FM15

The story: Vägen till Champions League, Season 6

En missräkning under förra året gav oss en tionde plats i serietabellen efter samtliga omgångar spelade. Orsaken, eller kanske ordet anledning, till det dåliga året var på det hela bortaspelet. Vi hade haft en otroligt dålig bortasäsong, och detta var något som vi hade som prioritering under detta sjätte år att reda ut, och förbättra om vi skulle ha med uppflyttningen att göra.

Målsättningen i år var förutom att bygga ut våra faciliteter, även att hamna runt placeringarna 7-10 samt kunna gå över och bli en professionell förening.

För er som inte läst den inledande prologen eller dem inledande säsongerna, så har ni dem länkarna här.
Prologen | Säsong 1 | Säsong 2 | Säsong 3 | Säsong 4 | Säsong 5

Förhandstipset:
Samtliga tre topplag som på förhand hade fått dem lägsta oddsen, hade alla åkt ner från Allsvenskan året innan. Öster hade hamnat sist, men var tätt följt av både Assyriska och Norrköping. Inget lag hade gjort ett bra år, och var nu således tillbaka i superettan igen. Jönköping, Degerfors och Mjällby hade alla gjort bra år under 2018, och förtjänade sina förhandstips detta år.

Vi hade haft 200-1 i odds inför föregående års upptakt. Men efter den otroligt dåliga säsongen som varit så hade vi åter igen fått kliva ner på oddstrappan igen, och inneha 500-1 detta år. Men det är kanske inte så konstigt. Vi har dem minsta förutsättningarna att avancera. Så bara bita i det sura…

Program:
Säsongen inleddes med 7 stycken träningsmatcher och 3 stycken cupmatcher i svenska cupen. Träningsmatcherna hade gått som jag hade gissat, till vår favör i dem flesta matcherna. Inget att anmärka på. Vad gällde cupmatcherna, hade jag ingen anledning att tro något annat än att vi inte skulle kunna göra någon skillnad i år. Norrköping hade haft en dålig säsong i Allsvenskan, men både Örebro och BP hade fantastiska år bakom sig. BP hade vunnit superettan, och Örebro hade slutat på hedrande sjunde plats. Precis som jag trodde, så blev det aldrig spännande. Visst, vi vinner mot BP i sista omgången, men då hade även dem blivit avhängda och inget att spela om.

Fadäsen under förra året skulle ge oss kraft och styrka att göra ändring på vårt usla spel under detta år. Vårt hemmaspel hade höjt sig otroligt mycket, och vi hade bara förlorat två ynka matcher hemma på Brunna IP. Det var båda uddamålsförluster mot Norrköping och Mjällby. Annars var det idel vinster och kryss för året. Även bortaspelet, som var vår akilleshäl, under föregående år, hade höjt sig. Vi hade gått mållösa ur en handfull matcher, och vi hade förlorat mer än vi vann och kryssade, men vi hade ändå kunnat fastslå att vi hade vunnit 4 st matcher borta, mot bara 1 året innan. Dessa två höjningar, både i bortaspelet och hemmaspelet, hade tillsammans gjort att vi hade presterat vårt bästa spel hittills i superettan.

Sluttabellen:
Första året i superettan gav oss en tolfte plats. Åttonde året efter. Det följdes upp förra året med en tionde. I år var det revansch som gällde. Vi hade som ni ser i grafiken avslutat året fint och hamnat på en hedrande femteplats före lag som Varberg, Degerfors och Mjällby. Vi hade vunnit hela 13 matcher, och med näst mest gjorda mål av alla lag, så kunde jag inte annat än att vara supernöjd. Vi hade visat att även små lag, med små medel kunde hävda sig bland dom etablerade och tyngre föreningarna i landets näst högsta serie.

Årets lag:
Ett nytt tillskott av information för mig att visa er. Det är årets lag som jag tänkte visa upp. Orsaken är enkel. Vi har två spelare med i den elvan, och det är inga mindre än Jacob Sauma och Bachir Katourgi. Båda två har gjort ett fantastiskt år och förtjänar sina platser utan konkurrens.

