FM15

5 star rating – Staff & Coaches – Vio

En ny serie här på FMSideline som kommer belysa dem tränare och ledare som faktiskt når upp till fulla fem stjärnor för sina respektive kategorier. Vi kommer att titta på både tränare, ungdomstränare, scouter och assisterande tränare i denna serie, så att ni får så goda möjligheter som möjligt att rekrytera och värva dem allra bästa av dem bästa i spelet just nu.

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Gianni Vio:
Den fjärde tränare ut i denna serie är ännu en taktiktränare. Idag tittar vi till italienaren Gianni Vio. När man startar saven så är han anställd av milano-laget AC Milan, och har där konstigt nog utsätts att ta hand om hela tre olika grupper av träning. Han har inte bara sin specialkategori taktik, utan också bollkontroll och offensiv. Helt galet i mina ögon. Varför utesluta en 5-stjärnig tränare och låta honom nå undermåliga resultat med 3 stjärnor i respektive grupp?!

Den 60-årige Gianni Vio har under sina år inom fotbollen lyckats ta sig igenom tränarutbildningarna ända upp till Kontinental Pro-licens. Men så har han också hållit på ett par år. Han började sin karriär i Dinamo Bucaresti 2007- Här var han assisterande manager under ett par månader bara, innan han, ett havlår senare, skriver på som hjälptränare för den italienska klubben Catania. Här blir han kvar i fyra år och får faktiskt vara med och spela i Serie A alla år. Dock blir intresset från Fiorentina för stort, och sommaren 2012 så byter Vio arbetsgivare och fortsätter sin hjälptränarkarriär under Vicenzo Montella som huvudcoach. 1.5 år fortlöper och hans roll i föreningen blir bara starkare och starkare. Men under februari månad 2014 så är AC Milan i stort behov av att få mer utdelning på sina fasta situationer. Lösningen blir frisparksspecialisten Gianni Vio. Vio har under årens lopp blivit ökänd över hela europa för sina kunskaper runt och med dem fasta situationerna.

Om vi tittar till hans attributer, så ser vi att han har 19 på just taktikträningen. Därtill har han mycket bra siffror på beslutsamhet (17), grad av disciplin (19) och motivera (17). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.


Som grafiken här under visar, så är hans bästa kvalité på just taktiksdelen som vi nämnt i ovan text. Dock bör man ha vetskap om att han har 4.5 i offesiven, och det går hand i hand med dem fasta situationerna. Men även 4 stjärnor på skotträningen, försvarsspelet och bollkontrollen. En mångsidig herre minst sagt.


Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just den taktiska delen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just taktiken, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fyra olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för det taktiska kunnandet. När det gäller andra grupper, såsom anfall eller försvar, så tar man andra attribut givetvis.

Taktik * 2 + DDM (19*2 + 53= 91)

90 och högre= 5 stjärnor
80-89 = 4.5 stjärnor
70-79 = 4 stjärnor
60-69 = 3.5 stjärnor
50-59 = 3 stjärnor
40-49 = 2.5 stjärnor
30-39 = 2 stjärnor
20-29 = 1.5 stjärnor
10-19 = 1 stjärna
0-9 = 0.5 stjärna

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top