Ekonomi

Är du en slipad affärsman på FM15?

Den rubriken är ju en aning luddig, så jag ska försöka bena upp och reda ut vad det egentligen som jag menar i den frågan. Det enkla svaret borde vara ”ja” på den, eftersom det finns så många olika svar på frågeställningen. Förmodligen lika många svar som tillfrågade. Så vad menar jag egentligen med ”är du en slipad affärsman?”.

Just i den här artikeln så vill jag se lite hur väl ni har förvaltat era ”fynd” som kommer in i klubben till ett tämligen lågt pris. Ni alla har ju stött på det någon gång under era karriärer med Football Manager. Man har köpt in en spelare för ett pris som borde legat högre än det man betalat för. Dessutom har han presterat väl redan inledningsvis. Ni ser att priset har trissats upp tämligen tidigt, och dina tankar börjar skena iväg i tron att man kan sälja honom för skyhöga summor längre fram under året som kommer.

Orsaken till att jag väljer att skriva denna artikel just nu, är av två anledningar. Den första är tämligen enkel. Jag har precis sålt av en spelare och gjort en galet hög vinst på honom, och därtill påvisa att det finns fina pengar att göra med lite tur och skicklighet. Det andra skälet är att det har inkommit frågor från flera personer som har varit inne och nosat på ämnet. Man har frågat mig om jag inte kan göra en artikel om ekonomi generellt. I det segmentet av spelet så är ju givetvis förädling av spelarna oerhört viktigt, och man bör ha med de i en hyfsat övergripande genomgång.

Så, jag har alltså valt att visa er ett par av mina försäljningar, och också påvisa vikten av att göra sitt yttersta för att just förbättra, förädla och förenkla det ekonomiska arbetet i fas 2 om man läser på sin läxa och gör grovjobbet korrekt och grundligt.

Richairo Zivkovic:
Den första som jag vill visa i detta är den som gjorde att jag faktiskt satte mig ner och började skriva om detta. Spelaren i fråga heter Richairo Zivkovic och köptes in för den blygsamma summan av 75 miljoner kronor från Ajax under vinterfönstret säsongen 2015/16.

Som ni ser i grafiken nedan, så har jag tagit det lite lugnt med spelandet under dem två första åren. Orsaken till det var att han var lite för ung och behövde tiden för att mogna och verkligen ta steget till att leda laget, mer än att vara en del av det. Han har under årens lopp varit med och avgjort CL-final, gjort hattrick i Supercoppa-final, på egen hand avgjort CL-matcher och gjort ett antal avgörande mål för laget under flertalet matcher. När Manchester City kom med sitt icke förhandlingsbara bud så låg det på, med klausuler och annat, hela 733.000.000 kronor totalt. Jag kunde bara inte låta det glida mellan fingrarna.


Kenedy:
Gubbe nummer två är Kenedy som vi köpte in från Fluminense för 150 miljoner kronor 2014/15. Ett tämligen högt pris ändå. Inte ofta som jag gör inköp över 100 miljoner, men just i det här fallet så visste jag att det skulle betala av sig. Jag hade spelat med Kickers under tidigare karriär, och då stött på honom när han fullkomligt dominerade högerkanten hos Dortmund, Bundesliga. När jag så valde att spela med Inter, så var ett av mina fösta inköp just Kenedy.

Tittar vi i grafiken nedan, så ser vi att vi sålde honom för summan av 530 miljoner kronor. En summa som inledningsvis bara var 300 miljoner, men som med klausuler och annat till slut hamnade på just 530 miljoner. Kenedy var inte lika framgångsrik i sitt spel som Zivkovic vad gäller poäng och avgörande mål, men ack så bra på jobbet i det tysta. Han har gjort sig förtjänt av den prislappen som han efter tre säsonger totalt hade arbetat ihop. PSG köpte honom, och han har som ni ser fortsatt att göra ett grymt jobb i sin nya klubb.


Lucas Romero:
Näst på tur är den argentinske mittfältaren Lucas Romero. Han köptes in från Vélez Sarsfield för 70 miljoner kronor, och såldes 3.5 säsonger senare för 510 miljoner kronor. Det inräknat med klausuler och tillägg. Hans inledande summa låg på 310 miljoner kronor. Lucas var en oerhört viktig kugge i vårt försvarsspel då han allt som oftast spelade som DM eller som defensivt lagd innermittfältare. Men precis som med Kenedy, så kunde inte PSG hålla sina kladdiga fingrar i styr utan blev tvungna att till slut komma med ett bud som vi inte kunde tacka nej till.


Xherdan Shaqiri:
Shaqiri, Shaqiri, Shaqiri. Vad ska man säga om honom. Han var på lån till Inter när saven drogs igång, med en utköpsklausul som var aktiv. När året var klart, så köptes han över permanent för 112 miljoner kronor. Jag hade inte spelat honom värst mycket under den inledande säsongen, och var lite orolig över att pengarna vi lagt ut inte skulle betala av sig. Men redan under påföljande år så märkte jag att han hade grymma kvaliteer. Mer matcher, mer poäng och bättre snitt. Han hade visat att han behövdes för att laget skulle lyckas.

