FM15

Redaktionen tipsar om Ruben Neves

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Ruben Neves:
Sjätte tipset i denna serie kom som ett tips från min gode vän Bambuh_. Han ville att jag kikade på en spelare som gjort stort intryck på honom under versionen FM14. Vi har tittat på många backar hittills, och idag bryter vi oss loss från backlinjen och tar ett steg upp i banan och ser över en defensiv mittfältare vid namn Ruben Neves.

Grafiken här nedan visar Ruben Neves efter 5 år i spelet. Han är nu 22 år och har galna värden att visa upp. Efter scoutrapporten så visade det sig att han var mest lämpad som balansspelare, attribut som ni ser att jag har highlightat i grafiken.

Balansspelaren har som uppgift att ligga i hålet mellan försvar och mittfält och bryta motståndarens passningar, vinna bollen och passa bollen till mer kreativa medspelare. Eftersom huvuduppgiften är att skydda försvaret löper han inte alltför långt bort från sin ursprungsposition för att pressa motståndare eller gå med upp i anfallsspelet.

Han besitter även goda kunskaper i spelet som regista och halvback dessutom. Men då kanske han behöver öka sina värden i tekniken och markeringsspelet. Men på det stora hela är han en otroligt bra spelare för sin position.


Historik:
Den unge portugisen börjar sin karriär i Portos akademi redan som 8-åring. Här har han stannat ända fram till att PSG inser värde i hans kvaliteer och köper honom för smått osannolika summan av 440 miljoner kronor. Under spelets första två år, 14/15 och 15/16 så ser ni i grafiken att han får ordentligt med speltid och lyckas även få ihop bra med poäng under sina sista år i Porto-tröjan. 7.39 och 7.44 är års-snitten innan han packar sin väska och reser upp till Paris och storsatsande PSG.

Redan första året så gör han ett kanon-år och är med och tar guldet med 6 poäng ner till tvåan Lyon. Året därpå blir ett riktigt plattfall för vår unge mittfältare. Han drar på sig två skador som tillsammans gör honom frånvarande i mer än 3 månader. Han hinner bara med 18 matcher, och det räcker inte för att hjälpa dem regerande mästarna att försvara sitt guld. PSG kommer bara 4 och floppar regält. Även året därpå så spelar PSG undermåligt. Man hamnar bara trea och Laurent Blanc börjar sitta ordentligt löst. Trots det så får Neves mer speltid, 29 matcher 8 poäng och 7.18.


Rapporter:
En kort titt på hans scoutrapport, och vi ser att han har ett par fina noteringar att nämna. Han bedöms att var nyckelperson i nästan alla lag i Serie A. Dock så flaggar Inter att värvningen inte är värt besväret. Här får man göra sin egen bedömning av spelaren. Han njuter av dem stora matcherna, och därtill vill jag poängtera att han sällan underpresterar och har en god förmåga att INTE släppa motståndare förbi sig.

Tittar vi på ”MOT” så ser vi en sak, och det är att redan som 22 åring så är han i princip fullärd. Bra eller dåligt? Det får du som potentiell köpare avgöra hurvida du ser det som någon negativt eller positivt.


En jämförelse:
Precis som vi gjort ett par gånger tidigare, så ska vi även denna gång göra en jämförelse mellan Ruben Neves och en spelare av en hög kaliber som ni flesta vet vem det är. Lotten föll på hans lagkamrat och tillika defensive mittfältare Lucas Romero. Argentinaren är en känd figur i FM-sfären och ni flesta har säkert antingen haft honom i sitt eget lag, eller mött honom i matcherna. Han gör ett starkt intryck oavsett vart han är eller vem han möter. Jag anser att detta är en perfekt spelar att sätta under lupp mot vår unge portugis.

Både på dem tekniska och dem psykiska attributen så ser man att vågskålen tenderar att vika sig över till Neves fördel. Dock så kanske attributen för dom tekniska värden inte är på ”rätt” ställe. Romero har bättre värden på det som är av yttersta vikt, såsom passningar och markering. Neves har bättre värden på frisparkar, huvudspel och långa inkast. Nja, det är nog så att Romero tar den ronden ändå.

När det kommer till dom psykiska attributen, dem som du finner i mittenraden, så vill jag nog ge ronden till Neves. Beslutsamheten, ledaregenskapen och positionspelet är flera nivåer bättre för Neves och dem få egenskaperna som Romero är bättre i, är marginella.

Till då den sista kolumnen, som är dem fysiska, så får nog vår unge portugis se sig slagen med hästlängder. Övertaget på spänsten väger inte alls upp det faktum att Romero är både snabbare, starkare och är mer uthållig. Dessutom har han goda värden i accelerationen och smidigheten. Ronden och totalvinsten faller till slut på Lucas Romero.


Landslaget:
Ruben Neves och landslaget hör sannerligen ihop. Redan som 15 åring så är han uttagen till U16-laget, där han spelare 10 matcher. åren därpå, 2012-2014, så blir det hela 31 matcher för U17-laget och han visar nu hela förbundet att han är att räkna med. Han hinner även med ett par matcher i U18 innan han etablerar sig som mittfältsgeneral i U21-landslaget. Nu, fem år in i saven, så ser vi att han hann med hela 25 matcher med U21 laget, dock inga mål. 2014 valdes han som kapten för demsamma, och redan här visar han att han har ledaregenskaper av yttersta vikt. Nu har han en given plats i landslaget redan som 22 åring, och har hunnit med hela 39 landskamper för sitt Portugal.

André Villas-Boas har denna strategi när han tar ut landslaget 2019. 4231 med två stycken defensiva innermittfältare. Kan tänka mig att han tar upp en eller båda lite högre upp i banan om laget gör bra ifrån sig tidigt i matchen.

Portugal har legat på en stabil 7:e plats i världsrankingen under många år tillbaka. Under stundande EM-kval så har laget spelat lite under sin förmåga om du frågar mig. Man ligger utanför slutspelsplats med både Serbien och Skottland före sig i gruppen. Här får nog både Villas-Boas och Neves höja sig ett par snäpp om det ska bli något slutspel för Neves, Bruno Fernandes, Nuno och dem andra i den 21-manna stora trupp.


Vår rekommendation är KÖP.

Är du en storklubb såsom Man Utd, Barcelona eller varför inte Bayern Munchen, så skulle jag avstå köp. Neves är inte riktigt i den ligan som dem lagen kräver. Men är du ett av topplagen under dem allra bästa lagen i spelet, så vill jag på det starkaste flagga till på denna defensiva mittfältare. Han har i denna rapport redan påvisat att han klarar av spel i PSG, och landslaget. Han har påvisat att han besitter goda kunskaper som blansspelare, och jag tror att oavsett vem som köper honom, och när, så kommer han lyckas oavsett klubb.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top