FM16

Replika: Spanien VM 2022

VM 2002 var ett intressant mästerskap på många sätt. Vi hade fått se Danmark vinna sin grupp. Italien utslaget av Iran på samma poäng. Frankrike och Holland som

VM 2002 var ett intressant mästerskap på många sätt. Vi hade fått se Danmark vinna sin grupp. Italien utslaget av Iran på samma poäng. Frankrike och Holland som gått som tåget genom gruppen utan poängtapp, och ett Kongo som slagit ut Portugal för fortsatt spel i turneringen. Men det var inte det som gjorde det största avtrycket för min egen del. Det var inte heller dem snygga målen eller att Tyskland hade spelat Muller som en defensiv ytter. Det som jag tar med mig från det mästerskapet var alla dem hyperintressanta formationerna som lagen spelat med.

Som taktik-nörd när det gäller taktik, formation och laguttagning för Football Manager och fotboll i övrigt, så är detta en guldgruva utan dess like. Jag började granska ett par under lupp för att se vad AI´n gör med lagen under mästerskapets gång. Förväntningarna var skyhöga. Vad gjorde Rodolfo Arruabarrena med sitt Chile egentligen? Hur lyckades Luis Enrique med förra mästerskapets vinnare Spanien? Hur gick det för Zambia och ”julgranen”?

En granskad taktik blev tre. Ytterligare ett par sågs över, och vips hade jag faktiskt ganska många olika formationer noterande i mitt block, med tillhörande roll och uppgift givetvis, som jag ansåg vara så intressanta att jag ville ta det till nästa nivå. Nu på FM16 ska vi fördjupa oss i detta projekt ännu mer. Hittills har vi fått ihop halva pusslet. Formationen och rollerna. Men vad har lagen för lag- och spelarinstruktioner? Hur har man tänkt när man slutförde var och en av dessa taktiker? Jag ville se för mig själv…men en sak är glasklar; Jag får inte ändra formation, och inte heller rollerna och uppgifterna.

Lagen och formationerna som vi ska titta närmare på under resans gång är:
Brasilien 442
Argentina 3412
Belgien 41221
Chile 442
Danmark 4411
Holland 4231
Zambia 4321
Nigeria 4312
Ukraina 433
Spanien 532

Spanien – VM 2022:
Andra laget ut blir Spanien som vi ska granska och se om vi kan göra en så nära replika som möjligt av det vi faktiskt vet. Spanien spelade med en 41221 (Barcelonas uppställning) under alla andra matcher utom just denna mot Jamaica, där man väljer att spela en 532 istället. Man hade spelat hyfsat bra inledningsvis, men man ville nog ändå testa något nytt, varpå man väljer denna defensiva uppställning som ni ser här nedan. Man får dock inte till det särskilt bra, 2-2, så man väljer att gå tillbaka till sin ursprungsplan resten av VM turneringen. För att ge er än mer information om hur matchbilden har sett ut, så har jag tagit med lite mer siffror att ha i beaktning för vår analys senare.

Statistik från matchen:
Skott: 9-19 (3-8)
Bollinnehav: 42-58%
Spaniens passningar: 80% (470/583)
Lyckade inlägg: 12% (3/24)

Min tolkning:
Spanien har alltid varit ett lag som varit väldigt bollskickliga, och haft kunskapen att kunna håll i boll och ta ner tempot, för att sen växla upp och sticka på kontringar när tillfälle ges. Mycket likt det spel som Barcelona visar upp under rådande säsong. Med tre centrala mittfältare, som kommer agera nav i hela taktiken, och två ytterbackar som kan gå på överlapp och agera breddare av spelet, så finns det stor potential i denna uppställning. Att man sen har två anfallare som kan vända kappan efter vinden är inte heller någon nackdel. Trequartistan som faller ner och ger möjlighet till snabba vändningar och spel ut på kanterna, och en komplett anfallare som har alla tekniska färdigheter som en djupt liggande forward, målsinnet hos en avslutare och styrkan hos en bollmottagare. Kombinationen är livsfarlig. Enkelt beskrivet så stänger vi bakåt, och jobbar hårt för att vara så farliga och raka som möjligt i våra anfall.

Mentaliteten blir ”kontrollera” av uppenbara anledningar. Vi ska kontrollera tempot, matchbilden och chanserna som vi skapar, och som vi låter motståndarna få. Syftet med denna mentalitet är att hålla ett högt bolltempo och försöka hitta luckor i motståndarnas försvar. Formationen blir ”strukturerat”, och ni som inte har läst Cleons artikel om possessionbaserad fotboll, gör det. För han går igenom det på ett bra sätt. För att kunna hålla en bra nivå på bollinnehavet, och utan att man ”faller ur” ramen för taktiken, så var valet för Spanien enkelt.

