FM15

5 star rating – Staff & Coaches – Stam

En ny serie här på FMSideline som kommer belysa dem tränare och ledare som faktiskt når upp till fulla fem stjärnor för sina respektive kategorier. Vi kommer att titta på både tränare, ungdomstränare, scouter och assisterande tränare i denna serie, så att ni får så goda möjligheter som möjligt att rekrytera och värva dem allra bästa av dem bästa i spelet just nu.

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Jaap Stam:
Femte tränaren, men första försvarscoachen som vi visar i denna serie. Hittills har det uteslutande varit italienare som vi har presenterat bland våra femstjärniga tränare. Idag frångår vi det schemat en smula och visar istället en holländare. Mannen för dagen är ingen mindre än den forne storbacken Jaap Stam. Stam som har ett förflutet som spelare i lag som PSV, Manchester United, Lazio och Milan. Hans troféskåp är fyllt av grandiosa priser. Han har vunnit bla Premier League, FA-Cupen, Champions League, Coppa Italia och Supercoppa Italia. Han har fått utmärkelser såsom Dutch footballer och the year, Dutch golden boot, UEFA best defender of the year och mycket mycket annat. Han har hunnit bli 41 år och när spelet börjar har han rollen som assisterande manager för Ajax b-lag. Han har kontinental Pro-licens och har sina bästa kvalitéer i försvarsträningen så klart.

Om vi tittar till hans attributer, så ser vi att han har 20 på just Försvarsspelet. Därtill har han otroligt bra siffror på beslutsamhet (19), grad av disciplin (20) och motivera (16). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.


Tittar vi på grafiken för hans stjärnor, så ser vi i bilden att han har dem 5 stjärnor som vi eftersöker, och som vi varit inne på ovan, så ligger dem givetvis på försvarsspelet. Men som dem flesta 5-stjärniga tränare, så kan dom också leverera goda nivåer även på andra områden. Så också för Stam. Han har 4.5 stjärna för taktik.


Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just den taktiska delen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just taktiken, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fem olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för det taktiska kunnandet men också för kunskapen för försvarsspelet som är de allra viktigaste för denna kategori. Som vi ser så når Jaap Stam långt över dem 360 som är lägst för att klassas som 5-stjärnig tränare.

Försvarsspel * 8 + Taktikträning * 3 + DDM * 3 (20*8 + 15*3 + 55*3= 370)

360 och högre= 5 stjärnor
320-359 = 4.5 stjärnor
280-319 = 4 stjärnor
240-279 = 3.5 stjärnor
200-239 = 3 stjärnor
160-199 = 2.5 stjärnor
120-159 = 2 stjärnor
80-119 = 1.5 stjärnor
40-79 = 1 stjärna
0-39 = 0.5 stjärna

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top