Internpoäng och statistik:
Börjar bli lite tjatigt detta. Men även i år så har Bachir Katourgi satt sin prägel på lagets framgång. Med sina 16 mål och 6 assist är överlägset bäst i poängräkningen, och med sina 7.13 tar han även hem titeln som bästa snitt för året. Glädjande så ser det ljust ut för tillväxten i föreningen, då både Björn Andersson, David Ahlberg och Jonathan Johansson har slagit sig in i a-truppen under året. Under året har inte mindre än 10 stycken YP tagit sin in i a-truppen och gjort någon form av avtryck i klubben.

Två stycken spelare har bestämt sig att sluta efter detta år. Dessa två herrar är Eldin Kozica och Tommie Ehn. Båda är åren till komna, och har inte spelat så mycket att dom kunde abbonera på någon startplats i laget. Ehn ersätts av Dolk, och Kozica lämnar sin plats till El-Khoury.

Taktiken:
Året har präglats av två taktiker som vi har rullat runt mest på. Båda är väldigt lika i sina roller, med undantag att DM Smalt har tre stycken anfallande roller centrerat framför triangeln av innermittfältare, medans DM Ytter är mer en utpräglad ”Ajax”-formation. Båda har använts flitigt, men tyvärr så har bara en av dessa två gjort det godkänt för året.

Faciliteterna:
Ytterligare ett år har gått, och min målsättning med faciliteterna är hela tiden utveckla dem i takt med att laget blir bättre och tar sig närmare högsta serien i landet. Har det gått en säsong utan att något har hänt alls, så kan jag känna att vi har misslyckats någonstans på vägen. Om vi då tittar på vad vi faktiskt har åstadkommit i år så är det följande;

Ingen uppdatering har gjorts, varken på träningsanläggningen, ungdomsfaciliteterna eller något annat som tillhör klubben. Jag hade en målsättning inför året att vi skulle bygga ut, men som det har artat sig så har jag istället valt att spara in pengarna och se till att vi har en ordentlig hög med kronor när det behövs bättre. Jag är inte på något sätt missnöjd med vad som skett i föreningen under året, och jag hoppas givetvis på mer utveckling under nästkommande säsong givetvis.

Våra prospekt:
Vi har, som jag nämnt tidigare, haft upp till 10 stycken YP i a-truppen. Helt enligt min plan så klart, och att vi fortsätter att ta upp, utveckla och dessutom etablera i a-laget är en målsättning som jag och styrelsen har skissat fram under året. Personen som jag vill ställa i rampljuset detta år är Björn Andersson. Anfalleren som har gått från klarhet till klarhet under året. Inte nog med att han hunnit med att spela 14(5) matcher i u-laget, så har han även mäktat med att spela 17(3) matcher för a-laget OCH dessutom kommit med i protokollet hela 24 gånger, 12+12. Med en sammanlagd passingsfrekvens på 75%, ett slut-snitt på 7.01 och utan ett enda kort mot sig, så är han en framtidsman för laget.

Han var med och gjorde mål i vinstmatchen mot Öster 2-1, han gjorde matchens enda mål mot Degerfors 1-0 och även målskytt i uddamålsvinsten mot Utsikten 3-2. Han har satt sin prägel på laget, framtiden och superettan redan som 17 åring.


Här finner du några till som har tagit sig in, eller är på väg in i A-truppen:
David Ahlberg | Jonathan Dolk | Johan Karlborg | Jonathan Johansson | Kristoffer Karlborg | Haris Suljic

Summering:
Det finns massor med positiva saker att lyfta fram efter den gångna säsongen. Tabellplaceringen är en av dem. Framgången i resultatraden har gjort att vi kunnat tillåta oss att njuta i stora matcher. Vi har spelat väldigt bra stundtals under året. Att vi har förbättrat vår ekonomi med ytterligare 2M på kontot är en annan. Valet att INTE investera i nya faciliteter var bara av godo. Bra val enligt mig själv. Sen att vi har tagit in och förädlat flera av våra YP är ytterligare ett täcken på föreningen växer och frodas. Vi är på rätt väg, och nästa år ska vi växla upp ytterligare. Att sen få se Bachir Katourgi få spela ännu fler landskamper för Libanon är bara helt underbart.

Sist ut vill jag flagga till på att det har kommit till min kännedom att flera föreningar har rykt i mig och min underskrift. Det började med Norrköping, tätt följt av Utsiktens BK, Montpellier, Sydkorea, Reims, Lorient, Almeria, Graafschaap, Mjällby och Assyriska. Alla fick samma svar; ”Jag är inte intresserad!”

Tack för att ni läser och gillar det jag gör med ASIF. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top