Mentalitet: Kontrollera
Formation: Strukturerat

Jag har valt 11 instruktioner för laget som helhet. Jag vet att det finns folk dör ute i stugorna som anser att färre instruktioner är att föredra. Perfekt. Det är ju det som gör spelet så fantastiskt, att man kan spela spelet lite som man vill. Tempot mycket lägre, är för att jag anser att bollinnehavet stärks upp av att man inte hetsar i passningarna om man vill säkerställa nyss nämnda spelidé. Mycket brett för att jag vill kunna utnyttja planens fulla bredd för att kunna ställa till det så mycket som möjligt för mina motståndare när vi anfaller. Pressen högre så att vi vinner tillbaka bollen kvickt. Bygg spel bakifrån är uppenbart. Överlappa och arbeta in bollen i boxen. Vill få med ytterbackarna i anfallsspelet så mycket jag bara kan. Håll i boll(!). Ströva från position. Spanien är ett tekniskt lag, med många fantastiska spelare i laget. Här vill man inte begränsa den kreativa sidan hos dom som behärskar uppgiften. Dessutom behövs det en taktisk medvetenhet hos spelarna för att man ska veta vart man ska ta vägen om andra medspelare rör på sig.

Dom individuella instruktionerna är som följer:
Målvakten: Förre riskabla passningar, Passa till mittbackar, dra ner på tempot.
Central mittfältare: Skjut mindre, Dribbla mindre, Tätare markering, Slå kortpass, Färre riskabla passningar.
Offensiv spelfördelare: Dribbla mer, Slå kortpass.
Offensiv mittfältare: Skjut mindre, Dribbla mer, Pressa mer, Tätare markering, Flytta fram, Slå kortpass, Löp i djupled.

EM-kvalet Grupp C:
Femte matchen i kvalet, min första match med laget gick över förväntan. En perfekt genomförd match med skott på 31-1, 65%-35% boll och 89% korrekta passningar. Även inläggen dubblades i procent om man jämför med Jamaica matchen. Den matchen följdes upp av en minst lika bra match mot Japan, med tanke på att vi fortfarande jobbar fram dem perfekta taktiken. Vi tappade bollinnehavet den matchen, men ökade på ännu lite mer på inläggsprocenten. Nu är vi uppe i 35%.

Defensiven har alltid varit något som jag hållit högt när jag skapar en taktik. Även denna gång. Vi nollar Luxemburg, Japan och dem resterande fem motståndarna i kvalet till Europamästerskapen och vi gör det med god marginal. Det laget som blev tuffast i protokollet, blev också dom som följde med oss till EM 2022, Ukraina. I båda matcherna så lyckas vi hålla 60%-nivån för bollinnehavet, och målen görs av Iniesta och Koke, båda våra ordinarie innermittfältare. På dom 6 kvalmatcherna som vi spelade under 2015 så släppte vi bara till nio (9!) skott på mål. Ett fantastiskt försvar och en fantastisk bedrift.

Tabellen visar ett imponerande bortafacit med 4 vinster och ett kryss. 11-0 i målskillnad hamnar under kategorin ”väl godkänt”. Men vänder vi på det och ser till vad vi lyckades prestera på hemmagräs, så toppar vi det med råge. 5 0 0 19-0 och inget att anmärka på. 10 mål på tre matcher och en defensiv som är nyckel till framgången här. Som vi nämnde ovan, så följer Ukraina med oss till huvudturneringen via tabellplacering. Slovakien får kvala, men får se sig utslagna ur playoffen av Norge, som således tar sig vidare tillsammans med Sverige, Danmark och Irland.

Europamästerskapet 2016:
Inför EM turneringen så hade vi chansen att prova oss fram lite mer vad gäller taktiken och om det var något som vi kunde justera och putsa på inför gruppspelet. Matchen mot England, grymt tuffa England, blev en trist historia. Båda lagen tog ut varandra och 0-0 blev ett rättvist resultat. Vad vi provade var mindre offensiva ytterbackar. Matchen mot Frankrike gick bättre, och vi går hem med en 2-0 vinst i bagaget när domaren blåser av matchen. Dock så var resultatet något missvisande, då vi fick med oss ett självmål och ett mål i matchens sista spark. Det vi provade här var få mer OMC lite mer i spelet. Sista träningsmatchen var mot Tyskland. Precis som mot England var även detta ett sömnpiller. 0-0 och 4-5 i skott på mål. Vi hade 5 i backlinjen, dom hade en 4141 uppställning. Inget lag ville förlora.

