FM15

Vi förklarar dem nya rollerna – fri spelfördelare

Trots att spelet har varit ute över tre månader, så verkar det som att många inte riktigt har koll på dem nya rollerna som har tagits fram i Football Manager 2015. Av den anledningen så väljer vi här på FMSideline att gå igenom dem, en i taget, så att det inte finns några tveksamheter efter detta. Vi hoppas att ni kommer uppskatta genomgången. Men vi startar väl direkt med den frie spelfördelaren.

Fri spelfördelare – DM / M(C):
En fri spelfördelare. Ännu en spelfördelare i spelet. Vi har ju redan defensiv speluppläggare, offensiv spelfördelare och nu alltså en fri spelfördelare. Vad gör han då? Vad skiljer honom från dem övriga två? Vi ska försöka att reda ut och hålla isär begreppen så att det blir tydligt varför du ska välja denna roll för din nya taktik.

Om vi börjar med att titta till vad spelet säger om denna roll och hur det är tänkt att fungera så står det följande:

Rollbeskrivningen: ”Den frie spelfördelaren är hjärtat i sitt lag då han delvis driver spelet framåt och leder attacken samtidigt som han också jobbar hårt i defensiven. Han är alltid spelbar för sina medspelare vilket innebär att den frie spelfördelaren måste ha stark fysik och kondition i kombination med bra bollbehandling och passningsspel.

Han kommer försöka få bollen långt nere i plan och därefter driva bollen framåt i högt tempo, antingen själv eller med hjälp av snabba passningar. I anfallsspelet kommer den frie spelfördelaren ofta att röra sig precis utanför straffområdet där han kan gå på avslut eller slå en öppnande passning till en medspelare”.

Alltså, så skulle man kunna säga att vi har en löpstark mittfältare iklädd en regista-roll framför oss. Vi kommer titta till det närmare senare i artikeln. Jag har valt att spela detta exempel med Bayern Munchen, och till rollen har jag valt att spela med en av mina absoluta favoriter, Xabi Alonso. Om vi tittar till attributen som krävs för att detta ska fungera så bra som möjligt, så är det hela 22 stycken för att vara exakt. Med andra ord så är det inte vilken mittfältare som helst som kan bemästra denna uppgift. Även Alonso har svagheter i sina attribut, men kan väga upp det med andra.


Rollen och uppgiften:
Om vi börjar med att titta på dessa två bilder som vi har härnedan, så ser vi uppställningen till höger. Jag har valt i detta exempel att placera Alonso på en DM position. Han är positionerad centralt i banan bakom en löpstark mittfältare och en offensiv spelfördelare. På den fria spelfördelaren så har jag inte ställt in några spelarinstruktioner alls. Jag låter rollen spela som den är.

Tittar vi på den vänstra bilden, som ger oss lite mer kött på benen, så ser vi flera saker här. Dels så kan vi konstatera att han har en fin frekvens lyckade passningar till sina medspelare. Varför han har mer passningar ”till höger” än ”till vänster” i banan så tror jag att det kan ha att göra med att OSF-A tar mer offensiva löpningar, och således lämnar yta bakom sig, som FSF-U tar över. Det vi också kan se i den grafiken, är att han har sin starkaste arbetsyta i slutet på den mellersta tredjedelen, samt början på den sista tredjedelen i banan. Detta betyder att han är viktigt såväl i både uppspelsfasen såsom i anfallsspelet.


Medelplacering och arbetsyta:
Jag har spelat med Munchen ett 20-tal matcher, och dessa två bilder som ni ser här nedan representerar medelplaceringen väldigt väl. Givetvis finns det avvikelser i vissa matcher. Precis som det stod i rollbeskrivningen, så krävs det starkt fysik och kondition för att kunna röra sig så mycket som den här rollen ändå gör. Som vi ser i den vänstra bilden så arbetar han i stort sett mellan båda straffområdena, och även över stora ytor breddledes. Att han skulle vara en mix av en löpstark mittfältare och en regista stärks av dessa bilder. Han är med i uppspelsfasen av anfallen då han går djupt ner och hämtar upp bollar och agerar kreatören på mitten, precis som registan. Men skillnaden mellan dessa två är i anfallsspelet. Den fria spelfördelaren fullföljer sitt uppdrag och följer med upp i anfallet ända fram till boxen där han antingen går på avslut eller sticka in bollar.

I anfallsspelet kommer den frie spelfördelaren ofta att röra sig precis utanför straffområdet där han kan gå på avslut eller slå en öppnande passning till en medspelare”.