Dem nästkommande tre åren var han med och spelade fler matcher än tidigare. Han var också mer och mer den kugge som fulländade vår starka vänsterkant. Året innan han såldes var hans bästa, men också det året han själv hade valt att lämna. Hans orlimliga krav på speltid och roll tippade över till mani. Jag hade inget annat val än att sälja av honom. Manchester United hade åren innan köpt in De Bruyne, Veratti, Caulker, Ibarbo, Eduardo Salvio och Kevin Volland. Man var på krigsstigen onekligen. Hamza Hamzaoglu ville förnya och förbättra laget från grunden. MU hade handlat för ca 850 miljoner kronor varje år den senaste 4 åren. Shaqiri skulle ingå i detta nya bygge.

Första året fick han spela hela 34 matcher, 11 mål och 6.94 i snitt. Hans värde hade sjunkit till 275 miljoner, men kvaliteen som han tillför är mer värd än så.


Mauro Icardi:
När det gäller Icardi, och Jesus också för den delen som kommer här nedan, så faller båda dom två lite in i kategorin ”det var inte jag som köpte in honom”. Icardi hade köpts in från Sampdoria under säsongen 2013/14. Alltså två säsonger innan spelet börjar, för 97.5 miljoner kronor. Med tanke på vad han har förmått att prestera för Inter under sina sex år i klubben, så måste jag nog säga att det var till ett rea-pris. Hans uttåg ur klubben började redan någon säsong innan han således, då vi tog in Zivkovic. Konkurrensen blev benhård och Icardi fick allt som oftast stå åt sidan för den unge holländaren. Med ett begynnade missnöje och ett växande intresse fr´ån Real Madrid, så kom vi till insikten att inför säsong 2019/20 var det dags att släppa anfallaren.

Prislappen slutade på 340 miljoner kronor. Under sin inledande sejour i Spanien så har Mauro Icardi gjort 10 mål på 20 matcher. 3+3 i cupen på 11 matcher och ett genomsnittligt betyg på 7.31. 27-åringen har minst ett par riktigt bra år framför sig om han fortsätter så här.


Juan Jesus:
Precis som jag skrev i texten för Icardi, så har även Jesus inte köpts in av mig. Men i och med att differensen mellan inköp och försäljning är så oerhört stor, och där jag är högst ansvarig för säljet, så ville jag ändå ta med honom i denna genomgång. 2011/12 togs han hem från Internacional, Brasilien, för den blyga summan av 33 miljoner. Tre säsonger senare så kickar spelet igång. Jag fick förmånen att ha med Juan Jesus i mittlåset under tre säsonger. Därefter blev intresset för stort och jag kunde inte längre hålla hons humör uppe. Han ville själv iväg, och jag ville absolut inte ha spelare i min trupp som inte vill vara kvar. En handfull klubbar var och ryckte i brasilianaren innan Manchester United lyckades med bedriften att få med sig Jesus på deras tåg.

Inför säsong 2017/18 så blev han Premier League-spelare på allvar. Slutsumman hamnade på 455 miljoner kronor, ett sälj som bar emot en smula då jag inte riktigt hade någon bra ersättare att stoppa in i startelvan. MEN, det fick ses som ett mindre problem i denna sälj-framgång. För oss, sista året, hade han toppat snittbetyget till galna 7.48. Han hade tillsammans med Ranocchia varit väggen själv. Nu i England började han tämligen bra. 7.07 som följdes upp med 7.21 året innan.


Totalt:
Zivkovic +485 miljoner (and counting)
Kenedy +380 miljoner
Romero +440 miljoner
Shaqiri +308 miljoner
Icardi +242.5 miljoner
Jesus +422 miljoner

Vi har, i och med dessa sex försäljningar dragit in och plussat i kassan med den hisnande summan av två miljarder, tvåhundrasjuttiosju och en halv miljoner (2.277.500.000 kr), minst. I och med att Zivkovic inte ännu har uppfyllt sina klausuler så kommer denna slutsumma att öka, och kanske passera 2.5 miljarder om vi har lite tur.

Kontentan av denna artikel, förutom att jag vill påvisa mina försäljningar, är att man kan tjäna fina pengar på FM15 om man bara vill. Det jag har gjort, är att låtit dessa 6 spelare spela mycket matcher, fått vara en del av den enorma framgång som laget uppnått, samt att tagit rätt beslut att sälja vid rätt tidpunkt. Det är lätt att låta sig hålla i spelarna lite för länge, och då också tappa intresset från andra klubbar och värdet avtar. När ”peaken” har passerat så är det oerhört svårt att få till den där riktigt grymma försäljningen.

Sen kan man ju alltid köpa in för att ha kvar under längre tid. Kanske karriären ut. Men det är ett helt annat kapitel att titta på. Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

1 Comment

1 Comment

  1. Philip Hansell

    15 augusti, 2015 at 21:18

    Köpte in Malcom för 120 milj till West Ham år två tror jag det var, en säsong senare kunde jag sålt honom till PSG för 700 milj, men efter diskussion med en annan FM-spelare så tackade jag nej

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top