FM15

Vad kan vi utläsa av statistik? del 2

I förra avsnittet så diskuterade vi effektiviteten mellan Burnley och Manchester City, varpå vi ville påvisa att trots tämligen likvärdig position i grafen, så var det stora skillnader i sluttabellen. Manchester City hade på ett mycket mer effektivt sätt kommit femma, medans Burnley fick se sig nedflyttade till Championship.

I den här genomgången så ska vi titta närmare på hur effektiva lagen verkligen var om vi tittar till relationen skott i mål, mot skott avlossade. ”Vilka lag fick in flest bollar på minst skott” kan man enkelt uttrycka det.

Vi har tittat närmare på samtliga lags skott på mål i alla deras matcher, och även noterat hur många mål det har producerats av dessa skott. Resultatet ser ni i grafiken här nedan.

Gör vi vår första reflektion så ser vi just relationen mellan City och Burnley. Båda lagen har skjutit ungefär lika mycket skott, både totalt (city 182, burnley 179) och i snitt. Fortfarande är det lika så det förslår. Men som vi var inne på i förra genomgången, så tippar det över till Citys favör starkt när man tittar till effektiviteten. City har 1.9 mål/match i snitt, medans Burnley endast har 1.2. Jämför vi procentsatsen för mål per skott på mål, så ligger City på 40% (74/182) medans Burnley bara har 24% (44/179). Stora skillnader här alltså.


(Klicka på bilden för att se orginalstorlek)

Reflektion 2. Tittar vi på topplagen i tabellen här nedan, och jämför det med ”topplagen” här i grafen, så ser vi att det är dom som skjuter mest på mål, som också får utdelning på bollarna. Både Man Utd, Chelsea, Arsenal och Liverpool har alla runt 35% utdelning på sina skott på mål. Hade bara City skjutit 10-15 bollar mer på mål på hela året, hade dom garanterat tagit CL plats. Titta vi till lagen i botten på tabellen, så ligger den runt 25%. Sämst procentsats är Sunderland med sina 20%.

Reflektion 3. Everton som slutade som 11a i tabellen, är det fjärde bästa lag på skott på mål. Bara slagna av Liverpool, Man Utd och Chelsea. Trots det, så ligger dom runt 24% i effektivitet. Hade dom varit uppe på 30-35% i effektivitet, alltså ca 15 mål till så hade dem säkerligen kunnat skrapa ihop så pass att dom kunnat utmana om Europaspel.

Chelsea och Man Utd ligger så tätt i värdena, så dom markörerna ligger på varandra. Det gäller även Burnley och West Brom.


Vi kommer att fortsätta denna statistik-serie med fler artiklar och fler vinklar på detta ämne. Är det någon intressant statistik som ni själv sitter och funderar på, så berätta gärna den så kanske vi kan göra något kul tillsammans. Eller om ni har något ni vill se att vi tar fram så flagga bara till.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top