FM15

FMSideline gör en replika av Mourinhos Chelsea

Då var det äntligen dags för denna efterlängtade serie om replikor, tolkningar, av kända taktiker, från och av kända lag och coacher. Redan på den tiden då jag var medlem hos en av landets större sidor om FM, märkte jag att intresset för taktik och upplägg var enormt stort, varpå jag gjorde ett par taktikgenomgångar av bland annat Liverpool, Juventus och Barcelona. Efter det så fullkomligt exploderade efterfrågan. Jag fick förfrågningar dagligen från FM-spelare som satt ute i stugorna och hade problem med sina lag. Alla önskade att jag tittade till just deras favoritlag och det slutade med att jag var uppe i dem flesta lag i Europa kändes det som. Detta har givetvis fortsatt genom månaderna som gått. När jag startade igång FMSideline så avstannade inte detta på något sätt. Jag måste se över detta tänkte jag…

Men nu alltså, så har jag tagit mig tiden att titta på en handfull lag och coachers filosofier, och vi börjar denna serie med en coach som ni alla känner till, vet mycket om och som vi alla gillar på ett eller annat vis. The Mastermind för dagen är José Mourinho, Chelsea.


Hur ser då filosofin ut som Mourinhos vill använda sig av i Chelsea:
Den enkla beskrivningen är, stäng bakåt och gör 1-2 mål – vinn matchen. Att Mourinho skulle vara ute efter stort bollinnehav, bländande spel och spektakulära kombinationer är att överdriva och förvränga verkligheten regält.

Han har ofta kritiserats för att spela en alltför defensiv och tråkig fotboll, men allt som oftast är det resultatet och inte underhållningen som är det viktigaste för Mourinho. Chelsea spelar allt som oftast med en kompakt och djup fyrbackslinje bakom ytterligare ett block av 4 mittfältare. Att Mourinho vill ha en starkt strategiskt formation med mycket lite rum för egna initiativ är av största vikt. Alltid svårt att bryta ner ett lag som spelar på det viset. Stort tålamod och frångå inte upplägget.


Upplägget på denna bild representerar väl hur försvarsspelet bör se ut. Willian har understöd och faller ner, Matic sjunker ner en smula, likaså Oscar. Hazard ligger på rulle, och Ivanovic ”krymper ytorna” på sin kant.

Chelsea inväntar sedan minsta lilla misstag, eller slarv i uppspelet, från motståndet varpå dem vänder på spelet och spelar ett rakt och snabbt kontringsspel. I och med att Chelsea spelar ett tight och kompakt spel på mitten så blir motståndet tvunget att spela ut på dem mer öppna ytorna, vilket oftast lämnas ute på kanterna. Ett taktiskt drag som Mourinho har räknat på många gånger. Cahill och Terry har allt som oftast inga problem med inläggsspelet då båda innehar goda attribut för lust luftspelet. Räkna därtill utmärkt försvarsspel av ytterbackarna vilket i slutändan eliminerar det mest av hoten från motståndarna.

En annan aspekt i Chelseas spel under förra året, och under kommande år, är att man fått till det kreativa och snabba omställningsspelet i och med köpet av Fabregas. Tidigare så gick det lite väl långsamt och man saknade den sista gnistan för att få det mer intressant då Ramires mer eller mindre valde att löpa med bollen hellre än passade. Fabregas blir den djupt liggande spelfördelaren som Chelsea har saknat under långa stunder. Chelsea har visat gång på gång att man är otroligt giftiga när man vänder spelet snabbt, använder det raka spelet och låter dem tre offensiva krafterna bakom Costa göra det kreativa jobbet i form av platsbyten, utmana 1-mot-1 och ta djupledslöpningar.

Taktiken som José Mourinho använder sig av i Chelsea:
Under sina tidigare sessioner med London-laget så har Mourinho använt sig av ett otalt olika varianter på sin taktik. Ni som har läst in er på vår gode portugis, vet att han studerar sina motståndare oerhört ingående och väljer att använda sig av den taktik som passar dagen bäst. Därför är det lite tjänstefel av mig att säga att detta är den taktik som Chelsea kommer ha under större delen av säsongen, men vi ska försöka ta oss så nära som det bara går. Dock så verkar det som att under rådande ledning, så har Mourinho valt att spela med en 4-2-3-1 taktik mer än innan, och det är den som vi ska analysera idag.

Mentalitet: Kontringsspel.
Målet är att ha alla spelare på rätt sida om bollen vid försvar, men samtidigt använda sig av snabba omställningar så fort bollen är vunnen. Taktiken förlitar sig på att få fram bollen snabbt för att utnyttja dem ytor som uppstår när motståndarna flyttar upp sitt lag. Samtidigt kommer försvararna att stanna kvar och säkra längst bak ifall kontringsförsöket verkar rinna ut i sanden.

