FM15

The story: Vägen till Champions League, Season 5

Ännu en säsong hade passerat och låg till handlingarna. Vi hade tagit oss igenom vår andra säsong i superettan, och det hade varit ett jobbigt år, på många plan. Styrelsen hade gjort sin budget, och satt förväntningarna i enlighet med förra året; klara er undan nedflyttning. Hade förra året varit en överprestation som så många hade hävdat, eller skulle vi visa hela fotbollseliten i Sverige att dom hade fel?

För er som inte läst den inledande prologen eller dem inledande säsongerna, så har ni dem länkarna här.
Prologen | Säsong 1 | Säsong 2 | Säsong 3 | Säsong 4

Förhandstipset:
GIF Sundsvall, GAIS och Assyriska, hade ersatts av Mjällby, Åtvidaberg och Jönköpings Södra. Södra som hade året innan bara klarat att få ihop 16 poäng, sågs inte som lika stort hot som dem övriga två. Det var också dom så låg i topp vad gällde förhandstipset. Påföljande tre lag, Ängelholm, Östersund och Varberg hade alla varit i topp senaste åren, och även dom ansågs starka kandidater till avancemang.

1000-1 från året innan, hade reviderats ner till 200-1 inför detta år. Trots denna minskning av oddset, låg vi ändå ohjälpligt sist om vi skulle tro förhandstipparna som ansåg sig kunna detta med inhemsk fotboll.

Program:
Till skillnad mot året innan, så såg jag till att vi inledde säsongen med ett par träningsmatcher INNAN vi skulle in i gruppspelet i svenska cupen. Cup-sejouren har alltid varit en svår nöt för oss att knäcka, och jag ville inte att moralen skulle ställa till det alltför mycket innan vi skulle in i seriespelet. Dem fyra första matcherna innan Djurgårdsfighten gick över förväntan. Många fina prestationer och många mål bjöds det på under dessa kamper.

Sen var det alltså dags för svenska cupen. Året innan var det respass efter första matchen kändes det som, och i år var inget undantag. 1-4 mot DIF spikade igen möjligheterna till avancemang. Även fast vi vann nästkommande matchen mot Öster, så blev det aldrig riktigt spännande. 4-1 mot oss följdes upp av 6-0 mot Degerfors. DIF var klara, vi andra kunde börja ladda inför serien.

Trots en fin insats mot Södra i början på maj med en 2-1 vinst hemma, så hade vi det oerhört svårt med formen under större delen av säsongen. Fick vi till målskyttet, så ramlade det in lika många bollar. Spikade vi igen, så blev det lamt upptill. Det skulle ta nästan 3.5 månad innan vi fick ordentlig snurr på spelet. En del justeringar i formationen, och framförallt vår enda DM tillbaka, Georges, efter skada. Juli månad vad vår enda höjdpunkt på året med fyra vinster och bara en förlust. Men ack dem framgång som varar. Försvarsproblem ställde till det ordentligt mot Brage, Södra och BP vilket förkunnade ytterligare en tung period för klubben. Vi avslutade året hemma på Brunna IP med en 4-2 vinst mot serieåttan Ängelholm.

Sluttabellen:
Förra årets framgång med en 8:E plats i serien kunde inte förbättras. Hemmaspelet hade varit helt okej under året, med bara 3 förluster totalt. 25-18 i målskillnad signalerade en bra genomförd säsong hemma på Brunna IP. Det som drog ner helhetsbetyget var bortamatcherna. 1 enda vinst på 15 matcher kan inte annat än att stämplas som underkänt. Dessutom släppa in hela 30(!) mål på bortagräs var förkastligt. Vi var näst sämst på den punkten. Bara jumbon Frej hade släppt in fler, 34 mål. En tionde placering fick sätta P för årets 30 spelade matcher.

BP och Åtvidaberg går upp till Allsvenskan efter året, och Falkenberg, Syrianska och Frej åker ner till div 1. Topplaget Varberg hade haft en liknande säsong som vi med uselt bortaspel, och även dom får sätta sig ner och ta en funderare över kommande säsonger.

