Analysen

Bundesliga – En serie om de sovande jättarna, del 1

Introduktion:
Har du problem med motivationen? Är du sugen på en ny save? I ett nytt land? Kanske är Tyskland landet för dig? Denna artikelserie kommer gå igenom fyra lag som jag personligen tycker är intressanta lag att spela som i tyska Bundesliga. Lagen i fråga är klassiska lag som alla finner sig långt ifrån den status de förtjänar och en gång hade. Lagen är HSV, Köln, Stuttgart och Werder Bremen. Förhoppningsvis lyckas jag få dig att bli intresserad av någon av dessa klassiska klubbar.

Först ut i serien är…

Hamburger SV
Hamburg är den enda klubben i Bundesliga som spelat varje säsong sen ligans start år 1963. Denna bedrift, tillsammans med det faktum att klubben är 127 år gammal, har gett dem smeknamnet ”der Dinosaurier”. Klubben brukar även kallas för ”die Rothosen” på grund av de röda shortsen spelarna vanligtvis har på sig.Att Hamburg är en klassisk klubb är bara förnamnet. Men det är även en gammal storklubb. 1979, 1982 och 1983 vann klubben Bundesliga och man vann även dåvarande Champions League 1983, i Aten mot Juventus. Dessutom spelade man final i CL 1980, och final i Europa League 1982. Tradition finns det alltså gott om i HSV. Men nuförtiden är det allt annat än lugnt vatten i denna forna storklubb. Ekonomiska problem och dåliga sportsliga resultat har avlöst varandra. Säsongen 13/14 tvingades man kvala sig kvar i Bundesliga, och man klarade sig med nöd och näppe kvar på bortamål mot Fürth.

Truppen:

Målvakter:
I verkligheten har Drobny varit förstavalet i HSV. I spelet är han en stabil målvakt, men Adler känns definitivt som det bästa valet, trots att han inte är så bra som han en gång var. Adler är tillräckligt bra för att vara din förstamålvakt i flera säsonger framåt om du vill satsa på honom. Talangen Brunst är en fin talang, som med mycket speltid kan bli en okej Bundesligamålvakt.

Backar:
Mittbackarna i laget är okej men inte på något sätt fantastiska. Cleber är med sin snabbhet nog det bästa alternativet på lång sikt. Westermann är en ideal mentor till de unga spelarna, men hans lön motsvarar verkligen inte hans kunnande.
Ytterbackarna är däremot klart bättre och mer intressanta än kollegorna i mitten. Ostrzolek och Diekmeier är givna i startelvan, och den förstnämnde kommer vara en av ligans bästa vänsterbackar i flera år framåt. Talangerna Ronny Marcos och Ashton Götz är riktigt spännande och kan bli riktigt bra, framförallt Götz. Han bör till och med kunna peta Diekmeier ganska snabbt.
När jag sa att mittbackarna inte var fantastiska så syftade jag självklart på den första säsongen. Till säsong 2 kommer du få tillbaka en av spelets största talanger – Jonathan Tah. Denna kille är ett fysiskt monster, och han kommer garanterat vara din bästa spelare och en av världens bästa mittbackar i 10-15 år framåt.

Mittfältare:
Det är på mittfältet du hittar de bästa namnen i klubben. När man ser dessa namn kan man verkligen inte förstå varför klubben tvingats kvala sig kvar i Bundesliga de två senaste säsongerna. Centralt har du Holtby, van der Vaart, Diaz och Behrami. Alla bör vara givna i en startelva, men det är naturligtvis svårt. Demirbay och Steinmann är stora talanger som du bör ge mycket speltid, de har potentialen att bli riktigt bra spelare. Dock är Demirbay utlånad första säsongen.
På kanterna har du två stora namn: Nicolai Müller och Maximilian Beister. Båda har förmågan att vara stjärnspelare för ditt lag i många år framåt. Beister är dessutom en favorit hos fansen. Han är fostrad i klubben och har ”die Raute im Herzen”, diamanten i hjärtat, som naturligtvis syftar på diamanten som är klubbens logga. Utöver dessa två herrar har du Stieber och talangen Gouaida som definitivt är bra nog att utmana om plats i startelvan. Klubben har dessutom FC Bayerns stortalang Julian Green på lån. En fin talang, men enligt mig bör klubbens egna talanger, som Gouaida gå före.

Anfallare:
Högst upp i planen finns det egentligen bara två givna namn – Lasogga och Olic. De två skulle kunna forma ett idealiskt anfallspar om du väljer att spela med två anfallare. Lasogga är en stor och tung target och en bra avslutare. Olic är en löpvillig och hårt arbetande forward. Bakom dessa två är det däremot tunt, Rudnevs är den enda naturliga anfallaren och han en högst medioker spelare, men har dock fin snabbhet.

Talanger:
I U19-laget finner du flera intressanta spelare som alla kan bli bra Bundesligaspelare om du sköter deras utveckling rätt. De största namnen att hålla koll på är högerbacken Behounek, innermittfältaren Porath, yttrarna Krol och Köhlert och anfallaren Bondar. Det ska även nämnas att HSV har spelets kanske bästa ansvarige för ungdomsutveckling – Bernhard Peters. Han kommer utan tvekan förse ditt lag med flera stora talanger genom åren.

Förutsättningar
När du tar över som manager i HSV förväntar sig styrelsen att du ska spela possessionfotboll och utveckla talanger med hjälp av klubbens ungdomsorganisation. Givetvis går det att föreslå att ta bort dessa.


Styrelsen förväntar sig alltså som sämst en mittenplacering. Du får ingen transferbudget och det finns inget utrymme i lönebudgeten. Det är just här vi har den stora utmaningen med att spela som Hamburg – ekonomin är helt enkelt riktigt dålig. Tills den är förbättrad kommer du inte få mycket pengar att jobba med. Det är helt enkelt upp till dig att ordna bra sportsliga resultat eller sälja spelare om du vill ha pengar de första säsongerna. Det givna alternativet är att göra sig av med högavlönade spelare och här rekommenderar jag att släppa van der Vaart och Marcel Jansen när deras kontrakt går ut. Jiracek och Ilicevic har också sjuka löner och är definitivt inte bra nog.


Ekonomin må vara usel och de första säsongerna kommer vara tuffa på den fronten, men grunden finns för att bygga något alldeles fantastiskt i Hamburg. Du har en stor arena, stora talanger och en rik historia. Klubbens ungdomsakademi kommer dessutom se till att du har flera egna produkter i startelvan på lång sikt.

HSV förtjänar att vara en storklubb. Kan du göra dem till det?

Ha roligt och lycka till!

/Joakim Ström

2 Comments

2 Comments

 1. Puggmeister

  26 juli, 2015 at 23:10

  Gick på erat tips och startat en save med HSV och jag måste säga att det känns som ett riktigt kul lag. Bara precis börjat första säsongen men om det fortsätter på samma sätt kommer det bli en lång save.

 2. Puggmeister

  17 augusti, 2015 at 21:04

  Är nu inne på min tredje säsong och det har gått långt över förväntan.
  Första året slutade vi på en väldigt hedersam 6:e-plats vilket tog oss till EL. Förra säsongen slutade vi på en makalös 3:e-plats och fick spela i CL. Detta året leder vi för tillfället Bundesliga på målskillnad med Bayern 2:a efter 25 spelade matcher. Ekonomin börjar äntligen ordna upp sig då de flesta tyngre lånen betalts av, Återstår dock några till. Framgångarna i ligan har självklart bidragit till att bibehålla ekonomin på plus.
  Framtiden ser onekligen väldigt ljus ut!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top