FM16

Redaktionen tipsar om Breel Embolo

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Breel Embolo:
Först ut bland spelarna för FM16 så hittar vi en spelare som jag inte hade så stor koll på för ett par månader sen. Han är 18 år, född i Kamerun och fick schweiziskt medborgarskap 2014. Han gjorde sin professionella debut redan som 17-åring, och ett par månader innan han skulle fylla 18 år, så gör han sitt första Champions League-mål mot Ludogrets Razgrad. I denna genomgång så vill vi presentera för er Breel Embolo.

Grafiken ovan visar Breel Embolo direkt när man startar spelet. Han är nu 18 år och har en fast plats i Basels A-trupp. Säsongen innan spelet startar, alltså 2014/15, så fick han starta inte mindre än 27 matcher och lyckades på dessa försök göra 10 mål. Ett imponerade facit av den unge anfallaren. När vi ändå är inne på rollen för Embolo, så ser vi att han är satt att vara anfallare i första hand. Komplett anfallare dessutom. Kanske en lite skev bedömning om ni frågar oss, men man ska inte stirra sig blind på unika saker så här inledningsvis. Om vi ser över hans attribut då. På dem tekniska värdena så har han oerhört fina siffror redan på dem delarna som han behöver i sin roll som anfallare. Avslut 14, Teknik 14 och Dribblingar 15 är i paritet med många toppspelare runt om i Europa. Till det så lägger vi Finess 16 och samtliga värden på dem fysiska. Förutsättningen att han ska bli något galet bra i framtiden tyder alla indikatorer på.

Redan 2012 så blev han uttagen till U16-landslaget och spelade 4 matcher. Sen har det tuffat på via U17, U20 och till sist hann han med att spela 3 U21-landskamper innan han flyttades upp till A-truppen där han vid skrivande stund hunnit med 3 matcher. Värdet på Breel Embolo är 67.5 miljoner kronor.

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till Embolo och se om det är anfallare som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Eftersom grafiken på hans profil säger att han både kan spela som anfallare, men även som offensiv ytter, så har vi valt att se över båda kategorierna för att se vad som passar vår unge schweizare bäst. Den anfallande roll som får bästa värde är inte komplett anfallare, utan Offesivt spelade forward, tätt följt av Släpande anfallare, Falsk nia och Trequartista. Kikar vi på det arket som visar på mittfältsrollerna, så ser vi att han har ännu bättre värde på Ytter-Anfall. 13.8 mot tidigare 13.1. Här skulle jag ser över möjligheten att träna honom som ytter i framtiden. Han har accelerationen, snabbhet, bollkänsla, inlägget, dribblingar och finessen. Vi får se lite senare i denna genomgång vad som hände med vårt unga löfte.

Stats efter 10 säsonger:
Vi spolar fram tiden 10 år och ser hur vår eventuelal ytter har utvecklats. Han är tydligen i Manchester United vid tillfället. Han har 92 landskamper i bagaget och 70(!) mål gjorda. Herregud. Värderas till 660 miljoner kronor och har en månadslön på 14,76 miljoner. Ser onlekligen ut som att han har gjort sig ett namn i fotbollsvärlden. Rollen som han sätts som bäst i är fortfarande Komplett anfallare. I statistiken för den senaste säsongen med Manchester United så kan man utläsa att han har spelat 44 matcher som anfallare, 8 som OMH och 4 som OMV. Alltså blev det en anfallare av rang till slut. En roll som han även har anammat i landslaget.

Om vi ser till hans attribut, så har han ökat i samtliga UTOM tacklingar. Här har han faktiskt gått tillbaka 1 nummer, från 7 till 6. Annars ser han ut som det monster som man vill ha där uppe. Stark, giftig i boxen, teknik och finess utan dess like.

Historik:
Han lärde sig trilla boll i Basel i Schweiz. Han får ett A-trupps kontrakt och spelar där under ett par år innan Basel inte kan hålla kvar honom längre. Första anhalten blir Dortmund i Tyskland. 195 miljoner går han för inför säsongen 2016/17. Här blir han kvar i 1.5 år och gör ett hyfsat intryck på Europa. 38 matcher och 18 mål får ändå ses som bra facit som 19 åring och under debutåret. Under vinterfönstret 2018 så köper Tottenham över honom till London för 335 miljoner kronor och nu var det på allvar för Breel Embolo. Dags att visa upp sig. Men även här blir han bara kvar ett par år. Han hinner med 34 matcher och hamnar i målprotokollet 13 gångar. Det som påvisar att han är en riktigt bra spelare är snittet. Han går från 6.90 i Dortmund till 7.19 i Tottenham.