Formation: Strukturerat.
Med denna strategi förväntas spelarna att fokusera på varje enskild fas i spelet inom ett mycket styrt system. Försvarare är ansvariga för försvarsspelet, mittfältarna ansvarar för att se till att omställningarna går snabbt och anfallarna tar hand om anfallsspelet. Laget förväntas hålla sin formation i alla lägen och kommer att spela mycket precis och kontrollerad fotboll i vilken spelarna har väldigt lite kreativ frihet.


Målvakten – Mv – Försvara
Jag har valt att ställa Thibaut Courtois i målet av flera självklara anledningar. Han är tio år yngre än Cech, han är mycket bättre en mot en och har givetvis allt bättre vad gäller den åldersrelaterade. Snabbhet, styrka, reflexer etc. Dessutom så har ju som vi alla vet Cech gått till Arsenal här i dagarna, så om ni skelar med en uppdaterad databas så har ni inte mycket att välja på. Jag väljer att ge instruktionen ”korta passningar” så att vi får ingång ett kontrollerat anfall direkt.
Instruktioner: Korta passningar.

Vänsterback – Ytterback – Anfall
Här har vi stationerad ut Filipe Luís som startman. Men vi kunde lika gärna ha valt Azpilicueta här också. Fördelen med Luís är att han har en otroligt känslig vänsterfot, och därtill ett något bättre inlägg. Jag har valt att sätta ytterback på denna position istället för offensiv ytterback, och det av anledningen att jag vill säkra defensiven mer än att ge honom än mer uppgifter på sitt arbete. Jag har satt ”löp med bollen på kanten” på Luís så att han breddar mer och drar isär för att ge mer yta för yttermittfältaren. Även ”krymp ytorna” så att vi förlitar oss på att städa i luftrummet om inlägg ges.
Instruktioner: Krympa ytorna. Löp med bollen på kanten.

Mittbackar – Mittback – Försvara
Här ser jag inga andra än Gary Cahill och John Terry som dom som kommer styra defensiven under året. Visst har dem konkurrens av tex Zouma på mitten, men det tar nog någon säsong innan han blir det riktiga hotet. Inga instruktioner alls.
Instruktioner:

Högerback – Ytterback – Anfall
Här sätter vi den offensive och anfallsbenägna serben Branislav Ivanovic. Även han får ytterback och anfall som roll och uppgift. Kanske att man kunde sätt en mer offensiv roll på honom då han är en av lagets mer offensiva ytterbackar. Samma uppgifter som vänsterbacken.
Instruktioner: Krympa ytorna. Löp med bollen på kanten.

Innermittfältare – Bollvinnande mittfältare – Försvara
Ännu en serb i truppen. Nemanja Matic är städgumman på mitten. En av Mourinhos absoluta nyckelfigurer denna säsong. Jag har gett honom rollen som bollvinnande mittfältare där han huvudsakligen ska vinna boll centralt och sen spela enkelt till mer kreativa lagkamrater.
Instruktioner: Tätare markering.

Innermittfältare – Defensiv speluppläggare – Understöd
Vi behöver en speluppläggare av rang för att kunna ta vara på dem bollarna som Matic serverar. Någon med kyla och krativitet. Lotten föll på spanjoren Cesc Fabregas. Många skulle säker spela honom som offensiv spelfördelare, men jag väljer att sätta honom som den som ska vara kreatören i omställningsspelet som dyker upp när så väl laget vinner boll. Inget kladd på mittplan. Jobba som en katalysator och omvandla farligheter av ingenting.
Instruktioner: Dribbla mindre.

Vänstermittfältare – Inre anfallare – Anfall
Även här kan jag frångå hans riktiga uppgifter en smula då jag sätter Eden Hazard som inre anfallare och inte ytter. Orsaken till att jag väljer IF är enbart av den anledningen att han är så fruktansvärt bra en mot en, teknisk som få och har ett hyfsat avslut. Jag har också valt att sätta honom med uppgiften anfall istället för understöd. Frångår även här en smula. Något som jag inte tummar på är hans förmåga att inte bli statisk i sitt spel. Därför har jag valt att sätta ”ströva från position” på honom.
Instruktioner: Dribbla mer. Tätare markering. Ströva från position.

Offensiv mittfältare – Offensiv spelfördelare – Anfall
Här återfinner vi den offensiva kreatören Oscar. När jag tittade till truppen så fann jag väldigt få spelare som skulle kunna spela på denna postion. Vi har givetvis Fabregas. Men då tappar vi det fina omställningsspelet i bakplan. Willian kanske. Oscar blir tämligen ensam här och det är en av svagheterna i truppen som jag ser det. Provade mig fram lite med hans roll, och det tog ett tag innan jag beslutade mig för att spela honom som offensiv spelfördelare. Teknik, speluppfattning, finess, beslut, passningar och spel utan boll. Ja han besitter grymt fina värden på dem attribut som han måste ha för rollen.
Instruktioner: Pressa mer. Ströva från position.

