FM15

Vad kan vi utläsa av statistik? del 1

Statistik är underbart. Statistik är fantastiskt på många sätt. Det enda problemet jag ser är när man inte kan göra något med den, mer än att titta på vad man lyckats samla ihop. I den här artikelserien så kommer jag att visa lite på vad jag har fått fram genom statistik, och vad man kan utvisa av densamma.

Vad ska jag med just statistik till?
Vad är statistik bra för?
Klarar jag mig utan statistiken?

Vi kan börja med att titta på grafiken här nedan och försöka oss på att reda ut vad det är vi ser egentligen. Ja, det första vi kan konstatera är att det rör sig om Premier League, och det är under första året på FM15 som det gäller. Alltså säsongen 2014/15. Jag har inte spelat med något av laget, utan låtit säsongen simuleras av spelet.

Det vi ser är en graf över skott. Skott och åter skott. Den horisontella mätningen visar hur många skott man mottagit från motståndarlaget i snitt per match under hela året. Den vågräta mätningen visar således sina egna avlossade skott i snitt per match för samma period. Varje lag får alltså två värden att ställa sig till. Ett för sina egna skott, och ett för motståndaren. När man sen har räknat ut värdena, dessa två, så placerade jag ut varje lag på din unika plats i grafen.


(Klicka på bilden för att se orginalstorlek)

Vad är det då vi kan utläsa från denna graf? Ja, bara av att titta på grafiken så ser vi egentligen bara två saker, och det är det som jag informerat om. Swansea och Sunderland, dem två lagen som vi återfinner längst till vänster i grafen, är dem två lagen som har skjutit minst skott i snitt per match. Swansea 8.7 och Sunderland 9.2. Det är också dem två lagen som har fått det jobbigast i försvaret. Swansea har stått emot 11.5 skott, medans Sunderland har fått stå emot hela 12.0 skott per match, hela året i snitt. Under bara 6 matcher på hela säsongen har Sunderland mottagit mindre än 10 skott mot eget mål. Rekordet för året var mot Burnley när man fick ta emot hela 20 skott.

Vänder vi på kakan, så ser vi att Arsenal och Man Utd har skjutit mest framåt, och således också varit två lag med väldigt få skott mot eget mål. Man Utd har avlossat hela 12.1 skott/match med hela 7 matcher över 15 skott i. Arsenal är näst bäst med 11.9 skott på mål.

Vad kan man mer utläsa av grafen då? Det går givetvis att se över statistiken tillsammans med den sluttabell som säsongen avslutades med. Vi återfinner den här nedan. Det som jag fann mest intressant här var att Manchester City, med sin 5e plats i tabellen, hamnade så ”långt ner” i grafen. Tittar man på ”topplagen” i grafen, alltså Man Utd, Arsenal, Chelsea, Liverpool så har dom en likvärdig placering i tabellen. Inte så konstigt kan man tycka. Men om vi ser till just City, så har dom en annan historia för året.

Vi gör en jämförelse. Vi tittar på City (5a) och Burnley (19e) i grafen. Båda har tämligen lika värden. City har 10.1 framåt och 10.6 bakåt. Burnley har 10.2 framåt och 10.4 bakåt. Hyfsat jämt i min bok. Men nu kommer det intressanta. Manchesterlaget kom på en femteplats i tabellen, medans Burnley får respass till Championship. Hur kan det bli så stora skillnader med nästan samma värden?

Man City: Skjuter 382 skott under hela året. Dem gör 74st mål på dem. Alltså en %-sats på 19.4% effektivitet.
Burnley: Skjuter också 382 skott, men gör bara 44 mål. Alltså når dom bara upp till nivån 11.5% effektivitet.

Vi kan ta ett exempel till. Tottenham vs West Brom. Båda lagen hamnar likvärdigt i grafen med 10.6 skott mot/match. Ändå skiljer det sig oerhört i tabellen. Tottenham hamnar på en 6e plats i ligan, och får spela Europa League nästa år. Dem släppte in 54 mål, på 405 mottagna skott. En %-sats på 13.3%. West Brom kom på en svag 16e plats, och klarade sig kvar med nöd och näppe. Dem släppte in 66 mål, på 388 skott, en %-sats på 17.0%.

Ledordet stavas ”effektivitet”. Både vad gäller anfallsspelet och försvarsspelet. Kan man, som City gjort, sätta nästan var femte boll i nät, ja då blir det en trevlig placering i tabellen till slut. Kan man dessutom var effektiva i defensiven, såsom Man Utd varit under året med 38 insläppta på 368 skott, 10% och lägst i tabellen, så har man kommit ännu längre.


Vi kommer att fortsätta denna statistik-serie med fler artiklar och fler vinklar på detta ämne. Är det någon intressant statistik som ni själv sitter och funderar på, så berätta gärna den så kanske vi kan göra något kul tillsammans. Eller om ni har något ni vill se att vi tar fram så flagga bara till.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top