FM16

Replika: Brasilien VM 2022

VM 2002 var ett intressant mästerskap på många sätt. Vi hade fått se Danmark vinna sin grupp. Italien utslaget av Iran på samma poäng. Frankrike och Holland som gått som tåget genom gruppen utan poängtapp, och ett Kongo som slagit ut Portugal för fortsatt spel i turneringen. Men det var inte det som gjorde det största avtrycket för min egen del. Det var inte heller dem snygga målen eller att Tyskland hade spelat Muller som en defensiv ytter. Det som jag tar med mig från det mästerskapet var alla dem hyperintressanta formationerna som lagen spelat med.

Som taktik-nörd när det gäller taktik, formation och laguttagning för Football Manager och fotboll i övrigt, så är detta en guldgruva utan dess like. Jag började granska ett par under lupp för att se vad AI´n gör med lagen under mästerskapets gång. Förväntningarna var skyhöga. Vad gjorde Rodolfo Arruabarrena med sitt Chile egentligen? Hur lyckades Luis Enrique med förra mästerskapets vinnare Spanien? Hur gick det för Zambia och ”julgranen”?

En granskad taktik blev tre. Ytterligare ett par sågs över, och vips hade jag faktiskt ganska många olika formationer noterande i mitt block, med tillhörande roll och uppgift givetvis, som jag ansåg vara så intressanta att jag ville ta det till nästa nivå. Nu på FM16 ska vi fördjupa oss i detta projekt ännu mer. Hittills har vi fått ihop halva pusslet. Formationen och rollerna. Men vad har lagen för lag- och spelarinstruktioner? Hur har man tänkt när man slutförde var och en av dessa taktiker? Jag ville se för mig själv…men en sak är glasklar; Jag får inte ändra formation, och inte heller rollerna och uppgifterna.

Lagen och formationerna som vi ska titta närmare på under resans gång är:
Argentina 3412
Belgien 41221
Chile 442
Danmark 4411
Holland 4231
Zambia 4321
Nigeria 4312
Ukraina 433
Spanien 532

Brasilien – VM 2022:
Men först ut blir Brasilien som vi ska granska och se om vi kan göra en så nära replika som möjligt av det vi faktiskt vet. Brasilien valde att spela en 442 med smal diamant, och tittar vi till grafiken här nedan, så ser vi Brasiliens sista gruppspels- match hemma mot Kroatien. Man vinner matchen komfortabelt med hela 5-0, och Kenedy gör 4 av målen. Man hade slagit Nord Irland med liknande siffror matchen innan, så detta blir en hyfsat korrekt bild av hur Brasilien spelar under detta mästerskap. För att ge er än mer information om hur matchbilden har sett ut, så har jag tagit med lite mer siffror att ha i beaktning för vår analys senare.

Statistik från matchen:
Skott: 15-8 (7-4)
Bollinnehav: 50-50%
Brasiliens passningar: 83% (385/462)
Lyckade inlägg: 25% (4/16)

Min tolkning:
Då kommer vi till den del där vi ska försöka komma så nära laget som möjligt. Det är nu som vi måste börja koppla på hjärnan helt enkelt. Om vi börjar med att se över mentaliteten och formationen så har jag valt följande för Brasilien. Anledningen är att jag vet att laget är favorit i nästan alla matcher dom ställer upp i, och det ger dem en god möjlighet att spela ett offensivt spel. Att jag väljer fritt är för att jag inte vill ha alla i anfall, och alla i försvar. Inte heller begränsa ytterligheterna hos en handfull spelare och begränsa dom.

Mentalitet: Offensivt
Formation: Fritt

Jag har valt 14 instruktioner för laget som helhet. För att nämna ett par, så vill jag att vi bygger spelet bakifrån och utnyttjar mitten. Anledningen är solklar. Vi har en smal diamant, och då ska vi också utnyttja dem tekniska attribut som laget besitter. Dock ska vi utnyttja hela planens bredd, så att vi kan snabbt använda oss av kantbyten på dem tomma ytorna, samt att vi kan få upp ytterbackarna en smula och skicka in en boll eller två per match. Ni kan se resten av instruktionerna om ni laddar hem taktiken.

När det gäller dem individuella instruktionerna, så har jag valt, trots att Brasilien kanske har dem mest dribblingsvänliga spelarna i världen, att ha ”dribbla mindre” på många av dem defensiva spelarna. Håll det enkelt. Korta passningar och färre riskabla passningar är genomgående på flera händer.

Något som jag har försökt att förbättra med min version av formationen, har varit det offensiv spelet. Jag har försökt att skapa än mer chanser än innan, men med bibehållen defensiv. Tidigare låg anfallen på runt 15 skott. Nu som ni ser i grafiken nedan så har vi skruvat upp det en smula. Bollinnehavet har också varit en hyfsad het potatis att hantera. I och med den nya taktiken så har vi också här skruvat på den med ett par procentenheter. Sen sist men absolut inte sist, så har det varit en hög önskan från min sida att bibehålla, eller öka antalet inlägg i anfallen. Från VM 2022 så låg det på 25%. Mot Jamaica så ligger vi på hela 40%(!) lyckade inlägg. En markant ökning alltså.