Högermittfältare – Ytter – Understöd
Här har jag en förkärlek för Willian. Cuadrado är också en fantastisk kantspelare, och det är nog hugget som stucket vem man väljer här. Jag går på brasilianaren idag. Här väljer jag att försöka mig på ett inläggsspel då Willian är undermålig vad gäller avslut, men desto bättre med sina fina inlägg. Snabb och teknisk vilket ger många bra chanser en-mot-en och förhoppningsvis många inlägg efter dem kamperna. Understödet ger honom bättre förutsättningar att ta sig runt sin ytterback, istället för innanför och gå på avslut.
Instruktioner: Samma som för vänsteryttern.

Anfallare – Offensivt spelade forward – Anfall
I och med köpet av Costa, så har äntligen Chelsea fått den där pressande anfallaren som stressar försvaret mer än vad man gjort innan. Medans Drogba var er en targetspelare, så har man fått en mer offensivt spelade anfallare i Costa. Han ligger mer på rulle än innan, och med hans höga värden på bland annat spel utan boll, avslut och huvudspel så vill jag ha honom när deras sista gubbe och gå på både chansbollar men även vinna löpdueller när genomskärare slås. I och med att presspelet är så oerhört stor del i lagtaktiken, så får även den ensamma anfallaren den instruktionen.
Instruktioner: Tackla hårdare. Betydligt mer press.

Det defensiva spelet:
Vi vill bara påvisa att det defensiva försvarsspelet med tillhörande taktik har fungerat ypperligt under den halva säsong som vi spelat med taktiken. Dem fyra matcherna som ni ser i grafiken här nedan är, förvisso alla hemmamatcher, men ack mot fyra bra lag som bör kunnat gjort bättre motstånd än det ni ser i statistiken. Just dem här fyra matcherna är tämligen väl representerade för hur försvarsspelet har sett ut större delen av säsongen. Arsenal 2-0, West Ham 4-0, Olympiakos 2-0 och City 3-0. Enda matcherna som har kommit över 5 skott mot vårt eget mål var där vi spelade med Kurt Zouma i mittlåset och Ramires med det defensiva mittfältsjobbet. Tottenham (6), QPR (5) och Sunderland (6). Om det föll på deras lott att resultatet således blev så får vi utvärdera senare under året.

Hur har det gått då?:
Vi har spelat fram till början av december, och som ni kan se i grafiken här nedan, så toppar vi tabellen med 5 poängs förspång före Liverpool. Hemmaspelet har fungerat över förväntan. Inga förluster och bara 3 insläppta mål. Samtliga på fasta situationer. En av dem på straff. Målskyttet toppas givetvis av Diego Costa på sina 15 strutar och 11 assist på 18 matcher. Därefter faller det från Hazard (11+9), Willian (7+5) och Oscar (5+3). Tittar vi på det omställningsspel som vi har fått in i och med Fabregas, så ligger han på överlägsna 915 passningar och 83% lyckade adressater. Precis som var avsett att göra. #Framgång.


Om vi slutligen tittar till en bild som jag fann över SKY Sports genomgång av Chelsea föregående säsong, så ser vi att vi inte är helt fel ute när det gäller formation, taktik och laguttagning. Men som ni alla vet så går verkligheten och Football Manager inte riktigt hand i hand alla gånger. Den forne Unitedbacken Gary Neville ger sin syn på laget som varit, laget som är och laget som stundar. Han är i samma tankar och samma banor som jag precis har presenterat för er idag.


Såklart så vill jag delge er taktiken i sin helhet för dig att ladda ner och titta lite närmare på. Kanske det till och med är så att den fungerar på just ditt lag, och inte bara med Mourtinhos Chelsea. Ni finner länken till taktiken här nedan. Har ni något lag, coach eller annat smaskigt som ni vill att jag tittar närmare på, så tveka inte att flagga till så ska jag se vad jag kan göra. Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

LADDA NER MIN TOLKNING AV MOURINHOS CHELSEA-TAKTIK VIA DENNA LÄNK!!

3 Comments

3 Comments

 1. Christian Engström

  19 juli, 2015 at 00:00

  Härligt! Ser fram emot fler replikor från både stor lag men även lite mindre.

  OffTopic..Du saknas på tuben, men misstänker att det går fortare och smidigare såhär i textform än att sitta och spela in, redigera osv.

  Ha det!

  • FM Sideline

   19 juli, 2015 at 07:53

   Roligt att du uppskattade denna lilla miniserie om replikor. Har ett par lag på förhand som jag vill kika på. Men givetvis kan vi säkert få till en och en annan ögonbrynshöjare. När det gäller YT så vill jag vara där, men som du själv är inne på, så tar det mer tid än att skriva dem flesta gånger, varpå jag väljer den enkla vägen. Tiden får utvisa helt enkelt vart det bär av.

 2. Forza Rossoneri

  3 februari, 2016 at 00:00

  Intressant att testa, vilka lag skulle rekommendera att spela med denna taktiken förutom Chelsea?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top