Internpoäng och statistik:
Även detta år skulle visa sig vara Bachirs. Han har med sina 21 mål för året varit överlägsen när det gäller målskyttet för året. Visserligen har vi spelet allt som oftast med en ensam anfallare i formationen, och han har gjort det bra när han spelet, så skälet att byta ut honom har varit obefogat. Stefan Ostojic har i och med sina 9 assist gått segrande ur striden om vem som skulle mäkta med och göra flest passningar under året. I och med att vi har haft det motigt under året, så har jag också valt att spela med dem allra bästa spelarna under matcherna, vilket har gett oss en hel drös med spelare som inte alls kommit in i matchträningen ordentligt under året.

Seriestatistik:
Årets belåtenhet var nog ändå att Bachir Katourgi vann skytteligan med sina 18 mål, tätt följt av Victor Söderström från BP på 16 mål. Man kan också toppa den bedriften med att berätta att Bachir har kallats upp till landslagsspel för Libanon, och där har han hunnit med 4 matcher, och lika många mål. En otroligt framgångsrik säsong för vår stjärna i laget. Vi kan även stoltsera med att den spelaren i superettan denna säsong som fått högst snittbetyg under året är vår allra egna jacob Sauma med hela 7.18. Även här fanns Victor Söderström med som två med 7.11. Han har varit en starkt bidragande orsak till att BP tog förstaplatsen i tabellen och således gick upp en division.

Faciliteterna:
Ytterligare ett år har gått, och min målsättning med faciliteterna är hela tiden utveckla dem i takt med att laget blir bättre och tar sig närmare högsta serien i landet. Har det gått en säsong utan att något har hänt alls, så kan jag känna att vi har misslyckats någonstans på vägen. Om vi då tittar på vad vi faktiskt har åstadkommit i år så är det följande;

Träningsanläggningen har gått från ”dålig” till ”grundläggande”. Fantastiskt beslut av styrelsen att godkänna min förfrågan om att göra den lite bättre. Nu tar vi oss alltså ett steg närmare att få till det mål som vi alla väntar på. Tyvärr så var det det enda som vi hade råd med, och möjlighet att genomför under 2017. Jag är inte på något sätt missnöjd med vad som skett i föreningen under året, och jag hoppas givetvis på mer utveckling under nästkommande säsong också.

Våra prospekt:
Hela det här spektaklet med vår resa genom systemet, upp till CL finalen, är helt ogenomförbart om vi inte tittar till en helt avgörande faktor i detta. Nämligen att vi ska tar oss dit med enbart egna produkter. Alltså, att vi inte får eller heller vill köpa in spelare utifrån föreningen. Vi vill förädla och utveckla det som föreningen i sig lyckas få fram på eget begrepp. Då kommer vi osökt in på denna säsongs prospekt, Jonathan Dolk. Som ni ser så har han inte spelet en enda seriematch för klubben, och det är givetvis så att han plockades upp vid intaget månadsskiftet augusti/september. Men han kommer att vara en starkt bidragande del till nästkommande års bedrifter. Hans värden som mittback är väldigt bra redan vid 16 års ålder. Han har bra värden på både aggressiviteten, styrkan och spänsten. Självklart är han långt ifrån fullfjädrad på långa vägar. Men en bra grund att bygga på tycker både jag och styrelsen, varpå vi gav honom ett kontrakt 2023. Potentialen är 5 stjärnor, och hans nuvarande nivå är 1.5.

Summering:
En säsong som vi hade stora förhoppningar på inledningsvis, grusades nästan direkt efter en tung start, som vi aldrig kom ur kändes det som. En fin julimånad vägde upp det en smula, men inte mer. Vi underpresterade helt klart, OM vi tittar till vad vi själva ville åstadkomma detta år. Med ett förhandstips på 16, alltså sist, så kan man ju inte vara missnöjd när vi håller oss kvar. Men så var således inte fallet internt. Med en början på tillströmning av nytt intag så ser vi ljust på kommande år för klubben. Det behövs förnyas, förbättras och förädlas på en ytterligare nivå för att vi ska kunna gasa oss ur vår nuvarande situation. Dock så måste rykten, arenan, ekonomin och allt annat som rör föreningen gå hand i hand med vad vi presterar ute på gräset. En balansgång som är hårfin emellanåt. Vi hade en målsättning inför den här säsongen att gå från halvprofessionell klubb till professionell. En förfrågan som avslogs vid två tillfällen.

Tack för att ni läser och gillar det jag gör med ASIF. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top