Analysen

Bundesliga – En serie om de sovande jättarna, del 4

Har du problem med motivationen? Är du sugen på en ny save? I ett nytt land? Kanske är Tyskland landet för dig? Denna artikelserie kommer gå igenom fyra lag som jag personligen tycker är intressanta lag att spela som i tyska Bundesliga. Lagen i fråga är klassiska lag som alla finner sig långt ifrån den status de förtjänar och en gång hade. Lagen är HSV, Köln, Stuttgart och Werder Bremen. Förhoppningsvis lyckas jag få dig att bli intresserad av någon av dessa klassiska klubbar.

Sist ut i serien om de sovande jättarna är…

FC Köln
1.FC Köln grundades relativt sent jämfört med andra stora klubbar. 1948 slogs två lokala lag samman och blev 1.FC Köln. Klubben kallas för Die Geißböcke på grund av geten i loggan och den levande maskoten man har på hemmamatcherna. Det finns hela tre stycken Rehnderbyn mot Gladbach, Düsselford och Leverkusen, där den förstnämnda är den store rivalen.Inför säsongen 14/15 är Köln nykomlingar och de senaste 15 åren har klubben åkt jojo mellan Bundesliga och 2. Bundesliga. Men från Bundesligas start 1963 fram till 1998 var man bofasta i högstaligan, och man var oftast ett topplag. Köln är alltså en klassisk storklubb och man kommer alltid vara ihågkomna som det första laget som vann Bundesliga. Utöver den titeln vann man även ligan 1978. Bortsett från en final 1986 i dåvarande motsvarigheten till Europa League har man inte nått särskilt stor framgång i Europa. Däremot var man i final i DFB-pokal hela åtta gånger mellan 1968 och 1983, varav man vann hälften av finalerna. Många storspelare har representerat klubben genom åren, men den enda storspelaren man fostrat de senaste årtiondet är Lukas Podolski.


Målvakter:
Målvaktssidan i Köln är väldigt bra. Detta på grund av en herre vid namn Timo Horn. Horn är född i Köln och är vid spelets start endast 21 år, men redan en förstklassig målvakt. Han är bra på i stort sett allting. Med sin Superproffs-personlighet är han dessutom en riktig ledare och han kan verkligen bli din Oliver Kahn. Bakom Horn har vi också en lokal kille, 28-årige Kessler som är en lojal kille och mycket stabil andremålvakt. Tredjemålvakten i klubben är 18-årige Mesenhöler som är en riktigt stor talang. Det är nästan lite ”synd” att klubben redan har Horn, för Mesenhöler har potential att bli en riktigt bra Bundesligamålvakt. Men håll ändå hårt i honom. Timo Horn har en väldigt låg friköpsklausul på 9 miljoner euro, och ifall katastrofen skulle ske så är det bra att ha en Mesenhöler där som långsiktigt ersättare. Men prio ett för dig som ny tränare i Köln är att skriva nytt kontrakt med Horn och få bort klausulen.

Backar:
I backlinjen har du två riktiga bra namn: vänsterbacken Hector och mittbacken Wimmer. Dessa två ska du göra allt för att behålla i många år framöver då de är väldigt bra och talangfulla spelare. Olkowski på högerbacken är även en riktigt duktig spelare. Utöver dessa namn har man en del stabila och erfarna spelare som Brecko, Maroh och Mavraj. Det kan dock vara värt att titta på något yngre och mer långsiktigt alternativ att ha i mittförsvaret bredvid Wimmer.

Mittfältet:
Centralt på mitten har klubben tre väldigt bra spelare. Erfarne och enormt hårt jobbande Lehmann, unge murbräckan Vogt och supertalangen Gerhardt. Dessa tre spelare bör vara givna på mitten och de två sistnämnda ska du verkligen hålla hårt i, framförallt Gerhardt. Dock så är mittfältet ganska tunt och anonymt utöver dessa herrar. Marcel Risse är en snabb och pålitlig spelare på högerkanten men annars finns det inga spelare som verkligen får en att tappa andan.

Anfallare:
På topp är Anthony Ujah given. Han må vara kort men är en optimal target med sin styrka och arbetskapacitet. Bakom honom finns japanen Osako som är en skicklig spelare men besitter inte riktigt den där målfarligheten. Gamle skyttekungen Helmes är långtidsskadad och hans karriär är i stort sett slut. En målfarlig spelare är Simon Zoller, men han är utlånad, men under andra säsongen bör han bli en viktig spelare för dig.


Talanger:
Det finns inga riktigt stora supertalanger i klubben. Däremot är det värt att hålla koll på norrmännen Risa och Finne. Vänsterbacken Wallenborn och vänsteryttern Cueto har potential att bli stabila spelare, och i U19-laget finns det en mycket lovande polsk mittback vid namn Walczak.

Förutsättningar:
Klubben är som sagt nykomlingar och som sämst förväntar sig styrelsen att du ska undvika att bli direktnedflyttade, det vill säga ett kval går bra. Du kan även välja mittenplacering eller plats på övre halvan, och kan då få mer pengar att handla för. Styrelsen är ändå hyfsat generösa och som minst får du 3,9 miljoner euro att handla för. Använd dessa pengar smart och förstärk mittfältet, speciellt kanterna. Styrelsen har inga specifika filosofier som du bör hålla dig efter.Köln är ett spännande och lovande lag, och utmaningen att etablera dom på riktigt i Bundesliga efter flera års upp- och nedflyttningar är svår, men utmanande. Det finns en del hål i truppen att fylla, men grunden är enormt stabil med namn som Horn, Hector, Wimmer, Vogt och Gerhardt. I dessa spelare har du en jättebra stomme att bygga ett framtida topplag.

Hoppas du fått intresse för 1.FC Köln. Ha roligt och lycka till!

/ Joakim Ström

Vi på redaktionen vill i och med detta sista avsnitt i denna genomgång av dessa fyra lag i Bundesliga, tacka Joakim ”Hallowed” Ström för fyra grymma genomgångar, av fyra mycket intressanta lag i högstaserien i Tyskland. Du har gjort ett kanonjobb, och du är alltid välkommen att skriva för oss igen när andan och motivationen faller på. Så flagga bara till så styr vi upp det.

Tack

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top