Excel

Statistik som hjälpmedel

Jag har fått åtskilliga förfrågningar om vad för statistikblad som jag använder mig av när jag spelar FM15. Statistikblad säger du?!? Vad är det som du dillar om? Jag ska givetvis förklara mig, och utveckla detta ämne så att även ni är med på vad jag använder mig av när jag försöker att bli något smartare och klokare på detta simuleringsspel.

En av frågeställningarna man ställs inför när man förlorat en match, eller inte fått till det som man tänkt sig är givetvis om man kunnat gjort det annorlunda? Svaret är självklart lika enkelt som tydligt, givetvis.

Men hur vet man hur man ska göra då när det är dags för justeringar? Finns det några enkla knep på hur man skulle kunna göra? Tips, råd och ”knep” finns det alltid man kan ta till. Det finns en uppsjö av kunniga personer där ute i stugorna som sitter på information värd guld.

Här nedan kommer jag visa ett par hjälpmedel som jag använder mig av frekvent för att kunna göra mina val något enklare.

Ark nummer 1:
Grafiken som ni ser här nedan har jag skapat för att få en bättre överblick över hela säsongen vad gäller uppställning, vilka spelare som fått spela, och då givetvis vilka som fått spela för lite. Det finns också med fakta om mål, byten, skador, utlåning och resultat. Den primära orsaken till att jag gjorde arket från början var för att kunna se så att alla får rättmätig speltid. Tittar vi i arken så kan vi påvisa att dem rutorna med ”x” är startspelare. Medans ”o” är inbytta. Arket som är i bilden är från min save med Barcelona från FM14. Översta anfallaren, Neymar, är 35 år gammal och får som ni ser oerhört lite speltid. Ett aktivt val från min sida. Här får ni själva finna åt ett sätt att arbeta på som passar er. Jag har mina kryss och ringar. Ni kanske har ett annat system.


Ark nummer 2:
Även det här arket har en innebörd. Jag tog fram detta för att kunna se att min trupp var välbalanserad. Alltså, att jag inte står med 4 högeryttrar, och bara en vänster. Att jag inte har endast 3 mittbackar och 3 vänsterförsvarare. Här kan jag på ett enkelt sätt se hur det är fördelat positionsmässigt. Som ni ser så har jag också tagit med värde och lön när säsongen startar. Detta är också en viktig information för mig som coach när nästkommande år stundar. Har dem gått ner i värde, eller kan jag fortsätta bygga på just denna spelare? Jag har även med fält upptill såsom savenamn, år, förväntningar i dem olika turneringarna och givetvis det ekonomiska. Här kan man såklart utvidga det med fler fält, tydligare och mer detaljerade möjligheter. Även här är det lite upp till er själva hur just ni vill ha det.


Ark nummer 3:
Detta ark har jag varit inne på och gjort en artikel om redan. Du finner den här om du vill läsa den mer ingående. Det här arket påvisar vilken roll och position som en spelare är mest lämpad för utifrån hans egna attribut. I arket som du kan ladda ner, så finns det flik för backar, mittfältare såväl som anfallare. Bara knappa in värdena och läsa av.


Ark nummer 4:
Det här arket som ni ser en liten glimt av i grafiken är inte färdigställt än. Detta är ännu ett av mina statistik-projekt som jag håller på att fila fram. Det är ännu ett ark som påvisar spelarens bästa roll, position och mycket mycket mer faktiskt. Här kommer man behöva fylla i i princip allt som finns att se om spelaren för att få en så tydlig bild av honom, och övriga i truppen. Om det faller sig väl ut så kommer detta ge ytterligare en dimension av spelet i mina ögon. Stort arbete och många timmar ger stora förhoppningar och en ännu större glädje i skapandet.


Ni som själva är intresserade av att göra egna excel-ark, fördjupade analyser och annat som breddar och bygger på kunskapen om FM15, och versioner som komma skall, är alltid givetvis välkomna till FMSideline och fortsätta diskussionen med oss om ni så önskar. Vi gillar att vara delaktiga i era spel och funderingar. Så tveka inte om ni har några frågor eller funderingar.

Tills nästa gång…

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top