.

Matchen slutade 4-2. Mer än ett mål kom till som resultat av dessa inställningar.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top