Träning

Talangutveckling

Talangutveckling är en av dom sakerna jag gillar mest i FM. Antingen att plocka fram en egen spelare ur akademin eller att köpa in en ung spelare i unga år och göra dom till stjärnor. Oavsett lag i FM så försöker jag alltid spendera så lite pengar som möjligt på spelarna. Det går ju oftast hand i hand med att plocka in unga talangfulla spelare, då dom ännu inte har nått upp till någon stjärnstatus. Vilket i sig gör att priset inte är skyhögt. När jag startar en save med ett storlag, som med City på min senaste save, så brukar jag sätta upp en plan att inom tre säsonger så ska vi ha en ”rullning” i laget på spelare.

Det menar jag med att när vi väl har tagit oss in till säsong tre så ska vi i princip inte behöva köpa spelare något mer. Det betyder ju dock inte att jag aldrig går och köper en spelare direkt till A-laget. Men jag vill hur som helst ha flera unga spelare, antingen i reservlaget eller i U18-laget som kan flyttas upp och ersätta dom äldre A-lagsspelarna. Efter det så ska vi i princip alltid ha flera talanger i laget som kan ta steget upp om det skulle behövas. Det vill säga, en rullning på spelare som jag kallar det.

Det gäller ju att göra en väg för ens talanger också. Det finns ju ingen vits med talangutveckling om du aldrig hade tänkt ge dom en chans i A-laget. Så istället för att köpa in en 25-årig reservspelare, så flyttar jag hellre upp en oslipad 17-åring som kan ta den bänkplatsen istället. Här nedanför är några exempel samt hur jag har tänkt när jag har utvecklats dessa spelare.Namn: Oscar Vilaca
Ålder: 22 år
Säsonger i klubben: 6 säsonger
Nuvarande träning: Offensiv spelfördelare – Hård (PPM: Försöker ofta slå avgörande passningar)
Pris: Köpt från Porto för 240 miljoner kr

Vilaca var en spelare där jag valde att öppna upp plånboken rejält. Jag betalar sällan såna stora summor för en sån ung spelare, men redan som 17-åring så var han enormt bra. Men det fanns saker som vi behövde jobba på med honom. Han var i princip redan ”klar” som 17-åring när det gäller dom tekniska attributerna. Så jag valde att lägga fokus på dom fysiska attributerna. Främst snabbheten där han inte riktigt höll nivån. Så hans träning låg ett bra tag på snabbhet, vilket har gjort att han nu är uppe på bra nivåer där.

Jag valde även att försöka jämnföra hans attributer som 20-åring med fyra storstjärnor i deras prime som jag tyckte han liknade. Ronaldo, Messi, Iniesta och Ronaldinho. Hans attributer var närmast Ronaldinho. Det var en av anledningarna att jag ville pröva honom på en kant och försöka bygga en Ronaldinho roll i taktiken. En spelare som kan utmana och dra sin spelare. Vilaca är nu en av världens bästa spelare, vilket kanske inte var så oväntat med dom attributen han hade är han kom till klubben.Namn: Imanol Eraso
Ålder: 21 år
Säsonger i klubben: 5 säsonger
Nuvarande träning:
Pris: Köpt från Osasuna för 35 miljoner kr

Eraso skrev på för klubben för en minisumma på 35 miljoner kr. Han höll inte Vilaca klass som ung, men han växte fram till en storstjärna i slutändan. Även han hade bra tekniska attributer, så fokusen låg på att höja hans fysiska attributer. Då jag vill att mina strikers ska ha speed, och där var hans träning.

Det ledde till en enormt höjning på dom fysiska attributerna när han blev äldre. Men trots det så sågs han som andra eller tredjevalet i laget. Så när Monaco klev fram och la upp ett bud på 490 miljoner kr så valde jag att släppa honom. Alla spelare har ett pris. Lite tråkigt att sälja en spelare som har haft en sån enormt utveckling i laget, men det var bäst så.Namn: Daniel Tejeda
Ålder: 21 år
Säsonger i klubben: 4 säsonger
Nuvarande träning: Mittback – Hård
Pris: Köpt från Chivas för 85 miljoner kr

Tejeda var redan som 18-åring väldigt bra. Så jag valde att sätta standard träningen som mittback. Vilket har visat sig vara ett bra val, då han nu är den högst värderade spelaren i världen på 510 miljoner kr. Han lär även vara världens bästa mittback. Detta var ingen spelare jag behövde göra allt för mycket med. Bara hålla honom på ett stabilt träningsschema och ge honom speltid.Namn: Heino Drachmann
Ålder: 21 år
Säsonger i klubben: 7 säsonger
Nuvarande träning: Kyla – Hård
Pris: Köpt från Nordsjälland för 4 miljoner kr

Han kom från Danmark som en oslipad diamant. Jag tror att han var en av dom första unga regensen jag plockade till klubben. Tanken var att försöka bygga honom lite som en dansk Xavi. En spelare som kan komma ner djupt i banan och styra spelet. Hans träning har varit på flera olika attributer. Dribblingar, passningar och även defensiv playmaker träningen. Just nu så vill jag höjas hans kyla till minst 15, då jag vill att mina defensiva playmakers ska vara lugna när dom får bollen i uppspelen. Men han har iallafall tagit stora steg sen han skrev på för klubben.

Slutsats och summering:
Detta är då bara några av dom unga spelarna som jag har plockat in till Manchester City under dom 8 säsongerna jag har varit här. Vi har plockat fram 7 intressanta unga talanger från akademin, men dom har inte tagit lika stora steg som dom här fyra spelarna. Sakta men säkert så ska dom plocka in i A-laget och slipas in i den nuvarande taktiken. Vi har några äldre spelare som kommer att behöva flytta på sig, så platserna finns där. Nu gäller det bara att vi lyckas med träningen och ge dom speltid så kanske dom kan bli våra nästa superstjärnor.

Träningsschemat:

Denna text var framtagen, skriven och sammanställd av min gode vän bambuh_. Jag tackar honom ödmjukast för bidraget till bloggen, och hoppas att det blir fler samarbeten under året. För er som inte redan följer honom på twitter, så kan jag varmt rekommendera att ni gör så. Han har bidragit med oerhört mycket kunskap i ämnet med bland annat denna save-rapport på FM14, men även stora kunskaper i ungdomsutvecklingen som ni precis läst.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top