Ingame:
Om vi då skulle se över lite praktiska händelser som förstärker det som rollen är tänkt att göra så kan vi börjar med den första av dessa 4 bilder. En aspekt som är utmärkande för denna roll, och som också beskrivs i just rollbeskrvningen, så är det att han alltid gör sig spelbar, oavsett vart på banan han är. I det här fallet så ger han Lahm understöd för ett tillbakaspel som komplement till ett inläggsspel som oftast sker vid dessa händelser. Men att kunna vända via mitten och byta kant är inte möjligt om inte han väljer att röra sig in boxen.


Även i denna grafik så ser vi ett till exempel på det vi just beskrivit. Lahm blir pressad av två försvarare och behöver ett till alternativ. Något som den frie spelfördelaren ger honom då han sliter sig loss från sin markering. Dessa två exempel representerar denna roll mycket väl i sitt sätt att agera på plan vad gäller just vad rollbeskrivningen angav inledningsvis. Han är alltid spelbar för sina medspelare vilket innebär att den frie spelfördelaren måste ha stark fysik och kondition i kombination med bra bollbehandling och passningsspel.


En till egenskap som jag märkt, är att han väljer sina stunder. Vad menar jag med det då? Jo, han väljer att antingen spela ett enkelt och snabbt spel, där han rör bollen med hög fart och med enkla passningar. Alternativt, så håller han i bollen (som i grafiken) och drar på sig försvarare som i sin tur släpper yta för den frie spelfördelarens medspelare, som i sin tur kan bli spelbara i fas 2 när ytan tar form. Här har vi gett laget instruktioner att utnyttja kanterna, vilket vi gör i många av anfallen.


Ytterligare en god egenskap när han försöker göra sig spelbar, är att när han väl får bollen under kontroll så har han oftast flera spelalternativ själv att fortsätta uppspelet på. I det här fallet så har han inte mindre än 4 bra möjligheter (tre på nya medspelare och 1 tillbakaspel) att rulla bollen vidare på. Detta i kombination med att han oftast rycker sig loss från sin försvarare ger honom ”spelbarheten” som hans signum.


Summering:
Om du har en spelare som passar in i rollen som fri spelfördelare, så tycker verkligen att du ska prova att använda honom som det. Rollen är hyperintressant i den mening att han besitter kreativa kvalitéer och goda uppspelskunskaper såsom en Regista.

Han går ner djupt och hämtar upp, och vänder snabbt spelet med högt tempo och precisa passningar. Men han har även egenskaperna som en löpstarkt mittfältare besitter då han är med i både försvarsspelet OCH anfallsspelet. Han gör sig ständigt spelbar och ser alltid till att försätta sina medspelare i mycket bra inspel i boxen. Funkar inte det, så är han inte oförmögen att ta långskott en bit utanför straffområdet. Något som han påvisat vid ett par tillfällen när jag spelat med honom. För att inte nämna hans defensiva jobb, som ständig och ofta går ut på att löpa med anfallarna ner och ge understöd i egen box, men likväl ge understöd till ytterback som yttermittfältare.

Enda nackdelen som jag ser det just nu, är att han blir galet trött. Han springer kopiösa mängder km och tar vi Alonso som exempel, så blev det ofta att byta ut honom runt 75-80 minuter.

Jag fann denna beskrivningen när jag letade info om rollen som jag tycker beskriver det galant:
Box to box is Arturo Vidal. Non-stop motion, contributing in defence and attack, getting in tackles, blocks and interceptions and charging upfield to take shots and provide assists.

Roaming playmaker is Yaya Toure. The player moves less than the box to box midfielder, loping around the field and preferring to find pockets of space and focus on interceptions in defence. His primary focus is obtaining the ball when out of possession. When attacking, he surges forward from deep whilst on the ball, attempting to take on the opposition with dribbling in order to open up space for others.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

3 Comments

3 Comments

 1. Lukas

  2 mars, 2015 at 08:39

  Väldigt bra förklarat och intressant att läsa!

 2. Cluben

  2 mars, 2015 at 10:36

  Jag spelar själv med samma uppställning men med din fria spelfördelare som halvback. Då sjunker han ner långt mellan backarna när ytterbackarna söker sig uppåt. Tror du inte de kan bli ett problem att när ytterbackarna går upp och alla mittfältare är på offensiv planhalva att man blir känslig för kontringar? Nu spelar ju du med Bayern så då kanske det inte märks lika mycket, men jag som spelar med ett liiiiite sämre lag, Landskrona, blir lite mer utsatt när vi inte har den där extra ”backen” som hjälper till.

  • FM Sideline

   2 mars, 2015 at 13:24

   Jag gjorde en artikel om just Halvbacken och hur han sjunker ner och bildar en tre-backs-linje. http://www.fmsideline.se/?p=816 Jag tror inte att du är för utsatt med den rollsättningen. Men du borde kanske ha en av innermittfältarna med uppgiften Understöd för att gardera upp dig.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top