FM15

5 star rating – Staff & Coaches – Filippi

En ny serie här på FMSideline som kommer belysa dem tränare och ledare som faktiskt når upp till fulla fem stjärnor för sina respektive kategorier. Vi kommer att titta på både tränare, ungdomstränare, scouter och assisterande tränare i denna serie, så att ni får så goda möjligheter som möjligt att rekrytera och värva dem allra bästa av dem bästa i spelet just nu.

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Claudio Filippi:
Tränare nummer 6 ut i denna serie är ännu en italienare, så klart. I denna genomgång ska vi titta lite närmare på målvaktstränaren Claudio Filippi. 48-åringen är när man startar saven Juventus-baserad, och har varit så sen 2010. Han har även förflutet som målvaktstränare i klubbar såsom Siena, Roma och Chievo innan han kom till dem trefaldiga regerande mästarna under Allegris styre. Tämligen få tränare totalt för A-truppen i Juventus, bara 7 stycken inklusive du själv, varpå Filippi får ta hela ansvaret för målvakterna, istället för att anställa en till och dela på gruppen. Detta kommer tunna ut hans bästa egenskaper oerhört och man får således inte ut det bästa och mesta av denna fantastiske coach som han sannerligen är.

Om vi tittar till hans attributer, så ser vi att han har 20 på just målvakter. Känns enormt bra som inledande värde. Därtill har han finfina siffror på beslutsamhet (20), grad av disciplin (16) och motivera (20). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.


Som grafiken här under visar, så är hans bästa egenska på just greppsäkerheten, men som du även kan se i bilden under, så har han fina värden även på bollmotandet. Vi ska se varför det skiljer en halv stjärna dem emellan längst ner i artikeln.Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just den taktiska delen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just taktiken, så gör man följande:
Det är en liten skillnad mellan bollmotande och greppsäkerhet. Coachattributen taktik har ersatts med teknik. Den här skillnaden är orsaken till att vissa målvaktstränare är bättre på bollmotande än greppsäkerheten, eller vice versa). Tittar vi på vår coach i fråga, så ser vi att om vi räknar med hans teknikträning som attribut, som är 8 för dagen, så hamnar vi ”bara” på 256. Alltså så når vi inte upp till fulla 5 stjärnor. Om vi däremot istället räknar med attributen taktik, som är 19, så ser vi att vi precis når upp till den siffran som är lägst för att fylla ut alla fem stjärnor, något som Claudio Filippi gör med råge.

Målvakter * 6 + Teknikträning * 3 + DDM * 2 (20*6 + 19*3 + 56*2= 289)
Målvakter * 6 + Taktikträning * 3 + DDM * 2 (20*6 + 8*3 + 56*2= 256)

270 och högre= 5 stjärnor
240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärna
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärnor
30-59 = 1 stjära
0-29 = 0.5 stjärna

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top