FM16

Scoutrapport: Gonçalo Guedes

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Gonçalo Guedes:
Inför den här scoutrapporten så har vi tagit oss till Europa och Portugal för att vara exakt. Det är toppklubben Benfica som står som arbetsgivare för dagens 18-åring. Han föddes 1996, och anslöt sig till Benficas ungdomsakademi redan 2005. Där tog han plats direkt i ungdomslaget, och har sen dess imponerat stort på tränare, ledare och ägare. 9 år senare så gör han sin professionella a.lagsdebut den 19 april med Benfica B i andradivisionen mot Porto B.

I denna genomgång så vill vi presentera för er Gonçalo Guedes.

Om vi börjar i ”fel” ände denna gång och ser till hans attribut, så kan man snabbt konstatera att redan som 18-åring så har han stats som kunde ligga hos vilken toppspelare som helst under sin ”prime”. Det första man lägger märke till är att han har så fina värden på den fysiska delen. Ponerar man att han höjer en handfull attribut där med 1-2 steg, så har vi helt plötsligt ett ”monster” på vår hals. Utöver det så ser vi också att han har många värden som ligger strax under 15-16 som måste anses som ”high-end” på spelet. Vi ska titta till hans utveckling lite senare i genomgången.

Vad är det vi faktiskt kan utläsa av hans spelarprofil då? Ja, hans marknadsvärde är det som jag ser först. Över 100 miljoner redan är EN indikator på att han kommer att leverera under spelets gång. 100 miljoner som 18-åring. Wow. Han har ett kontrakt idag som sträcker sig till 2021, så vill man ha honom tidigt i spelet så blir det nog att lägga upp en ansenlig summa för att köpa loss honom. Den potentiella förmågan (PA) är 4/5 stjärnor, vilket också flaggar på att han kan bli något i hästväg. Offensiv kantspelare är det som hans positioner avslöjar, och som inre anfallare så passar hans högerfot perfekt ute på vänsterkanten, där han gör inbryt och kommer rakt mot mål i anfallen.

Att han har en beslutsamhet på 14 i det här skedet är knappast en nackdel för den eventuella utvecklingen då den faktorn, som vi vet sedan tidigare under spelversioner innan denna, är av största vikt för framgången av vilken spelare som helst nästan.

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till Guedes och se om det är inre anfallare som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Efter att ha granskat hans attribut vid aktuell tidpunkt, så ser vi i arket att det inte är inre anfallare som är hans bästa roll. Den roller kommer inte ens på andra eller tredje plats. Ytter med båda uppgifterna som första val (12.9/12.8), central mittfältare/anfall och skugganfallare på andra (12.8) och raumdeuter och fri spelfördelare som tredje (12.6) är alltså dem rollerna som han bör prövas som för att se ifall man kan få honom att prestera ännu bättre än han redan gjort.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Guedes. Profilen för vår anfallare är i grafiken nedan. Han har hunnit bli 28 år vid det här laget, och han spelar fortfarande i Benfica som vi ser. Värdet har stigit rejält och är nu uppe på hissnande 425 miljoner kronor. Bara att titta på den värdestegringen, så kan vi med nästan säkerhet säga att han har haft många fina år bakom sig, och säkerligen en handfull till framför sig.

Det första som sticker ut för ögat är dem ”lila” attributen. Färgen kan ni själva ställa in efter eget önskemål i spelets inställningar. Hela 7 stycken som ligger över 15.

Han har inte tränats upp på någon ny position, utan har förbättrats, förfinats och förskönats, men som den ytter som han faktiskt har bäst attribut för. Tittar vi till excel-arket igen, så kan jag berätta att han nu ligger uppe på 15.6 som Ytter/Understöd och 15.0 som Inre anfallare/Anfall. Så kanske det är hugget som stucket vilken av dessa två roller du sätter honom som. Men en sak kan vi konstatera, och det är att han hör hemma ute på en kant, vänster som Inre anfallare, och höger som ytter.

Biografin säger; Guedes är utan tvekan en av världsfotbollens största stjärnor. Ett påstående som vi inte ska tumma på. Längst upp i högerhörnet så ser vi lite summering av hans klubbkarriär, och där kan vi se att han spelat 256 matcher för sin modersklubb, och gjort över 100 mål(!). Vi ser också att han spelat för Inter och Villarreal. Vi ska se över varför här nedan.

Historik:
Som vi inledde med, så har han kommit upp ur Benficas ungdomsakademi som ung grabb, och fick tidigt ögonen på sig. Efter åren i akademin så tog hans sitt stora kliv in i proffs fotbollen 2013/14 när han spelade sin allra första karriärsmatch mot Porto B. Året därpå så fick han spela mycket, och utgjorde en stomme i laget på allvar. Saven startar med att han går på utlån till Villarreal 2015/16 och spelar faktiskt riktigt mycket. 31 matcher, 8 poäng och 6.72 i snitt. Underbart. Året därpå blev det packa väskan till Inter och Italien. Även här på utlån ett år. 32 matcher, 11 poäng, 6.85. Det tar sig som mordbrännaren sa.

Nu kunde inte Benficas ledning stå utan sitt stora prospekt. Man tar hem honom till säsongen 2017/18 och här blir han kvar tills säsongen 2024/25 är över. Han har legat på en stadig 30+ sejour matcher varje säsong, 25-30 poäng som bäst, och ett snitt som tickat över 7.20 varje år efter det. Trots hans framgångsrika karriär så vinner inte Benfica mer än två gånger under savens längd. Det är säsong 2022/23 och nu den senaste 2024/25. Porto och Sporting vinner fyra år vardera och dominerar den Portugisiska ligan totalt. Guedes blir klubben trogen trots dem skrala framgångarna med laget. Sista året blir han tvåa i interna skytteligan, tvåa på nyckelpassningar över säsongen, överlägsen ledare över antal dribblingar, topp 3 vad gäller snittet och den spelare som har högst lön. Han är och förblir en ikon för klubben och alla fans ute i världen.

Vår rekommendation är KÖP.

Men tyvärr så blir det nog bara för lag med oerhört stor transferbudget. Jag har sett summor för Guedes som närmat sig en kvarts miljard. Detta var redan säsongen 2015/16. Har han samma utveckling som för grafiken här ovan, så MÅSTE man köpa honom tidigt för att få valuta för pengarna. Att han blir uttagen till årets lag i portugisiska ligan år efter år, och dessutom nominerad till årets bästa portugisiska spelare dem två sista åren, varpå han står som vinnare 2020/21 och 2023/24, flaggar för att man MÅSTE åtminstone överväga att köpa loss honom.

Vi tackar Joacim Ekegren för detta grymma spelartips. Har du, precis som Joacim, ett tips till redaktionen om någon fantastisk spelare som vi bör se över, så är det bara att knacka oss på axeln och säga till. Vi tittar till allt.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top