FM16

5 star rating – Staff & Coaches – Colbert

Den så uppskattade serien på FM15 fortsätter även här på FMSideline under FM16 som kommer belysa dem tränare och ledare som faktiskt når upp till fulla fem stjärnor för sina respektive kategorier. Vi kommer att titta på både tränare, ungdomstränare, scouter och assisterande tränare i denna serie, så att ni får så goda möjligheter som möjligt att rekrytera och värva dem allra bästa av dem bästa i spelet just nu.

Som ni alla vet så är det många pusselbitar som man måste se över för att skapa ett framgångsrikt lag. Det första man tänker på för att lyckas är givetvis en grym taktik. En taktik som ger så många vinster som möjligt. Låter ju sunt. Därefter så vill man kunna finna åt dem bästa spelarna, vare sig det är etablerade spelare som kan bidra i startelvan direkt, eller om det handlar om unga prospekt som ska bära lagets framgång på sina axlar åren som kommer. Men en till pusselbit som är, även den, av yttersta vikt är således utvecklingen av dina befintliga spelare. För att kunna få ut det mesta och bästa av dem du har till ditt förfogande, och därtill minimera tiden mellan nu och fullärda spelare, så är svaret tränare av högsta klass. Vi ska försöka i den här serien hjälpa er på traven i denna snåriga djungel av folk att välja mellan.

Tony Colbert:
Den första tränaren ut för spelversionen FM16 är ännu en engelsman baserad i Arsenal. Vi ska syna fitnesscoachen Tony Colbert lite i sömmarna. Enligt Arsenals egen hemsida så beskrivs hans roll som;

An expert in football-specific fitness, he draws up detailed, tailored plans for every player before and during each season, as well as undertaking long hours of rehab work with injured first-team squad members. Many players have been quick to praise his attention to detail and guiding influence upon their recoveries from long-term injury.

His work has helped make Arsenal one of the fittest sides in Europe, something borne out each season by the number of late goals the team scores. Prior to joining the Gunners early in Arsène Wenger’s reign, Tony worked with a wide range of different sportspeople and gained vast experience in the field.

Han har jobb i klubben som ”konditionstränare” och har varit det sen 1998. Om vi tittar till hans egenskaper, så ser vi att han har 19 på just konditionsträningen. Känns som ett måste om man ska kunna uppnå dem 5 stjärnor som denna serie är skapad för. Därtill har han ett helt okej värde på beslutsamhet (15), men desto mer imponerande på grad av disciplin (18) och motivera (18). Jag kommer komma till varför jag tittar på just dessa tre värden lite senare i denna genomgång.

Som grafiken här under visar, så är hans bästa, och enda kvalitéer på just fitnessdelen som vi nämnt i ovan text. Han har, till skillnad från tidigare tränare, kunnat visa upp 5 stjärnor i både styrka OCH aerobic. I och med att han är fitness-coach, så kan han således inte träna några andra attribut som val.


Kan man själv läsa av hur bra en coach är innan man köper honom?
Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Om vi ska titta lite på hur man då kan räkna ut hur man får till dem 5 stjärnorna för just den taktiska delen av attributen, så kan man på ett tämligen enkelt sätt se om man lyckas vinna över en ”5-star rating coach” eller om han ”bara” når upp till 4.5.

Dem tre attributen som är av yttersta vikt, som vi nämnt tidigare i artikeln, oavsett vilken coach du ska värva, buntas ihop och kallas i FM-mun för DDM. DDM står alltså för Determination (beslutsamhet), level of Dicipline (grad av disciplin) och Motivation (motivera). Om någon, eller två av dessa värden är på tok för låga, så skulle jag säga att det blir svårt att få till ett riktigt bra resultat av träningen i det långa loppet.

För att räkna ut nivån för just taktiken, så gör man följande:
Den här kategorin är baserad på fyra olika attribut. Man tar alltså alltid DDM (3 st) och plussar givetvis på nivån för kunnandet av konditionsträningen. När det gäller andra grupper, såsom anfall eller försvar, så tar man andra attribut givetvis.

Konditionsträning * 9 + DDM * 2 (19*9 + 51*2= 273)

270 och högre= 5 stjärnor
240-269 = 4.5 stjärnor
210-239 = 4 stjärna
180-209 = 3.5 stjärnor
150-179 = 3 stjärnor
120-149 = 2.5 stjärnor
90-119 = 2 stjärnor
60-89 = 1.5 stjärnor
30-59 = 1 stjära
0-29 = 0.5 stjärna

(bilden är hämtad från http://www.arsenal.com/first-team/coaching-staff/tony-colbert)

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top