Challenge

Fem lag vi vill rekommendera på FM16

Football Manager 2016 har varit ute ett par dagar nu, och redan har vi sett frågan ställas. ”Vilket lag ska jag vara på FM16?”. Vi har sett många intressanta lag presenteras, både i twitterflödet och på FB-sidor, men även på bloggar och portaler. Så vi tänkte, varför sätter vi inte ihop en lista vi med, med lag som vi själva finner intressant och förhoppningsvis rolig att leda och spela med.

Vi har sett över fem klubbar som vi kommer presentera här nedan. Fem lag, fem skiljda historier, fem helt olika förutsättningar i spelet. Vissa kan tyckas lättare än andra, medans något lag känns som ett berg att bestiga. Men en sak kan vi nog summera dessa fem lag med, alla kommer att ge dig en rolig save att sätta tänderna i.

Vi är alla olika som FM spelare. Alla ser spelet på just sitt sätt. Vissa vill ta över ett storlag och ta över världen med fokus på trupp och transfers. Andra vill, som vi, ge taktiken en god genomgång och verkligen borra och leta upp den ultimata uppställningen. Andra ser mer ungdomsutvecklingen, eller ekonomin som sitt skötebarn. Alla har vi olika förutsättningar för hur vi kommer spela Football Manager 2016. Men oavsett kategori och spelstil, så bör du prova en eller ett par av dessa lag under detta FM16 år.

Red Star FC:
Vårt första lagtips blir Red Star FC från franska andraligan, som bör bli en kul utmaning på FM16. Klubben har ett imponerande ligafacit dem senaste fem åren, med avancemang från CFA 2010/11 till NAT, och sen ytterligare ett divisonsavancemang 2014/15 till Ligue 2. Man är alltså nykomlingar när du tar över laget. Mediatipset är 17 av 20 lag, så man har lite motvind att stå emot redan för start.

Historiskt sätt så har man varit uppe i Ligue 2 förut, under mitten på 90-talet. Dock så började raset efter säsongen 97/98 då man kom åtta. året därpå degraderades man, och två år senare ännu en gång. Men 2008/09 hände något som förändrade klubben helt. Man kom på en 15:e plats det året. 2009/10 kom man 11:a, och 10/11 kom man 2:a och avancerade. Kurvan pekar rakt uppåt och klubben har en lus framtid till mötes.

Klubben har inga faciliteter att skryta med, och inte heller någon ekonomi av rang. Man har inte många hjälptränare eller något Europaspel på agendan. Men man har en trupp som ser allt annat än tråkig och grå ut. Potentialen på dem flesta är skyhög och man har dessutom en tämligen ung och bred trupp att arbeta med. Man har många spelare som har erfarenhet från både stora länder, men även spel i den högsta serien. Klubben har dessutom en stor andel fransmän i a-laget. Bara 2 från Algeriet, en från Gabon och ytterligare 2 från Portugal. Resten är inhemska talanger att bygga framtid på.

Så utmaningen blir att ta sig upp till Ligue 1 för första gången i klubbens historia, och skrapa ihop så många poäng att man utmanar om Europaplats när chansen ges. Dessutom försöka vinna franska cupen igen, något som man inte gjort sen 1942.

Ternana:
Kanske ingen stor överraskning att Ternana är med på denna lista. Man har gjort ett bra jobb på egen hand under FM14 och under FM15. Man har tagit sig upp till Serie A på tämligen få år, och dessutom byggt för framtiden, med en bra grund att stå på. Vi är övertygade om att om du tar över denna unga klubb så kommer du skörda framgång med en gång. Sitt bästa år hittills var 2003/04 då man kom 7:a i Serie B med 69 poäng. Detta kommer du spräcka redan första året med rätt inställning och engagemang.

Dock kommer du inte få någon enkel hjälp i form av egna talanger som slussar upp i a-laget. Faciliteterna är tämligen undermåliga med en ungdomsakademi som är under genomsnittet och en träningsanläggning som bara är bra. Ganska liten arena och stram ekonomi hjälper ju inte heller till i ditt framtida bygge. Inte heller att du bara har 3 tränare i staben när du tar över laget.

Vad är det då som lockar? Laget har en trupp som ser mycket lovande ut för framtiden. Man har ett av dem starkaste lagen i ligan. Man är dessutom rankad som det bästa offensiva laget av samtliga 22 lag. Den 24 manna trupp som man förfogar över har 6 stycken inlånade spelare. Kan tyckas väga över till det negativa, men vi håller inte med helt här. Mittbacken Alejandro González som är inlånad från Verona är lagets bästa spelare. Därtill ska vi räkna in Franco Signorelli som är inlånad från Empoli och kommer agera defensiv speluppläggare och man väljer att spela med en defensiv innermitt. Vänsterbacken Alessio Lo Porto spås sen lysande framtid till mötes, och bör spelas tidigt. Han har dessutom 5 stjärnor i PA.

Utmaningen blir att ta sig upp till Serie A redan första året. Sen etablera sig tidigt, för att sen hota om CL platser tids nog. Med rätt ledning, dem bästa coacherna och rätt inställning, så tror jag att Ternana kan bli ett storlag i Italien på 10-15 års sikt.

1860 München:
En klubb på fall. En förening som håller på att försvinna ner i seriesystemet och inte hitta tillbaka. Ganska bra beskrivning på 1860 Munchen i dagsläget. Man föll ur Division 1 2003/04 som 17:e lag. Följde upp det med en hyfsad säsong i Divison 2 året därpå. Men sen började berg-o-dal-banan. 13:e, 8:e, 11:e och 12:e för att nu sista året hamna på en oroväckande 16:e plats i tabellen. Den anrika klubben som grundades 1860, måste räddas ur misären.

