FM15

Redaktionen tipsar om Dorin Rotariu

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Dorin Rotariu:
Sjunde tipset i denna serie fann jag av en ren slump när jag satt och lirade med min Inter-save. Under sjunde säsongen så sitter man alltid och ser efter nya namn, nya ansikten som man inte sett av tidigare, men som har hamnat i någon storklubb till slut. Denna rumän blev hittat just på det sättet. Jag såg att Juventus hade gjort fyra mål hemma mot Cesena, och det var bara en målskytt. Direkt kollade jag in om det var en regen, eller en faktiskt spelare. Låt mig presentera Dorin Rotariu.


Grafiken ovan visar Dorin Rotariu en bit in på sjunde säsongen i spelet. Han är nu 25 år och har till synes inte några utstickande attribut. Men kikar man på hans värden på dem aktuella rollerna, så blir man varse om att han faktiskt har väldigt goda förutsättningar att göra ett riktigt bra jobb som vänstermittfältare. Som ni ser så har jag fyllt i hans aktuella attribut i execelarket för att få den allra bästa rollen för den unge rumänen, och som ni ser så är det Enganche som får högst värde. Men i och med att han är vänsterspelare, så bör han användas som offensiv spelfördelare, alternativt raumdeuter om vi ska se till detta ark alena.


Historik:
När man startar saven så spelar den 19-årige rumänen i Dinamo Bucaresti och har gjort så nästan hela sin karriär. Han hinner också med ett år i sin hemmaklubb innan Aston Villa finner åt talangen och köper över honom till England för den blyga summan av 55 miljoner. Redan påföljande år, alltså hans första år i sitt nya land, så får han en ordinarie plats i startelvan, med ett en fint facit på hela 38 matcher, 5 poäng och med ett något undermåligt snitt på 6.86.

Han hinner även med ytterligare ett år med Aston Villa innan det är dags för det stora klivet upp i karriären. Sista året i England blir till det bättre, och man kan se varför Juventus har fått upp ögonen för den offensive yttermittfältaren. 29 matcher, 6+10 och 7.11 i snitt. Prislappen skrivs till hela 320 miljoner kronor, vilket så klart är ett överpris om ni frågar mig. Nu, säsong 2020/21 så har han spelat nästan 3.5 säsonger för sin nya klubb, och gjort det bra på det stora hela. Mest poäng under premiäråret, 10+7, och också det bästa snittet (7.20) som han nått under en färdigspelad säsong.

Juventus hade sålt Kwadwo Asamoah säsongen innan och stod egentligen utan en riktigt vänstermittfältare. Att Dorin skulle få mycket speltid var det ingen att diskutera. Nu idag, så har Juventus tagit hem Gonzalo Martinez från River Plate som hjälper Dorin på vänsterkanten då Juventus har att ansträngt schema med CL, ligan och cupen på agendan.


Rapporter:
Om vi tittar till scoutrapporten som är skapat idag, så ser vi på ”FÖR” sidan, att han bör vara en nyckelspelare för vilket Serie-A lag som helst. Han uppvisar dessutom ett mycket intelligent spel, underpresterar sällan, har goda kunskaper på flera positioner och sist men inte minst så är han oerhört bra i spelet utan boll, vilket gör honom till ett ständigt orosmoment för alla försvarare.

”MOT” då. Ja, det enda som jag kan se som en nackdel i hans spel är….inget. Att han är självisk ser jag inte nödvändigtvis som något dåligt. Inte heller att han är oförmögen att gå in i hårda närkamper. Nej, dessa två punkter ser jag mer som något att ta i beaktning när man ställer in hans unika instruktioner.


En jämförelse:
Precis som vi gjort ett par gånger tidigare, så ska vi även denna gång göra en jämförelse mellan Dorin Rotariu och en spelare av en hög kaliber som ni flesta vet vem det är. Lotten föll på Gerard Deulofeu. Spanjoren har under hela FM15 varit ett samtalsämne för ung talang. Under min erfarenhet med Deulofeu så har det bara varit positiva saker. Han har skapat chanser på egen hand, han har gjort både mål och framspelningar. Det enda som skiljer dessa två herrar åt är deras roller. Vikt, längd, ålder och landskamper är tillsynes demsamma. Deulofeu är mer en utmanare, en 1-mot-1 spelare. En inre anfallare. Rotariu är i mina ögon mer en kreatör och filur. Med hans exceptionella spel utan boll så ser jag honom som en utpräglad raumdeuter som letar tomma ytor att smyga in på och hugga som en cobra på dem chanser som dyker upp. Jag anser att Deulofeu är en perfekt spelar att sätta under lupp mot vår unge rumän.

Om vi tittar till dem tekniska attributen, så ser vi att det är tämligen jämt ändå. Spanjoren har bättre värden på frisparkar och dribblingar, medans rumänen har bättre på markering och straffar. Denna kamp blir oavgjord.

Tittar vi på dem psykiska attributen, så är det ett övertag för Rotariu helt klart. Beslut, lagarbete och postionsspelet är dem tre som är mest övertygande. Det enda som Deulofeu tar Rotariu på är finessen. Svårt dock att matcha ett värde på 20. Fantastiskt. Deulofeu peakar på ett par attribut, och har tämligen låga värden på resten. Rotariu har ett jämnare flow på sina attribut och därtill ett högre totalvärde.

Till då den sista kolumnen, som är dem fysiska, så får nog vår unge spanjor se sig slagen med hästlängder. Det minimala övertaget på acceleration väger inte alls upp det faktum att Rotariu är både snabbare, starkare och i bättre balans. Dessutom har han goda värden i accelerationen, snabbhet och smidigheten. Ronden och totalvinsten faller till slut på Dorin Rotariu.


Landslaget:
Den rådande coachen, Mirel Radoi, har spelat denna strategi när han tagit ut landslaget senaste åren. 4231 med två stycken defensiva innermittfältare. Kan tänka mig att han tar upp en eller båda lite högre upp i banan om laget gör bra ifrån sig tidigt i matchen. Rumänien har allt annat än legat på en stabil placering i världsrankingen. I skrivande stund så ligger dem på en 59:e plats, men man har både varit uppe på plats 48 under åren som gått, men även nere och dippat på plats 101. Mirel Radoi har haft det tufft med matcherna som varit senaste året. Som manager sen 2016 för landslaget så har förbundet haft stort tålamod och förmodat förtroende för 39-åringen. Under EM-turneringen 2020 så fick man respass redan i gruppspelet.


Om vi ser till målskyttarna för Rumäninen under stundande säsong så ser vi att Rotariu har en avgörande roll för lagets offensiva spel. Han har gjort mål i princip varje match trots lagets dåliga facit. Dock har man startat bra i Nations League med vinst i senaste matchen mot Finland.


Vår rekommendation är KÖP.

Är du en storklubb såsom Man Utd, Barcelona eller varför inte Bayern Munchen, så skulle jag avstå köp. Neves är inte riktigt i den ligan som dem lagen kräver. Men är du ett av topplagen under dem allra bästa lagen i spelet, så vill jag på det starkaste flagga till på denna offensive yttermittfältare. Han har i denna rapport redan påvisat att han klarar av spel i Juventus och landslaget. Han har påvisat att han besitter goda kunskaper som raumdeuter, och jag tror att oavsett vem som köper honom, och när, så kommer han lyckas oavsett klubb.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

1 Comment

1 Comment

  1. kikko

    18 augusti, 2015 at 15:30

    Ser riktigt intressant ut. Finns dock tyvärr inte med på min Arsenal-save. 🙁

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top