Analysen

Bundesliga – En serie om de sovande jättarna, del 2

Introduktion:
Har du problem med motivationen? Är du sugen på en ny save? I ett nytt land? Kanske är Tyskland landet för dig? Denna artikelserie kommer gå igenom fyra lag som jag personligen tycker är intressanta lag att spela som i tyska Bundesliga. Lagen i fråga är klassiska lag som alla finner sig långt ifrån den status de förtjänar och en gång hade. Lagen är HSV, Köln, Stuttgart och Werder Bremen. Förhoppningsvis lyckas jag få dig att bli intresserad av någon av dessa klassiska klubbar.

Näst ut i serien om de sovande jättarna i Bundesliga är…

VfB Stuttgart
Stuttgart är en stor och klassisk klubb i Tyskland. Föreningen har funnits i snart 122 år och sedan Bundesligas start år 1963 har Stuttgart enbart spenderat två säsonger i en lägre division, detta gjorde de i mitten av 70-talet.

Till skillnad från Hamburg, som hade sin storhetsperiod på 70- och 80-talet och som ni läste om i förra delen, var det inte särskilt längesedan Stuttgart höjde Die Meisterschale till skyarna. Klubben vann nämligen Bundesliga så sent som år 2007, och det gjorde man med stora profiler som Mario Gomez och Sami Khedira i laget. Titeln var Stuttgarts tredje Bundesligatitel, de två andra kom 1984 och 1992. De tre följande säsongerna var man med och utmanade om Europaplatserna, men sen började det gå trögt för klubben. De två senaste säsongerna har man endast lyckats nå en 12:e respektive 15:e plats, och man undkom nedflyttning i sista stund den föregående säsongen.

Målvakter:
Målvaktssidan i Stuttgart är ganska medelmåttig. Ulreich är en stabil målvakt med riktigt bra reflexer, men annars är han ganska medioker. Andremålvakten Kirschbaum är en stabil backup och kommer göra bra ifrån sig om han får chansen. Tredjemålvakten Vlachodimos är en mycket intressant talang som bör bli en bra Bundesligamålvakt i framtiden. Han är liksom Ulreich en reflexsnabb målvakt, men har brister i övriga attributer. Jag rekommenderar att låta honom förbli tredjemålvakt så han kan spela matcher för B-laget, som spelar i 3.Liga. Vlachodimos skulle kunna växa ut till din framtida förstemålvakt, men det kan ändå vara värt att investera i en bättre och färdig målvakt, som till exempel Kevin Trapp (Frankfurt) eller Timo Horn (Köln).

Backar:
Försvaret är Stuttgarts klart svagaste del, men det finns två stycken guldklimpar – Rüdiger och Baumgartl. Rüdiger är redan din bästa mittback, snabb och stark, men han har väldigt medelmåttiga värden i viktiga egenskaper som positionsspel, förutseende och koncentration. Baumgartl är en väldigt stor talang och med mycket speltid och rätt träning kommer han bli en stor stjärna. De två andra alternativen i mittlåset är Niedermeier och Schwaab. Båda är stabila men inget som man vill satsa på långsiktigt, speciellt ifall man vill utmana om Europa. Håll även koll på Stephen Sama, han kan bli bra ifall han får mycket speltid, men det kan bli svårt eftersom det är hård konkurrens redan, och han är redan 21 år gammal, så han måste få speltid snabbt för att utvecklas. Gamlingen Karim Haggui är drivved med en hög lön och bör göras av med på en gång.
Ytterbackarna är det svagaste spelarna i laget, enligt mig. Konkurrensen är dock bra om platserna, men tyvärr är ingen av dem särskilt bra. Florian Klein bör vara förstavalet som högerback, han är den klart bästa ytterbacken på de defensiva egenskaperna, något som de övriga är ganska dåliga på. På vänsterbackspositionen är det ganska jämnt skägg mellan Sakai och Rausch.