Finns det något hopp i denna negativa spiral? Ja det finns det faktiskt. En imponerande träningsanläggning, och till det en fantastisk ungdomsanläggning. Förutsättningarna för att utveckla både a-trupp och u-lag ser bra ut. Att sen a-truppen innehåller 27 spelare, varav 14 är under 25 ser intressant ut.

Arenan behöver man inte bry sig om på ett par decennier. Man sitter nämligen på Division 2 största arena. Tar över 75000 åskådare, men så är det också Allianz Arena. Bayern Munchens hemmaborg alltså.

Av dem 22 lag som är med och krigar om uppflyttning, så har 1860 fått mediatipset 11. Kan tyckas lite hårt dömt utifrån förutsättningarna. Men också skönt att pressen inte är så stor då heller. Leipzig, Freiburg och Nurnberg är dem tre topplagen som du måste slå om du ska ha något med toppstriden att göra. Men å andra sidan så finns det många klubbar som varit uppe och vänt i Bundesliga, så det blir inte en lätt utmaning att anta.

Utmaningen i detta ligger i avancemang till Bundesliga inom två år. Allt annat vore tjänstefel. Sen är laget mer eller mindre en främlingslegion idag, så vill man kan man ju alltid försöka värva mer tyskt och rensa ut dem spelare som är födda utanför landets gränser.

SV Zulte Waregem:
Zulte Waregem hade jag som en genomgång på FM15 och redan efter försäsongen så fann jag kärleken till denna belgiska förening. Laget gick upp till Division 1 säsongen 2005/06 och har hållt sig där uppe sen dess med blandat resultat. Som bäst så lyckades man med bedriften att komma tvåa 2012/13 på 63 poäng. En poängskörd man inte lyckats med tidigare om man bortser från division 2 vinsten 2004/05 när man gick upp. Men efter det så har det barkat utför. Senaste året kom man 12:a utav 16 lag. Man gjorde en ordntlig missräkning och missade Europaspelet fullkomligt.

Inför det här året har man mediatipset 8, och det är alldeles för lågt om vi ska se i Zulte-ögon. Man vill vara där uppe och kriga om guldet. Man har tre inlånade spelare, och samtliga är av den kalibern att man är av bättre kvalitet än övriga lagkompisar. De Ridder från Köpenhamn, Diallo från Monaco och Thiam från Juventus. Man måste få dessa tre spelar att lyckas till fullo om man ska nå till dem målen som jag gissar klubben har.

Jonathan Benteke, Christians bror, spelar här, och det kommer bli mycket intressant att se hur du lyckas förvalta hans talang. Kan du fylla ut alla dem 5 potentiella stjärnorna som han har när man startar saven? Även Kristi Kullaj, Siebert Himpe och Yarno De Nayer är spelare från dem egna leden som ser hyperfarliga ut för framtiden.

Väldigt bra ungdomsfaciliteter och en imponerande träningsaläggning bör finnas med i valet av lag när man tittar till Zulte Waregem. En av dem bättre i ligan om man ser överlag. Anderlecht och Genk är i den nivån.

Utmaningen här ligger i att försöka vända på den negativa trenden och ta sig upp på Europaplats igen. Kan man fortsätta utvecklas utan inlånade spelare? Ta upp ett par från U-lagen?

Grasshopper-Club Zürich:
Vi tar oss till Schweiziska Nationsdivision A och ska titta närmare på Grasshopper som blir vårt femte och sista lagtips. Mediatipset är 5:a, och första tanken är ju att det är ett bra lag vi ska tipsa om. Men om högsta serien bara innehåller 10 lag så blir situationen en annan. Laget hade ett bra facit med två andraplatser under säsong 12/13 och 13/14, men dippade ordentligt under sista säsongen, med en 8:e plats på svaga 43 poäng. En av dom stora anledningarna till att vi vill tipsa om Grasshopper, är dem goda faciliteterna som klubben sitter på. Ungdomsakademin är superb, och träningsanläggningen är imponerande. Arenan är även den en faktor i detta. Med 25000 sittplatser, näst bäst i serien, så har man goda förutsättningar att kunna få in en del pengar på intäkterna via hemmamatcherna.

En till rolig sak med Grasshopper är att Kim Källström spelar här och är dessutom kapten för laget. Att man sen har en mycket intressant offensiv gör det hela ännu mer attraktivt. Yoric Ravet, Munas Dabbur och Caio är alla tre kapabla till att avgöra matcher på egen hand. Till det så ska vi räkna in mittbacken Levent Gülen, vänsterbacken Nemanja Antonov, anfallaren Florian Kamberi och yttermittfältaren Nikola Gjorgjev som alla spås en lysande framtid.

Utmaningen här ligger i att försöka hota Young Boys och Basel om ligaguldet, och dessutom ta fram dem fyra unga framtidslöftena och göra dom till storstjärnor i föreningen.

Din favoritklubb:
Eller om du inte fann något lag här ovan, så varför inte starta en helt ny save med ditt favoritlag på Football Manager som du älskar och stöttar. Spelar ju ingen roll om det är ett mittenlag i Sverige, eller om laget är Barcelona eller Real Madrid. Känslan som infinner sig när du berättar för dina vänner och kompisar hur dina framgångar ser ut.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top