FM15

The story: Vägen till Champions League, Season 4

Föregående säsong var vår första i superettan. Vi hade gjort ett fint år med tanka på förutsättningarna, och nu hade vi tagit oss igenom ytterligare ett år i samma division. Förväntningarna var dem samma; klara er undan nedflyttning. Dock skulle det visa sig att vi hade mer krut i bössan än vad många hade anat.

För er som inte läst den inledande prologen eller dem inledande säsongerna, så har ni dem länkarna här.
Prologen | Säsong 1 | Säsong 2 | Säsong 3

Förhandstipset:
Precis som året innan så var vi tippade sist av dem 16 lag som skulle vara stommen för superettan säsong 2017. Skillnaden i år än mot året innan, är om inte ännu större då nästa lag ovanför oss har 50-1 i odds, mot IFK Luleå som hade 200-1 året innan. Dem två lag som trillade ner från Allsvenskan året innan, BP och Assyriska är med i toppen på förhandstipset tillsammans med GAIS som även då var tippat högt upp. Halmstad som var tippad 4a förra året, är nere på 11e plats i år. Kan tyda på tapp av spelare eller ny orutinerad tränare. Vi har motvind så det förslår, men inget som ska hindra oss från att inta en bättre tabellplacering än förra årets 12e plats.

Program:
Året började med 3 st matcher i gruppspelet i Svenska cupen. Vi hade lottats mot AIK, Hammarby och Trelleborg. Herregud. 2 dyngtorsk och en skral 1-poängare räckte inte lång för avancemang. Det är dessutom bara 1an som går vidare till utslagsrundan, så vi stod mest som slagpåsar i samtliga matcher. Därtill räknar vi in BARA tre träningsmatcher. Lite ovanligt kan man tycka, men jag ville prova att spela mindre detta år för att spara på hälsan när vi skulle börjar året.

Detta skulle vara året som stavades ”oavgjort”. Som grafiken antyder så ser man onekligen en hel hög gula punkter för mycket. Visst, hellre det än röda, men det blev lite komiskt där ett tag. Inledningsvis så startade vi väldigt bra. Första förlusten kom först i omgång 6, och andra i omgång 9. Efter det tog det ytterligare 5 matcher innan vi fick se oss besegrade ånyo. Denna gång av Syrianska, som hade haft en bedrövlig säsong inledningsvis. Perioden 23 juli till 17 september spelade vi otroligt bra och lyckades med bedriften att skrapa ihop 2 vinster och 6 kryss. Degerfors stod för den plumpen i protokollet och förstörde en mycket fin höst för övrigt. Degerfors, laget som vi än idag inte har vunnit mot. Dem är vår akilleshäl helt klart.

Även detta år, så lyckades vi med bedriften att ta oss vidare i Svenska cupens 2a omgång. Vi ställdes mot Lindome, och vi fick kämpa hårt för att inte matchen skulle gå till förlängning och straffar. Georges mål i 87 minuten gav mig en lättnande suck av glädje. Nu väntar ytterligare ett gruppspel för oss, och det kommer inledas under försäsongen nästa år, precis som vanligt.

Sluttabellen:
Efter 30 omgångar så kunde vi stoltsera med en 8e plats i tabellen. Vi hade många fina lag bakom oss såsom BP, Degerfors, Falkenberg och Halmstad för att nämna några. Vi hade spelat oerhört fint på hemmaplan, och bara blivit besegrade en enda gång, och det av Assyriska med uddamålet i slutet på april. Annars var det hemmaspelet som var årets förnöjdenhet. 28-18 i målskillnad säger en hel del. Jag var oerhört stolt över gruppen, och den som gjort det mest hästjobbet offensivt var Katourgi med sina 8 mål.

GIF Sundsvall och GAIS blev dom två lagen som tog sig upp i Sveriges finrum, Allsvenskan, medans Assyriska får kvala sig upp i ett dubbelmöte mot Åtvidaberg. En uppgift dom klarade galant med 2-0 hemma och 0-1 borta. Assyriska faller in tillsammans med dem övriga 2 och ansluter till högsta serien 2018.

Varberg, förra årets 8a, kom i år 4a. En positiv kurva som kommer ge laget en plats om avancemang inom åren som kommer.

Internpoäng och statistik:
Som grafiken visar så är det Katourgis år igen i föreningen. Med sina 28 poäng på 34 starter så måste man säga att han bär laget på sina starka axlar hela året igenom. Han har spelet mest matcher av samtliga. Inga skador att tala om, och en lagkamrat man önskar alla fotbollsspelare. Han hade dock hjälp av två stycken slitvargar vi sin sida. Det var Benchenaa och Ibrahim. Båda hade spelat IF-A och IF-U i vår 433 uppställning, och dom hade samlat ihop 23 poäng tillsammans. Båda kantspelarna hade haft en bra säsong, och trots att Ibrahim haft fler inhopp än starter, så var hans moral positiv.

