FM15

Redaktionen tipsar om Youri Tielemans

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Youri Tielemans:
Fjärde spelaren ut i denna serie är en innermittfältare som gått från klarhet till klarhet. Han är okänd för en del, och ökänd för andra. Idag ska vi titta närmare på den belgiske mittfältsmotorn Youri Tielemans och hans närmaste tre år i karriären. Tielemans startar sin karriär i belgiska Anderlecht när spelet startar och han får redan som 17 åring otroligt mycket speltid. Den 2 oktober 2013 blev Tielemans den yngsta belgiska spelaren någonsin i UEFA Champions League, då han gjorde sin Champions League-debut vid en ålder av 16 år, 4 månader och 25 dagar. Redan då var han något att hålla ögonen på med andra ord. Tittar vi till spelaregenskaperna nere till vänster i grafiken, så ser vi att hans främsta vapen vid den här åldern är hans snabbhet och hans speluppfattning. Två egenskaper som kommer att gå igen under hela hans tid framåt. Värdet på Tielemans är 11 miljoner kronor, med en lön på 280.000 kr per månad. Smulor om man ser till vad som komma skall.


Hur har det då gått efter tre år? Tittar vi på grafiken här nedan, som är 3 år in i spelet, så ser vi att han har utvecklats något enormt. Alla egenskaper utom spänst har gått upp på den fysiska delen och han är fortfarande bara 20 år. Tittar vi på dem tekniska attributen, så har hans egenskaper för dem fasta situationerna, alltså frisparkar, hörnor och straffar gått upp galet mkt. Räkna in därtill ökning på passning, avslut och teknik för att nämna några.

Vi ser också att han inledningsvis hade med sig 9 U21-landskamper i bagaget när spelet började. Nu, tre år senare så har han inte bara spelat 11 st U21-matcher till och därtill räknat in 4 mål. Han har också hunnit med bedriften att spela 6 landskamper för A-landslaget dessutom, mestadels i VM-kvalet, där Belgien gått obesegrade.


Historik:
Som vi har varit inne på redan, så börjar han sin karriär i Anderlecht, en förening som tror på den unge mittfältaren tämligen direkt. Första året får han spela 20 matcher och räknar in 4 poäng. Snittet är i underkant, 674, men han är fortfarande väldigt ung. Året därpå så blir det ett fåtal matcher mindre totalt, 17, men han får starta lika många som året innan, 16. Snittet går upp och även poängfabrikationen likaså. Nu har han petat in 7 mål och assisterat 2. Det är också efter den här säsongen som storklubben At Madrid bestämmer sig för att buda på Tielemans. Efter budgivning och förhandling, så landar slutbudet på 135.000.000 kronor. Ett överpris för den unge 20-åringen om ni frågar mig. Det stärks upp av den rätt värderingen på 75.000.000 kronor vid årets slut. 21 matcher för den spanska ligafemman. 2+2 och 6.84 får ses som väl godkänt ändå med tanke på omständigheterna.

En sak att anmärka på under hans tid i Spanien, är att han har fått spela anfallare en handfull matcher under året. Diego Simeone har hyst stort förtroende för Tielemans under säsongen, och mittfältarens största förtroende mottaget var nog när han fick börjar matchen mot Barcelona i Copa del Rey finalen, och dessutom utan att bli utbytt. Han fick en tung roll på mitten (OSF-U) tillsammans med Saul (egen produkt), där han hade ca 100 genomförda passningar under dem 90 minuterna. Barcelona vinner med 3-0 och Tielemans snitt på 6.4 speglade nog hela lagets insats denna kväll.


Rapporter:
Scoutrapporten är ett användbart verktyg när man är på jakt efter nya spelare. Tittar vi närmare på Tielemans rapport, så ser vi att han har ett par svagheter på högra sidan. Markeringsspelet är kritiserat, och dessutom tacklingarna kunde nog förbättras för att han ska bli än mer komplett. Men ska han fortsätta spela som offensiv spelfördelare, så behöver han inte direkt dom två egenskaperna högre än han har kan jag tycka. Potentialen för mittfältaren är skyhögt och vilken klubb som helst skulle nog vilja ha honom i sin startelva. Ambitiös och anpassningsbar är två nyckelord som passar bra in på honom. Snabbhet och beslutsam är två andra. Han gillar dem stora matcherna och är dessutom begåvad med att kunna spela på flera positioner om så behövs. Han kan både spela anfallare och offensiv högerytter på mycket hög nivå.


Personlig information:
Ett nytt aspekt i denna serie. Vi tittar till hans statistik för gånga året med At Madrid. Tänkte inte gå in så djupt på denna bild, utan ni får själva grunna på de som ni ser intressant. Nästan 1000 passningar har han lyckats slå iväg under året, och 74% har letat sig fram till rätt adressat. Tittar vi längst ner så ser vi snittet för 90 minuter för hela året. Vi ser också att han har fått störst förtroende i just cupen som vi var inne på tidigare. 9 starter, och inga inhopp visar att han har fått goda chanser att visa vad han går för. Det är också där han har väldigt hög % på lyckade passningar och mest poäng per spelad match.


Vår rekommendation är KÖP.

Här har vi en fantastiskt bra mittfältare redan från början av spelet, och han kommer inte bli sämre med åren. Som 17-åring när spelet börjar så har han en fantastiskt karriär framför sig. Han har 2 år kvar på sitt kontrakt när man startar, och lyckas man få loss honom tidigt så har man både en grymt bra utveckling att vänta, men även svårigheten att hålla motivationen uppe för den ivrige och övertända ungdomen. Nu, tre år senare, så är hans värde 75 miljoner, ett värde som inte är så farligt högt, trots att han redan nu har visat att han är med i toppen och krigar.

Han spelar i ett av Europas bästa klubblag, han är etablerad i landslaget och han är bara 20 år. Gör ditt yttersta för att värva honom så har du mittfältsrollen säkrad under många, många år framöver.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top