Mittfältet:
På mittfältet ser det klart bättre ut. Konkurrensen är bra och det finns flera intressanta spelare att tillgå. Den enda spelaren som bör vara helt given är lagkaptenen Gentner – han är hjärtat och motorn i laget. Dié, Romeu och Gruezo är tre duktiga defensiva mittfältare, där den sistnämnde är en riktigt stor talang och kan bli en toppspelare. Romeu är på lån från Chelsea, och enligt mig blir han överflödig då Dié känns bättre och Gruezos talang måste tas tillvara på. På de mer offensiva centrala positionerna finns Dortmundlånet Leitner som är riktigt skicklig. Dock så har han tuff konkurrens från Maxim och Didavi – två riktigt tekniska spelare. Maxim bör locka intresse från flera klubbar och han lär mest troligt be om en transfer. Ha i åtanke dock att Didavi är gjord av glas och skadar sig ofta, vilket är synd eftersom han är en riktigt bra spelare.
Yttermittfältspositionerna är dock ganska tunna på renodlade yttrar. Kostic är given på vänsterkanten och denna 21-åring bör ges mycket speltid för han kan bli väldigt bra. På högersidan är det veteranen och slitvargen Harnik som huserar. Sararer och Hlousek är hyfsade back-ups på kanterna, men ingen av dom är några stjärnspelare.

Anfallare:
Anfallssidan i Stuttgart är riktigt intressant. För många kan Vedad Ibisevic framstå som det givna valet, men här råder jag dig att starta Daniel Ginczek. Ginczek är redan 23 år men ger du honom speltid kommer han utvecklas riktigt bra och bli en stjärnspelare. Han är ett riktigt fysiskt monster, både snabb och stark, och tillsammans med vassa avslut kommer han inte göra dig besviken. Bakom Ginczek finner vi det bästa med att spela som Stuttgart, nämligen underbarnet Timo Werner. Werner kommer bli en av spelets bästa spelare och kommer utan tvekan vara din go-to-guy i många år framåt. Däremot kan det visa sig vara lite problematiskt ifall du inte spelar med två anfallare. Ginczek bör vara given på topp, men samtidigt måste Werner få spela. I verkligheten har han fått spela mycket på kanten, och det är något du bör överväga också. Werner har redan ”Skär inåt planen” som specialitet, och med sin enorma snabbhet och sina två bra fötter är han en optimal inre anfallare med vänsterkanten som utgångsposition. En 4-3-3 med inre anfallare med Werner som OMV och Kostic som OMH, och Ginczek på topp skulle säkerligen visa sig vara framgångsrik.

Talanger:
Nu har vi kommit till den intressanta delen. Werner och Baumgartl är inte de enda stortalangerna i Stuttgart. Klubben har flera högintressanta spelare att tillgå. Den första som bör nämnas är Arianit Ferati. Denna centrala offensiva mittfältare är en lika stor talang som Werner och han kommer bli en världsstjärna i framtiden om du tar hand om honom. Utöver Ferati finns de centrala mittfältarna Mart Ristl, Max Besuschkow och Robin Yalcin. Alla tre bör bli riktigt stabila Bundesligaspelare om de får bra träning och speltid.
Yttern Ramaj och anfallaren Owusu bör också bli bra spelare om deras utveckling sköts rätt. Faktum är att de flesta spelarna i Stuttgarts B- och U19-lag är riktigt intressanta, där de flesta kan bli stabila spelare. I B-laget kan de dessutom få värdefull speltid i 3.Liga och förhoppningsvis utvecklas väl.

Förutsättningar:
Styrelsen är ganska krävande med tanke på att laget har en del svagheter. Som sämst förväntas du klara av en placering på den övre halvan. Transferbudgeten är som lägst 1,9 miljoner euro och som mest 2,3 – alltså inga stora summor att jobba med.
Styrelsen förväntar sig även att du ska utveckla talanger via klubbens ungdomsorganisation.Stuttgart är en riktigt intressant utmaning och det finns bra grunder med de stora talangerna som finns. Det är en mycket spännande tanke att nå framgångar med egna produkter som Werner, Ferati och Baumgartl som kärnan i laget. Det finns dock några positioner där det behövs förstärkningar om du vill utmana om Europa, men grunderna är som sagt bra. Stuttgart är en stor stad och klubben har dessutom en stor arena som tar 60 000 åskådare. Det tillsammans med den stolta och långa traditionen inom föreningen så finns det bra förutsättningar och grunder för att bygga en riktigt stor klubb, som på lång sikt kan ta över kronan från den sydliga rivalen FC Bayern.

Jag hoppas du har blivit intresserad av att spela med Der VfB, och i så fall – lycka till!

/ Joakim Ström

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top