Analysen

”Jag är fascinerad av klippningen”

IFK Värnamo kan andas ut – gräset är godkänt
Finnvedsvallen håller. – Att åka till Borås och spela hade varit förödande för oss, säger sportchefen Tomas Lundqvist
.
Fotboll | Han drar en lättnadens suck. Svenska fotbollsförbundet har godkänt IFK:s hemmaplan för spel på onsdag mot Degerfors. Finnvedsvallen har förvandlats från ospelbar till spelbar på en vecka. Kommunen har gjort allt de kunnat för att få i ordning planen och lyckats.

– De har hjälpsått, gödslat, luftat och täckt planen med en fiberduk. De har med utgångspunkt från förra veckan gjort allt som går att göra förutom en fulltäckning av planen med ett värmetält. Och det har vi saknat hela vägen.

Dif anmälda – klippte gräset fel
Djurgården är anmälda till Svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd. Anledningen är att klubben klippt gräset fel i matchen mot Elfsborg den 26 maj, skriver Nyheter 24. – Det står i manualen att det ska klippas i raka linjer för att ge publiken en chans att se offside, säger Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till Sportbladet.

Klipphöjd och klippteknik
När du har sått nya frön ska du inte klippa gräset förrän det är ungefär åtta centimeter högt. Klipp ner det till ungefär fem centimeter i början. När gräset blivit tjockare och klipps för tredje eller fjärde gången kan det successivt klippas ner till tre centimeter.

Klipphöjd
Det tjänar ingenting till att låta gräset bli jättehögt och sedan klippa ner det. Stråna får inte vara för korta om fotosyntesen ska fungera, så det är bättre att klippa gräset lite och ofta än mycket på en gång. Tumregeln är att klippa ner stråna ungefär två tredjedelar, så att de blir 2,5 till 3 cm höga. Om gräsmattan ligger i område med lite sol kan du låta den vara lite längre, tills gräset är ungefär fem centimeter högt.

Klippteknik
Det finns ett optimalt sätt att klippa gräsmattan. En del av detta har vi redan nämnt: Lite och ofta är bättre än allt på en gång. Varje gång du klipper ska du dessutom byta håll. Annars för du alltid stråna åt samma håll och då kan gräset vissna. Om du oftast klipper åt höger bör du klippa åt vänster ibland. Då och då kan du till och med klippa diagonalt. Om du vill skapa ett randigt mönster som på en fotbollsplan behöver du en gräsklippare med en rulle i bakänden. Rullen plattar till gräset i en riktning och visar upp den ljusa, blanka undersidan av gräset. Du kan använda den här tekniken för att skapa ränder, fyrkanter eller cirklar på din gräsmatta.

//

Ämnet är glödhett och det verkar kunna dela ett helt folk. Huruvida vi ska gå ännu djupare in i denna snåriga djungel lämnar jag därhän. Dock så har jag under varje spelversion av Football Manager suttit och fascinerats av dem olika klippningarna som presenteras i spelet. Man hajar liksom till när det visas en matta som sticker ut, som är lite mer än dom andra och som känns genomtänkt snygg på något sätt. Precis som under tidigare FM-år så har jag även under FM15 börjat se över hur många olika klippningar jag kan finna åt. Efter lite letande och spelande så inser man att det ändå är ett par stycken av olika skepnader. Runda, rutiga, breda linjer, smala linjer.

Precis som det nämndes i DIF-artikeln, så är det ju tänkt att det ska klippas i raka linjer så att det hjälper alla åskådare till att själva kunna bedöma huruvida det är offside eller inte. Men man kan inte annat än att bli ännu mer uppslukad av den aktuella matchen om det är tex en rutig klippning för dagen, eller varför inte en rund som vi kommer sen bland dem exempel här nedan som jag hittat och vill visa upp.

Som avslutning på denna genomgång så vill jag gå tillbaka och anknyta till min egen rubrik, och helt enkelt säga att jag är fascinerad av klippningen av en fotbollsplan, oavsett om det är i FM eller i det verkliga livet.Den här klippningen här nedan ser man inte heller alltför ofta tyvärr. Jag gillar den skarpt. Men den finns att återfinna, och jag vet att Manchester United har denna klippning på Old Trafford.


Klippningen nedan var inte helt lätt att finna åt. Jag fick hålla mina tummar under många matcher innan jag fann just denna runda variant. Efter denna artikel postats så har jag återfunnit den vid 2-3 tillfällen till. Men just denna fann jag när jag spelade mot Sampdoria i Serie A.


Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top