Analysen

[UN] Mersin Idman Yurdu – E01/03 – FM15

Välkomna till en tämligen pinfärsk programserie här hos oss på FMSideline. I denna serie ska vi försöka rädda kvar lag från att åka ner en division. Som namnet antyder i rubriken, UN, så ska vi alltså Undvika Nedflyttning. Vi gör helt enkelt så att vi simulerat en liga, ett land, halvvägs genom en säsong. Därefter tar vi över det lag som ligger sist i tabellen, poängvis då, och ska se till att vi klarar oss kvar.

Givetvis kan man lägga till fler aspekter att bedöma utifrån, såsom tagna poäng, placering i tabellen etc. Men det går vi igenom i var och en av dessa miniserier.

Dagens land och lag, har blivit Turkiet, och laget Mersin Idman Yurdu i den turkiska högstaligan Süper Lig. Dem ligger sist med endast 13 poäng inspelade på dem första 17 omgångarna. Vi har således 17 matcher kvar i tabellen att vända på skutan. Klarar vi av det? Det återstår att se.

Serien är i tre avsnitt, där vi i det första går igenom förutsättningarna, laget och även snuddar lite på taktik och faktan runt laget. I dom påföljande två avsnitten så ser vi över matcher och tabellplacering.

DÅ kör vi…

Mersin Idman Yurdu:
Mersin Idman Yurdu har sitt säte i södra Turkiet precis vid medelhavskusten. En liten hamnstad med en befolkningen på strax över 1 miljon människor. Man gick upp i den högsta serien, Süper Lig, säsongen 2011/12 senast, och man mäktade med att hålla sig kvar under två säsonger, varpå man till slut, 2012/13 inte mäktade med motståndet längre och trillade ner en division. Men man replikerade tämligen fort, och redan året därpå så var man uppe i fotbollens finrum igen. Det är under det återtåget som vi ska ta över klubben halvvägs genom året. Arenan man spelar på heter Mersin Arena, och tar in strax över 25.000 betalande åskådare. Som ni ser i grafiken, så har laget ett mediatips som 17:e lag, alltså det näst sämsta av dem 18 som ställer upp i tabellen. Märkligt nog så har det enda laget som är tippad sämre, Balıkesirspor, fått en kanonstart på säsongen och ligger 6:a efter 17 spelade matcher.


Tabellen:
Om vi kollar till tabellen då så vi får en så rättvis bild som möjligt av vår situation, så ser vi alltså att vi är sist av dem 18 lagen, men har tillsynes en tämligen minimal marginal upp till det laget som är sista bland dom som blir kvar, Gaziantespor, på 15:e plats. Det skiljer bara 5 ynka poäng. Något som vi bör kunna knapa in om vi har lite tur med resultaten under andra halvan.

Trots den usla ligapositionen, så har vi lyckats bättre i cupen. Här toppar vi vår grupp efter 4 spelade matcher. Vi har två fighter kvar, sen är det slutspel som väntar. Dem två bästa lagen går vidare. Det ser ju hoppfullt ut måste jag säga.


Schemat:
Vid första anblicken så ser det en smula dystert ut må jag säga. För många röda markeringar för att det ska kännas bra. Men vi ligger sist, så då behövs det kanske ett par för många för att göra det rättvist. Dock så ser man att vi har inte förlorat på den sista tre matcherna, och bara en gång senaste 5. Hemmaspelet har varit något mer övertygande än bortamatcherna. På bortagräs verkar det knyta sig ordentligt, och målen framåt får man leta med ljus och lykta för att finna. Men kanske har det lossnat nu i och med krysset senast mot Sivaspor?!

8 matcher av dem vi kan se här, har blivit mållösa för vår del, så vi har mycket att jobba på vad gäller offensiven som det verkar. Räknar vi bort matcherna mot Fenerbache och Galatasaray, så har vi legat runt 7700 åskådare per match, i snitt, ungefär. Får vi inte med publiken till hemmakamperna, så blir det svårt att dra in pengar, få med den ”tolfte” spelaren etc. Även här har vi att jobba på.


Truppen:
Ja, vad kan man säga här då. 11 stycken målskyttar är det första jag ser. Nästa grej jag reflekterar över är snittet på varje spelare. Inte särskilt högt, men det beror givetvis på den skrala resultatraden. Värdet på spelarna är inte heller speciellt högt. Oroväckande lågt måste jag säga. Det sista jag noterar i mina anteckningar är avsaknaden av bra innermittfältare. Vi har inget ordentligt nav i laget. Ingen motor som ska ta tag i detta. Dock har vi Alex Grimaldo inlånad från självaste Barcelona i truppen. 19-åringen har abbonerat på vänsterbacksplatsen, och kommer göra det i fortsättningen också. 7.14 i snitt, och 2+2 på 16 matcher. Mycket intressant spelare. Han kommer utgöra ryggraden för den trupp som jag kommer sätta upp framöver. Kan avslutningsvis ändå tycka att moralen är helt okej, med tanke på vart laget ligger i tabellen. Kan vara ett momentumavgörande för fortsättningen?!?


