FM15

INTERVJU: FMSideline träffar sina lyssnare

Äntligen. Ja, äntligen måste jag ändå säga. Jag har länge suttit och filat och funderat på om det inte var dags för en intervjuserie här på FMSideline, och nu har vi kommit i hamn med den idén. Iallafall kommit igång med något som skulle kunna likna en start.

FMSideline har träffat Per Fröberg, en minst lika entusiastisk FM-spelare som jag själv. Vi träffades under en lunch på en lokal restaurang i Sundbyberg, och samtalet blev högintressant, minst sagt.


(Per till vänster, jag själv således till höger)

Klockan hade närmat sig lunchtid, och jag mötte upp Per utanför hans arbetsplats, strax intill Sundbybergs centrum en dag under förra veckan. Det var en solig och fin dag, och först intrycket var att jag just skakat hand med en oerhört sympatisk och trevlig person. En person som var jämngammal med mig själv. Det skulle visa sig senare att jag hade rätt i den bedömningen. Under den korta promenaden till restaurangen så ödslade vi ingen tid på kallprat, utan kastades oss direkt på FM15 och allt som hör det till.

Väl inne och installerade vid bordet så berättade jag lite mer ingående om hur FMSideline kom till, hur allt började, och hur jag ser på framtiden för portalen. Under det samtalet så kom det till min insikt att det finns flera uppsidor med att faktiskt diskutera och bolla idéer med personer som inte själva är direkt involverade i projektet. Jag fick en hel del frågetecken uträtade, och även en del inputs på vad som skulle kunna bredda och lyfta sidan. Jag som är i grund och botten en positiv och engagerad person, målade upp storstilade planer som jag verkligen hoppas kommer slå in någon dag längre fram.

Givetvis så blev det en hel del annat surr också. Vi insåg rätt tidigt att vi stod rätt så lika när det gäller livet utanför Football Manager. Per, liksom jag, är småbarnsföräldrar och även familjefar. Det blir ett fasligt pusslande för att få ihop vardagen med familj, jobb och FM15 framförallt. Men något som vi båda uppskattar och trivs med.

Mätta och belåtna så promenerade vi tillbaka till Pers arbete och tog en kaffe. Vi tittade lite mer ingående på hans karriärer genom åren. Dessutom fick jag möjligheten att lyssna på hans tankar och idéer om spelet, taktik, roller och formationer. Vi kom osökt in på Richairo Zivkovic. Jag höll givetvis med till fullo, och nickade instämmande när Per konstaterar att ”Zivkovic är helt sjuk bra på FM15”.
-”Zivkovic hade redan som 19-åring vunnit skytteligan i Premier League med 31 mål och dessutom vunnit Europas guldsko. Allt under först säsongen”, berättade Per.
Jag själv hade också oerhört goda erfarenheter av anfallaren. En anfallare som jag senare skulle köpa hem till min Inter-save. Zivkovic kunde ansluta till Fierro och Sanogo och dem andra överdimensionerade FM-spelarna genom åren.

Per själv har ett par sparfiler igång, precis som vi flesta har, men den som vi samtalade mest om var hans resa från Vanarama Conference och den lilla föreningen Barnet, hela vägen till Premier League. En helt galen rolig save om ni frågar mig.

Här har ni resan i korthet:
Säsong 1: Vinner ligan storstilat och även FA Trophy Cup. Blir därefter årets manager.
Säsong 2: Kommer 7:a i ligan. Tar sista playoff-platsen i sista omgången. Lyckas ta sig upp till League 1.
Säsong 3: Kommer 4:a i ligan. Vinner även här playoffspelet och tar sig upp till Championship. Årets manager.
Säsong 4: Känner att han som manager inte kan göra nått mer för föreningen. Det finns varken energi, pengar eller förutsättningar för att klubben ska orka ta sig till nästa nivå i seriesystemet, varpå han säger upp sig. Tar över Nottingham Forest i Championship. Prikärt läge blir andraplats och avancemang till Premier League. Framgången fortsätter.
Säsong 5: Avancemanget till PL gav mersmak, och med ett par riktigt bra värvningar så lyckas Per med bedriften att hamna på 6:e plats och får spela Europaspel säsongen därefter.
Säsong 6: Europspelet går över förväntan. Man vinner sin grupp före lag som Benfica och Villarreal. Får möta Leipzig i första utslagsrunda. Vinner 7-1 totalt. Inter i andra omgången. Taktik och spelet är 100% och man vinner med 8-1 i dubbelmötet. Kvartsfinal mot Arsenal. Klarar 0-0 borta, men faller pladask med 0-4 hemma i returen. Till det ska vi även räkna in en semifinal i FA och en 9:e plats i PL. Det finns all anledning att återkomma i detta ärende och se hur det har gått för Per kommande säsonger, och frågan kvarstår om han blir kvar i Forest eller om han byter upp sig ånyo.

Det är lätt att inspireras och tycka om Per. Han ger ett oerhört lugnt och fridfullt intryck. När vi skiljdes åt ett par timmar senare så kunde jag inte annat konstatera än att jag hade funnit en ny vän. En ny vän på många plan. Vi hade redan innan vårt möte samtalat ett par gånger via steam, och jag gissar att den tillfällen bara kommer öka för varje vecka som går.

Tack Per för en mycket trevlig stund, och en inspirerande eftermiddag i ditt sällskap.

/Mikael

Är du bosatt i Stockholmsområdet och vill att jag kommer och pratar FM med just dig, så tveka inte att maila mig så ska jag se hur vi pusslar ihop tiden i kalendern. Som vanligt så finner ni mig på twitter och Facebook om det skulle vara något.

Tills dess så får ni ha det fint.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top