Sen var det dags för EM slutspelet. Vi vinner gruppen enkelt på nio (9!) poäng, tätt följt av Irland (2) och Serbien som en av dem bättre treorna. I sista matchen kom turneringens enda riktiga försvarsplump. Båda Rysslands mål kom på inlägg och nick på första stolpen. Vi hade 3-0, dem ser till att det blir onödigt spännande. Vi bytte mentaliteten från kontrollera till standard i samtliga tre matcher när vi hade ledningen säkrad.

I slutspelet så frångick vi inte taktiken märkbart. Vi slår ut Bosnien, tvåan i grupp D bakom Portugal, med 2-0. Straffmål av Costa, och ett fint spelmål av Morata i det kontringsspel som ofta uppstod i matcherna som gått. Costa la en riktig macka över backlinjen. 1vs1 mot målvakten, inget misstag.

Tyskland slår ut Danmark med komfortabla 4-1 och ställs mot oss i kvarten. Revansch att hämta. Lite skruvande på passningsspelet på mitten gav resultat direkt. Isco efter 12 min, och Bellerin på övertid när Tyskland gick all-in.

Semifinalen blev mot Frankrike. Fransmännen hade vunnit sina gruppspelsmatcher utan att släppa in en enda boll. Nollar Serbien, och nollar Italien. Wow. Vi ställs mot en spegelbild av oss själva. Frankrike blev också det bättre laget. 22-11 i skott, till motståndaren. Benzema och Pogba stod själva för hälften av skotten. Turligt nog så får vi till en förlängning av denna tuffa drabbning. Benzema gör 1-0 efter 94 minuter. Vi justerade enligt motståndet, och lyckades faktiskt med bedriften att kvittera bara ett par minuter senare. Matchen går till straffar. Frankrike hade + på sina ”efetr 90 minuter” matcher hittills. Förlängning mot Serbien, och straffar mot Italien. Men nu var det De Geas match. Benzema, Fekir och Kurzawa fick alla känna på det inre motståndet när man ser bollen tippas utanför. Vi kunde kosta på oss att missa en av våra också. Isco slog den utanför målet.

Finalen blev en rysare. Belgien, SUVERÄNA Belgien i andra halvan. Tvåa efter Danmark och 3 (!) kryss i gruppspelet. Allt annat än bra får man lova att säga. 2-0 mot Schweiz i andra omgången. 2-1 mot Sverige i kvarten och 2-1 mot grymma England i semin. Precis som mot Frankrike i semin, så blir vi tillbakatryckta under delar av matchen. De Bruyne, Hazard och Lukaku gjorde det mycket svårt för vårt försvar att agera korrekt i många situationer. Dem började matchen med 41221, Hazard och Lukaku på kanterna som borrade sig in mot mitten hela tiden. Men jag ändrade mina ytterbackar att krypa ytorna och mittbackarna ”på sidorna” att gå från ”försvara” till ”understöd”. Worked like a charm. Vi vänder på matchen helt och ser till att vågskålen är till vår fördel mot slutet. När jag sen sitter och filar på en förlängning, och hur vi ska agera där, så bryter Bellerin ett uppspel på sin kant. Vänder bollen till vänsterkanten och tar löp på sin högerkant. Bollen går som på ett snöre (kontringsläge) och hamnar till slut, från Costas fot, ut till Bellerin som bryter in i boxen, tar skott som Courtois räddar, men tippar ut till retur som Bellerin störtar på och stöter in. Vinst med 1-0 och EM guldet är vårt.

Om vi ser till statistiken som Spanien hade mot Jamaica, och hur vi har presterat under denna FM16-sejour, så kan vi påvisa följande:

Skotten har legat runt dem 19 som man hade mot Jamaica.
Bollinnehavet har även det legat runt dom 58% som man hade under VM 2022. Ibland något under, ibland något över.
Lyckade passningarna då. Mot Jamaica hade man 583 passningar och 80% korrekta passningar. Jag har tagit ner det till runt 500 passningar, och ökat dem rätta passningarna till mellan 83-87%.
Inläggen som låg på 12% innan, och nu är det 12 eller något över till och med. Mot Serbien hade vi 30%(!) lyckade inlägg. Men det var också en match som gick utanför boxen. Men mellan 12-15% skulle jag säga var genomsnittet.

Vill ni prova taktiken själva, så kan ni ladda ner den här och se hur ni lyckas med denna med just ditt lag.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top