Lagrapporten:
En sida som jag brukar kolla till när jag tar över lag, är denna. Lagrapporten. Här finner du massor med information om laget och deras förhållande till övriga konkurrenter i tabellen. Vad ser vi då som kan vara användbart? Ja det första jag ser är att vi göra tidiga mål. Men vi släpper också in sent. Vad kan vi säga om det då? Ja, vi är pigga inledningsvis, och förmår att sätta 27% av målen första kvarten. Bra. Men sen då? Att vi släpper in lika många procent av dem insläppta näst sista kvarten flaggar på dålig kondition och koncentration. Detta måste vi göra något åt. Här luktar det taktikjustering efter timmen spelad.

Vad ser vi mer? Stark högerkant, svag vänster. Hög arbetskapacitet, men ett svagt lag. Tolkas hur? Barcelona är min första tanke. Små arbetsmyror som inte ska in i närkamper. Tiki-taka. Inte låta motståndet komma oss nära in på livet. Mycket att summera och ta in, men jag tror att jag har en bra bild av detta lag nu.


Träningen:
Förutom mig själv, så har laget bara 3 tränare för a-truppen. Det finns givetvis rum för ett par till att anställa. Det försvann nog några stycken när jag tog över laget. Men det är inte så att man kan göra något större intryck med bara 3-5 tränare, OM man vill göra skillnad i högsta serien. Här får vi nog trolla lite med knäna och hoppas på att vi tar rätt beslut på alla poster. Dessutom måste vi vara kritiska mot dom som vi redan har. Vad är det för några slappa, trötta djävlar egentligen?!


Loret Sadiku:
Innan vi avslutar denna inledande genomgång med laget, så vill jag flagga till på en av dem som kommer att vara med och göra skillnad under resterande säsongshalva. Loret Sadiku är den enda innermittfältaren som jag anser håller måttet. Och därtill ska vi veta att han är bäst som DM, en roll som han kommer att få av mig. Detta ställer då ännu större krav på dem två inrar som är framför honom i taktiken. Den tilltänkta taktiken vill jag inflika.

Den albanske landslagsspelaren känner nog en del igen då han kom hit från Helsingborgs IF inför detta år. Innan det hade han spelat 3 säsonger med den svenska klubben, och gjort det tämligen bra. Den 23-årige balansspelaren har ”nyckelspelare” i sitt kontrakt. En roll som han kommer att få leva upp till om vi ska klara av detta uppdrag. 23 matcher, 2 assist och 7.21 i snitt totalt.


Abdul Khalili:
Ännu en svenskrelaterad spelare hittar vi i laget. Dock i U21. Här finner vi åt Khalili, som vi alla känner igen från U21 VM som gick av stapeln under sommaren här. Även han har ett förflutet i den skånska klubben Helsingborg från 2014. Jag kommer att ta upp honom i A-truppen direkt när jag börjar spela, för jag anser att laget inte har någon bra OMC att tala om, så då blir det kanon att ge honom chansen på den positionen. Han kan givetvis också spela på flera andra positioner, något som kommer bli användbart säsongen igenom.


Ekonomi:
Sist ut i denna första av tre delar om laget Mersin, så har vi valt att se över ekonomin en kortis. Här har vi en del mörka moln att blåsa bort. Det första som vi måste se över, om laget ska bli framgångsrikt på sikt, är lönerna. Nu är vi +300.000kr över den budget som laget har satt upp. Detta är en av sakerna som tär på en förenings ekonomi i det långa loppet, och vi måste böra släcka denna eld. 6.65 miljoner på kontot. Inte heller detta ser särskilt ljust ut om vi ska göra skillnad under sommarens fönster. Denna skitsumma som vi sitter på räcker inte långt oavsett vad vi väljer att satsa på. Förmodligen så får dom stå kvar och täcka upp den förlust vi gör lite här och där. Det enda glädjande som jag ser i denna bild, är att ekonomin faktiskt går uppåt sen mitten på juni detta år då vi bara hade 2 miljoner i kistan.

Hur vi än gör här, så måste vi se till att vi bygger en kassa för framtiden, håller oss inom ramen för vad klubben har satt upp, och försöka göra det allra bästa av alla situationer som vi ställs inför. Låter enkelt, men är stentufft att praktisera.


Kommande avsnitt:
I nästa genomgång, avsnitt två, så kommer vi se över hur det har gått halvvägs genom den avslutande halvan på året. Vi har spelat 8-9 ligamatcher till, och vi har även tagit oss fram till och genom slutspelet i cupen skulle jag gissa. Vi hoppas att ni hänger med även under den genomgången. Är det något som ni vill att vi kikar lite närmare på så är ni välkomna med dessa tankar och idéer.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top