Om vi gör en liten jämförelse mellan dem två offensiva spelfördelarna i dem två bilderna här under, så ser vi att båda ligger runt 65 passningar och båda har cirka 55-56 genomförda. Man missar alltså ungefär 10 stycken på hela matchen. Tittar man vart dom brutna passningarna har inträffat, så ser vi att Romulo har sina i och runt sitt eget straffområde, medans Coutinho har sina runt mittcirkeln och något framöver i banan. Men det som gör denna jämförelse så intressant, är att Romulo inte har en enda nyckel-passning på hela matchen, medans Coutinho har hela 10(!) stycken. Tittar vi på spelarna individuellt, så ser vi att Coutinho har bättre attribut för rollen än vad hans landsman har. 8 attribut är av största vikt för rollen, bollkänsla, passningar, teknik, beslut, finess, kyla, lagarbete och speluppfattning. Coutinho har +3, +1, +2, +1, +3, +0, -1 och +3. Totalt +12. Svaret kan ligga här.

Copa America Grupp A:
Peru. Bolivia och Jamaica kanske inte är dem bästa lagen att ställas emot när vi ska se vad vår taktik går för. Men vi vinner gruppen enkelt, 2-0, 6-0 och 2-0, och är därav klara för slutspelet. Vi får med oss Peru till kvartsfinalerna.

I slutspelet så gör vi inte speciellt mycket ändringar. Rollerna får vi ju inte ändra på, så det blir mentaliteten som justeras om så behövs. Chile stod för motståndet, och Vidal och Co ville mer än oss. Chile vinner boll och skott, men förlorar matchen. Casemiro gör matchens enda mål 86´. Defensiven fungerar perfekt. Semin blev mot Colombia. Ett Colombia som får 3 skott på mål, 2 går in. Marcelo Grohe från Gremio gör en skitmatch och tas av inför finalen. Colombia valde att spela ett mer kontringsbaserat spel, något som vi inte var vana vid, och tappade in både Baccas och Falcaos skott 1v1.

I finalen togs sig även Uruguay. Man slår ut Argentina med hela 4-1 semin, och man var glödhet inför 94000 åskådare. Vi hade vunnit mot Uruguay tidigare under 2015 i VM-kvalet med 2-1 och vi hade favoritskapet på oss, helt klart. Vi får till defensiven ÄNNU en gång och vinner med Neymars enda långskott. Rakt upp i vänstra krysset, helt otagbart för Muslera i målet.

Matcherna på pränt:
I början gick det lite knackigt då vi var i den fasen att vi meckade lite och tweakade mest hela tiden. Men på det stora hela så tycker jag att jag fått till den målbild av laget som jag såg framför mig när jag startade igång detta projekt. Tight defensiv, och ett kul och snabbt anfallsspel. Man kunde kanske ha hoppats på någon mer boll i nät framåt då vi har ett bra gäng offensiva krafter i laget. Men med lite skador, trötta huvuden och dålig moral från klubbarna, så får man ta det man får.

Världsmästerskapet 2022:
Brasilien vann sin grupp tämligen enkelt med 2 vinster och en förlust. Första matchen förlorar man mot Japan med 0-1 i en mycket märklig match. Japan har 62%(!) boll och hela 85% lyckade passningar. Dock får man bara till 6 skott, vara 1(!) på mål, som också blir det som trillar in. Brasilien har 369 passningar totalt, mot Japans 522. Andra matchen har man gjort sin läxa och vinner 5-1 mot Irland, följt av vår match, 5-0 mot Kroatien. Man hade hittat sitt spel nu och kändes ostoppliga.

I första slutspelsmatchen, andra omgången så ställs man mot Kongo, och även här vinner man komfortabelt, 3-0. 13 mål på dem senaste 3 matcherna flaggar för en fortsatt fin turnering. Men, i kvartsfinalen ställs man mot ett för svårt Frankrike. Man åker ut efter en plattmatch igen. Men på det stora hela så tycker jag att man har fått till en stabil defensiv, med ett rörligt och mycket intressant anfallsspel.

Vill ni prova taktiken själva, så kan ni ladda ner den här och se hur ni lyckas med denna med just ditt lag.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

6 Comments

6 Comments

 1. Pat

  25 november, 2015 at 10:34

  Riktigt intressant, ser fram emot de kommande taktikerna, några av dem kommer jag själv säkert testa!

  • FM Sideline

   25 november, 2015 at 19:45

   Jag ser också fram emot dem 🙂

 2. Johan

  26 november, 2015 at 20:07

  Väldigt intressant. Hoppas på fler taktikgenomgångar som denna! Har saknat detta sedan dina videogenomgångar.

 3. Hansell

  29 november, 2015 at 06:39

  Varför vill den ha användarnamn och lösenord för att ladda ner? :/

  • FM Sideline

   29 november, 2015 at 07:38

   För att jag la upp fel länk. Ber om ursäkt för det. Nu kan du ladda hem den.

 4. Forza Rossoneri

  2 februari, 2016 at 23:55

  Spännande ska läsa denna så fort jag får tid. Jag har själv försökt återskapa Holland taktik 2010 på FM, tyckte det spelade så skönt. Var lite icke holländskt att spela med sådan aggressiv spel. Visst många klagade på det, men jag tycker Holland fick en lite revial ett tag. Ytterbackar fyllde på mycket bra, mittbackar är fantastiska med tanke på hur dålig backlinjen Holland brukar ha.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top