En tanke som slog mig när jag tog fram grafiken var att vi måste börja få upp fler spelare i A-truppen. Den ser onekligen tunn ut.

Denna grafik är mer som ögongodis än något jag tänker plöja igenom. Ni får ta en stund och granska hur det har gått med laget detta år. Dem få sakerna som jag tänker lyfta fram är Jacob Saumas överlägsna slagna passningar. Ett YP som vi tog upp första året. Det andra är hans överlägsna stats för slagna nyckelpassningar. 43 mot Katourgis 28. Det sista att belysa är den oerhört för långa % av lyckade passningar i backlinjen. Det ligger runt 60%, en siffra som är underkänt i min bok. Måste ses över.

Sista bilden visar även det statistik över laget. Även här får ni grunna lite på det ni ser och dra era egna slutsatser. Men jag ska även denna bild påvisa ett par saker att lägga på minnet.

Den första ringen visar att vi fått 4 straffar detta år, och samtliga har gått in. Detta är mycket bra gjort av oss. Det ger mig styrka i sammanhang där vi tex nås av straffläggning i någon cup eller liknande. Vi har styrkan att kunna sätta bollarna i nätet.

Den andra ringen visar lagets passningsfrekvens. 74% är en siffra som är godkänd. Inte mer. Jag vill ha upp mot 80%, men med det här laget, och förutsättningarna så kanske jag får nöja mig med detta för nu.

Den näst sista ringen visar att Yarar, vår okrönte kung i backlinjen, inte gjort ett enda misstag som föranlett mål för motståndet. Han har dominerat vänsterkanten totalt, och jag hoppas att han stannar i klubben länge. Han har flaggat till på att han tycker att vi är för dåliga för hans egen kvalitet, men tiden får utvisa hur det går.

Den sista ringen visar hållna nollor sett över hela året. 5 stycken på 34 matcher. Mmmm, inte helt övertygande om du frågar mig. Visst, vi är i en division som enligt förhandstipset säger vi inte ska tillhöra, men ändå. Vi borde kunna fått ihop 10 st om ni frågar mig. Vi har en handfull matcher där vi släppt in 1 mål bara, och det målet har kommit i sista kvarten. Kunde vi bara stängt till lite tidigare, så hade vi nog kunnat nosa på dem 10 som jag nyss nämnt.

Seriestatistik:
MFFs utlån till GIF Sundsvall, Masimango, har varit årets belåtenhet. Han har inte nog med att han har tagit upp laget till allsvenskan igen, han har också vunnit skytteligan på sina 21 mål. Bachir Katourgi kom på en hedersam 4e plats med sina 15 mål. Han får också räkna dit delad förstaplats i assistligan tillsammans med Brages Zetterström.

Faciliteterna:
Efter stora påtryckningar och otalt med förfrågningar till styrelsen, så godkändes äntligen önskan om att uppgradera ungdomsrekryteringen från ingenting till någonting. Den är ju helt avgörande för att vi ska få nytt intag varje höst. Nu äntligen kunde vi börja hoppas på nya spelare som skulle i förlängningen bredda och förbättra truppen. Vi hade även uppgraderat ungdomsakademin från grundläggande till dålig. Även ungdomsträningen hade tagit sig upp ett pinnhål. Tre uppgraderingar på en säsong, men denna halvprofessionella förening med 1-2 miljoner i kassan. Mycket imponerad av styrelsens vilja att utvecklas.

Våra prospekt:
När vi ändå är inne på nytt intag. David Ahlberg blev vårt första riktiga prospekt som kom via eget ungdomsintag. Med en potential på 3.5/4.5 så var han allra högsta grad aktuell för spel redan kommande år. Han har många attribut att arbeta på, och hans resa i föreningen kommer bli tuff, och framförallt hård. Men jag hoppas på att han lyckas godkänt och kommer in i startelvan så fort som möjligt. Med tanke på att våra förutsättningar inte är till belåtenhet ännu, så kan vi kanske få se hans talang gå till spillo. Vi sätter honom på träning som mittback så länge. Dessutom får han en mentor i form av Nemanja Bacic. Ska bli intressant att följa.

Slutsats:
Ledordet för denna säsong måste bli ”positivt”. Vi har spelat positivt bra och tagit oss till en mycket bra placering i ligan efter alla omgångar. Vi har även en positiv anda i föreningen efter året med tre uppgraderingar av faciliteter och akademi. Vi har även en positiv anda i laget då vi nu kan börja ta in nytt intag av ungdomsspelare från dem egna leden. Dessutom så måste jag säga att jag ser positivt på nästa år, då jag tror att vi kan ta ytterligare ett steg närmare professionell förening. Vi är den enda kvar i superettan som inte är där än.

Tack för att ni läser och gillar det jag gör med ASIF. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top