Nästa anhalt blir Italien och Juventus. Dem bjuder 670 miljoner för anfallaren, och Tottenham tvekar inte en sekund. Han kommer även denna gång i vinterfönstret. Hinner med 20 matcher den säsongen och gör 14 mål. Nu har det släppt för vårt analysobjekt. 7.50 under första året. Året därpå spelar han 38(!) matcher för Juventus och gör 23 mål, 4 assist och 7.35 i snitt. Det året vinner Juventus ligan och Breel Embolo är tungan på vågen som gör att man kniper guldet.

Men han blir inte kvar här speciellt länge. Säsongen därpå, 2020/21 så väljer Manchester United att lägga 770 miljoner för Embolo, och Juventus släpper iväg honom ännu en gång. Nu äntligen får han lite stabilitet i sitt liv. Här blir kan kvar fram till säsongsslutet 2024/25. Trots flytten till England så lyckas inte laget att ta guld något år under dem första fyra. Man når en andraplats året när han anländer, men sen blir det tufft. Det skulle ta ända till 2024/25 innan Manchester United och Breel Embolo får höja bucklan i skyn. Man lyckas även med att vinna FA-Cupen och Euro Cupen samma år.

En jämförelse:
Precis som vi gjort ett par gånger tidigare, så ska vi även denna gång göra en jämförelse mellan Breel Embolo och en spelare av en hög kaliber som ni flesta vet vem det är. Lotten föll på Kevin Volland. Jag anser att Volland är en perfekt spelar att sätta under lupp mot vår unge dansk. Egentligen så behöver inte Volland någon större genomgång. Men vi tittar till värdena grupp för grupp.

Första kolumnen i jämförelsen är dem tekniska attributen. Vid en första anblick på sifforna, så kan jag nog tycka att det är jämt skägg. Dock om vi ser till staplarna, så verkar det onekligen tippa över till vår unga schweizare. Men det är inte med mycket som han kniper denna rond. 8 attributsiffror mer är skillnaden.

Tittar vi på dem psykiska attributen, så är det nästan exakt tvärt om. Största skillnaden är aggressiviteten, +7 till tysken. Även arbetskapaciteten och positionsspelet är plus för Volland, +8. Annars är det hyfsat jämt på många värden. Embolo tappar på något, vinner något annat, men på det stora hela tycker jag nog ändå att Kevin Volland tar hem den psykiska tävlingen i tävlingen. Nu ska det avgöras på den fysiska biten. Vem är bäst byggd?

Till då den sista kolumnen, som är dem fysiska, så får nog den erfarne tysken se sig slagen med hästlängder. Balansen och accelerationen är snarlika, 15/16 och 16/16. Men ser vi till smidigheten, snabbheten, spänsten och styrkan så faller Volland tämligen enkelt. Enda värdet egentligen som Embolo torksar på, är grundkonditionen, men när han själv har 15 så gör det nog inget. Ronden och totalvinsten faller till slut på Breel Embolo.

Skador i historien:
Ibland kan det vara så att vissa spelare som har dem ”rätta attributen” och som har förutsättningar att bli en världsspelare, inte håller måttet när det kommer till skador. Man har en handfull tunga och längre skador som både sänker momentumet för utvecklingen, men även ger ett svalt intresse från eventuellt intresserade klubbar som skulle kunna tänka sig lägga ett bud.

Om vi då ser över Breel Embolos skadelista, så ser vi att han inte har några längre skadeperioder alls att påvisa. Han har heller inga ”tyngre” skador som påverkar hans form och plats i laget. Dem flesta raderna i kolumnen ”skadeperiod” är i ”dagar” och det flaggar för att det är en ”stark” spelare med god fysik så att säga. Något som vi också kan se till viss del när vi granskar hans fysiska attribut som redan vid 18 års ålder var imponerande.

Vår rekommendation är KÖP.

Det finns många pusselbitar som gör denna anfallare till en av spelets främsta målgörare. Det är hans höga siffror i attributen i tidig ålder, det är också hans höga snitt tidigt i karriären. Något som han senare visar sig bara stiga och stiga allt eftersom åren går. Han gör också mer och mer poäng per match genom sina arbetsgivares statistikrader. Att han säljs tämligen dyrt vid första försäljningen kan tyda på att det var en storklubb som köpte honom direkt. Sen har han ju bara cirkulerat runt bland toppklubbarna i Europa. Men om vi ser till målskörden år för år, så ser vi att han gör mål varannan match, om inte lite till, och han tillför oerhört mycket oavsett vilken klubb han spelar för. Att han sen kan göra mål, inte bara i ligan, utan även i Champions League och i landslaget sänker ju inte hans ”värde” för potentiella köpare.

Är man ute efter en spelare som ska göra jobbet på plan, så är det Breel Embolo du ska köpa.
Är det en större vinst att ta hem vid en försäljning, så är det Breel Embolo du ska köpa.
Är du ute efter att vinna titlar och skalder genom åren, så är det Breel Embolo du ska köpa.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top