FM15

Redaktionen tipsar om Aymeric Laporte

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Aymeric Laporte:
Femte tipset i denna serie blir ånyo en försvarare. Som gammal back själv, så har jag en grym förkärlek till just försvarare och försvarsspel. Vinner hellre med 1-0 än 4-3. Blir mer uppspelt över en grym brytning än ett grymt inlägg. Den moderna backen är inte bara en spelare som ska stänga bakåt och hålla tätt. Han ska också, något som visat sig mer och mer, vara en kugge i det effektiva anfallsspelet. Vara ett nav i uppspelsfasen och kunna utmana och göra en gubbe.

Nog sagt om det så kommer jag ånyo presentera en försvarare för er idag. Lotten föll på en ung fransman som har sina ungdomsår i den spanska klubben Athletic Bilbao. Framtidslöftet jag talar om är ingen mindre än Aymeric Laporte. Redan som 20-åring så besitter han oerhört goda kunskaper i dem attribut som en bra mittback ska ha.

”Underbarnet”, som han beskrivs i media, går en lysande framtid tillmötes. Något som vi kommer komma till längre fram i genomgången.

Han har dessutom etablerat sig i U21-landslaget med hela 21 matcher i bagaget. Mittbackskonkurrenterna är främst Kurt Zouma och Samuel Umtiti. Men båda dem nyss nämnda har tillsammans ungefär lika många landskamper som Aymeric har själv. Vi får se hur det har gått lite senare i denna analys.


Tre år senare så ser vi att Aymeric har ökat i nästan 10 olika attribut. Inget på det tekniska som ni ser, men desto mer på dem fysiska. Därtill så kan vi räkna in samtliga psykiska attribut som bra höjningar då han har bästa roll som ”spelskicklig försvarare”. Bra utveckling på den unge mittbacken.

Det ekonomiska värdet har också skjutit i höjden, och det är så klart inte helt oävet. 46 miljoner kronor har blivit 275 miljoner. Grym utveckling. Han har gått från klarhet till klarhet under dem inledande året, och dessutom köpts över till en av spelets ledande föreningar på allra högsta nivå, PSG, som ni ser i grafiken här nedan.


Historik:
Redan som 16 åring, köps han över till Bilbao från Bayonne för 950.000 kr. Det blir utlåning och B-laget ett par säsonger innan han får chansen i A-laget och dem lite större matcherna. När saven drar igång, så har Laporte spelat två säsonger med A-laget redan, och på många sätt etablerat sig i mittlåset i det nordligaste av La ligas samtliga lag. Det blir 32 matcher under det första året med Bilbao, och till det räknar vi in 6 assist och ett fantastiskt snitt på hela 7.57. Men ack den lycka som varar för evigt. Bilbaos ledning behöver ta det slitiga beslutet att sälja sin guldklimp till den storsatsande och enormt framgångsrika klubben PSG redan inför säsongen som stundar. Prislappen landar till slut på 315 miljoner kronor, och jag tror att båda klubbarna är nöjda med den transfern.

Som ny i en klubb, och framförallt när man hamnar i en storklubb, så gissar man att det kan ta en, eller två säsonger innan man blir varm i kläderna. Inte för Laporte. Han spelar 24 matcher första året, 4+4 och hiskeliga 8.13 i snitt. Han toppar det med ytterligare 3 matcher till året därpå, 27 st, och spelar in 1+4 med ett nytt underbart år snittmässigt, 7.98.


Sista året med PSG:
Om vi tittar till paris-lagets samlade information för hela truppen, så ser vi mycket intressanta saker. Men om vi koncentrerar oss på Laporte och hur hans andra säsong har sett ut så kan vi direkt se att han fått mest starter av samtliga mittbackar. Bredvid honom har vi haft både Stefan de Vrij, Thiago Silva och Marquinhos. Det är också han som har haft bäst snitt av mittbackarna, och är uppe på det bästa poängplockare efter kollegan de Vrij.


Rapporter:
Rapporten säger det mesta. Han har noteringar på väldigt bra egenskaper. Gillar stora matcher. Underpresterar sällan och är en världsklasspelare vid 24 år ålder. Därtill räknar vi in att han är svår att passera och han är landslagsman sen flera år tillbaka. Som scoutsammanfattningen säger nere till höger så är jag beredd att hålla med. ”Värva Laporte oavsett pris”. Kan inte sagt det bättre.

Mot-sidan har ett par rader att titta till. Men efter att vi betat av dem 5 indikatorerna så ser vi att inte en enda är av vikt till det negativa. Han är en fantastiskt spelare och ledare på många sätt.


En jämförelse:
Precis som vi gjorde med Rodriguez i förra genomgången, så vill jag även här påvisa att han tillhör det allra översta skiktet av toppspelare i mittlåset. Jag har ställt honom sida vid sida med en av spelets allra bästa mittbackar, Vincent Kompany, för att på så sätt se hur pass liten skillnad de faktiskt är mellan dessa två grymma herrar.

Börjar vi med dem tekniska attributen, så ser vi att Laporte har ett tydligt övertag på den delen av jämförelsen. Den attribut som sticker ut allra mest, är passningsspelet. Laporte är en mitt back med oerhört god skicklighet i just sitt passningsspel, och det har man märkt under matcherna också att han löser många situationer med att passa sig ur, istället för att ”tjonga” upp bollen på vinst och förlust. Dem attribut som är mer ”mittbacksrelaterat” så ser vi att det ligger en liten övervikt mot Kompany, men det är marginellt. 15/17 i huvudspelet. 16/19 i markeringsspelet och 17/17 i tacklingarna. Kompany är 31 år, Laporte är 23 år.

Nästa block är dem mentala attributen. Här är Kompany ljsuår ifrån sin konkurrent. Men det är kanske inte så konstigt. Erfarenhet och ålder har tagit ut sin rätt och Kompany har mycket i sin ryggsäck sen många år tillbaka. Laporte kommer att samla på sig och bygga upp sin egen ryggsäck med åren, och kommer att närma sig dessa värden tids nog.

Den sista jämförelsen är då dem fysiska värdena. På det stora hela så går det jämt ut om du frågar mig. Lite övervikt åt Kompany här, lite övervikt åt Laporte där. Kanske att man skulle vilja önska en smula högre värde på accelerationen för vår unge fransman. Men med goda värden på Förutseende och Positionsspel, så ser jag inget hot i att han ”bara” har 12 på den attributen.

Jag anser att Aymeric Laporte är en av dem 5-6 bästa mittbackarna som finns i spelet ett par år in. En fantastisk mittback på många sätt.


Vår rekommendation är KÖP.

Har ni 100 miljoner på transferkontot, och ni är ute efter en grym mittback så tycker jag att ni ska se över möjligheten att värva Aymeric Laporte tämligen direkt. Han är redan när spelet startar en fantastisk tillgång och väldigt utvecklad mittback som det är. Om vi också räknar in utvecklingen som kommer under närmaste 2-3 åren framåt, så har ni ett monster i mittlåset under många år framåt. Enda svårigheten som jag ser det är väl att lyckas behålla honom utan att han vill ”vidare” till nästa storklubb. Tittar vi till skadehistoriken så ser vi också att han är vän av ”god fysik”. Knappt någon skada att tala om, och det längsta han varit borta är 3 veckor med en vriden ankel. Han kommer snitta över 7.50 varje år, om laget prestera, och han kommer att vara med i protokollet en handfull gånger under varje säsong.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top