Analysen

Bundesliga – En serie om de sovande jättarna, del 3

Efter lite sommarledighet, där er skribent varit i Bundesligas hemland och köpt en Dortmundtröja med nr 11 Reus på, fortsätter nu denna artikelserie om Bundesligas sovande jättar. Har ni missat någon av dem tidigare genomgångarna, så har du dem två inledande här.

Näst ut i serien är…

Werder Bremen:
Werder Bremen grundades 1899 och har under sina 116 år nått stora framgångar. Klubben har vunnit Bundesliga fyra gånger: 1965, 1988, 1993 och 2004. 2004 var ett gyllene år för klubben då man även vann cupen och fullbordade dubbeln under legendariske tränaren Thomas Schaaf, som efter sin spelarkarriär i klubben tränade den mellan 1999 och 2013. Det var även under denna tid klubben var som mest framgångsrik, med kontinuerliga topplaceringar och spel i Champions League.

Klubben gick även till final i sista upplagan av UEFA Cup innan det blev Europa League, men man förlorade mot Shakhtar Donetsk. Men sedan 2010 har framgångarna för klubben blivit allt färre. Ekonomin har blivit allt sämre och gamla storspelare som Mesut Özil, Marko Marin, Claudio Pizarro och Per Mertesacker lämnade klubben. Den försvagade truppen resulterade i mitten- och bottenplaceringar där man stundtals var inblandad i nedflyttningsstriden.

Werder Bremens största rivaler är ett annat lag i denna artikelserie, nämligen Hamburg. Derbyt mellan de två lagen kallas för Nordderby. Mötena mellan dessa två klubbar är stora prestigemöten och är inga matcher man vill förlora.


Målvakter:
Målvakterna du har till ditt förfogande första säsongen är Wolf, Casteels och Husic. Casteels är inlånad en säsong och bör vara den som kniper startpositionen. Husic är dock en riktigt stor talang och bör få lite speltid. Han kan mycket väl utvecklas till en startmålvakt redan under första säsongen om han får förtroendet. Inför andra säsongen får du tillbaka Strebinger som är en stabil tredjemålvakt.

Backar:
I mittförsvaret råder det stor konkurrens. Det finns fem mittbackar som alla är bra nog för att starta. Spelskicklige Alex Gálvez bör vara given tillsammans med någon av fyrtornen Prödl och Vestergaard. De två sistnämnda är stora kraftiga mittbackar som dominerar luftrummet, men att ha dem samtidigt på planen kan vara riskabelt då båda är väldigt långsamma. Övriga mittbackar är Lukimya och Caldirola som båda är helt okej spelare, men någon av dem bör lämna då det blir onödig konkurrens och klubben behöver dessutom banta lönerna.

På ytterbackspositionerna finner vi en del spännande namn. Startspelare på vänstern bör vara García, men han har store talangen Sternberg hack i häl. Högerbacken har gott om konkurrens. Lagkaptenen Clemens Fritz och tjecken Gebre Selassie drar jämt strå, dock är tjecken snabbare och mer offensiv. Men de båda får konkurrera med den store talangen Busch som har enorm snabbhet och grymma inlägg. Får han förtroendet så kommer han peta båda sina konkurrenter under den första säsongen.

Mittfältet:
Centralt på mitten har du lagets motor: slitvargen och frisparkskungen Zlatko Junuzovic. Vem som ska kampera ihop med honom beror på vad du har för taktik. Kroos är spelskicklig, Makiadi är en slitvarg och inlånade Öztunali är både och. Spelar du med en OMC är det Bartels och Aycicek som kommer få slåss om speltiden. Bartels har snabbheten och arbetskapaciteten men medioker teknik. Aycicek har fin teknik men är inte en lika allround spelare som Bartels.
På kanterna finns det däremot inte så många alternativ. Bartels kan spela på båda kanterna, men renodlade yttrar är bara Hajrovic och Yildirim som båda är tekniska spelare. Spelarmaterialet i klubben funkar mer för en central taktik.

Anfallare:
Högst på topp finns de två mest intressanta spelarna i klubben: Franco di Santo och Davie Selke. Båda två är stora fysiska monster som trots att de är över 190cm besitter fin snabbhet. Di Santo är dessutom väldigt teknisk och bör vara ditt förstaval om du spelar med ensam topp, men tillsammans skulle de bilda en farlig duo.


Talanger:
Werder Bremen har flera stora talanger i B-laget och U19-laget. Luca Zander är en lovande högerback, dock har klubben redan flera alternativ där. Centralt på mittfältet finns Maximilian Eggestein och Ole Käuper. Båda har potentialen att bli grymma spelare, framförallt Käuper. Det finns även två väldigt lovande anfallare: Enis Bytyqi och lillebror Johannes Eggestein, som är den största talangen i klubben. Han kommer med rätt guidning bli en stjärna.

Förutsättningar:
Styrelsen är ganska krävande och kräver minst en mittenplacering. Men på grund av den ansträngda ekonomin i klubben så får du ingen transferbudget och lönebudgeten går ej att justera. En lönebudget som förövrigt är helt maxad. Styrelsen förväntar sig också att du ska utveckla talanger via klubbens akademi.


Sammanfattningsvis så är Werder Bremen en svår men rolig utmaning. Ekonomin är dålig och måste förbättras. Eftersom det inte finns några resurser så är det upp till dig att nå framgång på planen. Truppen är intressant med en stomme stjärnspelare som Junuzovic och di Santo. Klubben har flera stora talanger som man kan slussa in i A-laget och med tiden göra till stjärnspelare. Utmaningen att ta tillbaka denna storklubb till finrummet är riktigt rolig, det var ju trots allt bara några få år sedan klubben spelade regelbundet i Champions League.

Hoppas du fått lite intresse för Werder Bremen och förhoppningsvis blir det saven som håller dig upptagen tills FM16 kommer. Ha roligt och lycka till!

/ Joakim Ström

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top