Analysen

Meet the Ball Winning Midfielder

Jag har förälskat mig i en roll. Jag har förälskat mig i ett agerade och ett arbete ute på planen. Jag har förälskat mig i den bollvinnande mittfältare. Kanske låter lite

Jag har förälskat mig i en roll. Jag har förälskat mig i ett agerade och ett arbete ute på planen. Jag har förälskat mig i den bollvinnande mittfältare. Kanske låter lite överdrivet, att man kan bedyra sin kärlek till en roll i ett datorspel. Men så får jag nog ändå beskriva min känsla när jag match efter match ser hur brytning efter brytning, tackling efter tackling sitter som den ska. Hur effektivt motståndets anfall stoppas upp och hur kontringslägen förvandlas till styrt spel på mitten, spelvändning för vår del och nytt anfall kan sättas upp.

Huruvida detta kommer bli en ny serie eller ej, låter jag vara osagt i nuläget. Men jag tänkte i denna artikel granska vår nyvunna kärlek och gå ännu närmare rollens kärna och se vad som faktiskt händer där ute på planen. För er som inte tidigare använt er av den bollvinnande mittfältare, håll i hatten, för nu åker vi.

Om vi böjar i sin enkelhet och ser lite vad rollbeskrivningen säger för rollen såsom Sports Interactive har sammansatt uppgifterna. Om vi läser innantill vad rollbeskrivningen säger, så låter det så här:

Den bollvinnande mittfältaren spelare centralt på mittfältet och har som huvuduppgift att pressa motståndet, bryta deras uppspel och vinna bollen. Han behöver dock teknik för att kunna behålla bollen och för att skapa möjligheter för medspelare med mer offensiva uppgifter.

Försvar:
Med en defensiv uppgift kommer den bollvinnande mittfältaren att försöka vinna bollen centralt för att därefter snabbt släppa bollen till en mer kreativ spelare.

Understöd:
Med en understödjande uppgift kommer den bollvinnande mittfältaren att försöka vinna bollen högt upp i planen och ge understöd i de kontringar som uppstår.

Uppställningen för det här exemplet:
Jag har valt att ställa upp en ”vanlig” uppställning som jag vet att många av er använder er av när ni spelare i era respektive lag och länder. En 433 med tre centrala mittfältare, och med två offensiva yttermittfältare i kombination med en ensam anfallare. Som ni ser så har jag placerat min BWM (bollvinnande mittfältare) mitt emellan mittbackarna och innermittfältarna. Jag har också i detta exempel valt att använda mig av uppgiften ”försvar” över det andra valet, ”understöd”. Jag kommer inte lägga någon vikt i någon annan roll i denna uppställning, utan bara koncentrera mig på vår vän på mitten.

Individuella instruktioner:
Dem unika instruktionerna, som tidigare var upp till dig och mig att fylla i själva, är idag till viss del förvalda, och som man inte kan göra något åt, på gott och ont. Dem förvalda instruktionerna ser ni i grafiken här nedan. Några fler på försvara än för understödet, om vi jämför dem två. I och med att det är mindre för understödet, så läggs det då också mer ansvar på dig som coach att fördela ut eventuella tillägg, såsom dribblingarna och passningsrisken för att nämna två.

Dem tre förvalen som skiljer är; Dribbla mindre, färre riskabla passningar och håll position. Jag har inte lagt till någon eller några nya instruktioner när jag tittat på rollen i denna artikel, utan helt förlitat mig på dem som du ser och inte kan ta bort.

Screens och förklaringar:
Vi inleder med att påvisa hur vår bollvinnande mittfältare är positionerad under stora delar av matcherna. För att förtydliga grafiken, så har jag sammankopplat backlinjen med gula streck och innermittfältet med blåa streck. Vår man har få offensiva uppgifter när hans eget lag anfallare. Han stannar allt som oftast kvar och ger mittbackarna det behövliga understöd (röda streck) för att vara den inledande pressen om kontringar uppstår.

Enda gången som han faktiskt tar sig upp mot motsatt straffområde är när det egna laget infinner sig i ett kontringsläge och han anser att det finns en uppsida att hänga på och försöka vara en del i det påföljande anfallet. Den marginella skillnaden med en understödjande uppgift, är att vår bollvinnande mittfältare faktiskt tar egen initiativ till anfallsspel med djupledslöpningar med och utan boll. Här kan man till och med få se ett och ett annat skott avlossas om man har lite tur. Med en understödjande uppgift, så får man också en högre summa felpassningar än med valet ”försvar”.

För att göra det så enkelt i beskrivningen av hans position över hela matchen, så kan man nog säga att han arbetar mellan dem två straffområdena (närmare sitt eget än det motsatta), och inte alltför långt ut mot sidlinjerna, utan håller sig centralt i banan. Som vi såg i den individuella instruktionerna, så har han ”håll position” som en av den förvalda valen. Detta speglar av sig i spelet på plan.

När motståndet har bollen ute på en kant, som vi ser i bilden nedan, så positionerar sig vår BWM strategiskt och överbelastar den sidan med en förnuftig utgångspunkt i sitt försvarsspel. Rausch som är bollföraren har en inledande press på sig och i nuläget har vi spelet under kontroll. I den ljusa cirkeln till vänster så vår innermittfältare full koll på eventuellt inrusande motståndare. Vad vår BWM gör då är att han placerar sig mitt emellan dem två motståndarna som finns framför vår egen backlinje. Oavsett vilken av dessa som får bollen, så är han så pass nära att kan kan med lätthet sätta snabb press och övervinna bollen tidigt innan den nya bollföraren kan skrida till verket.

Ett agerande som är signifikativt för rollen är att så fort motståndet har bollen, och ingen annan sätter press, så kommer vår bollvinnande mittfältare ångandes och gör jobbet. Ingen går fri någonstans på plan. Tidig press, och ge så lite tid till motståndet som möjligt. Nära bollen och nära eventuella händelser.

I den här bilden ser vi att vår BWM (Gustavo) följer med i spelvändningen och positionerar sig väl i det ljusa fältet för att kunna ta snabba beslut om press och understöd. Backlinjen (dem fyra nedersta spelarna) håller linjen väl, och flyttar över även dom för att minska ytorna och sätta stopp för eventuella genomspel. Den enda offensiva motspelaren (i det ljusa runda fältet) har närmaste back bra koll på, varpå Gustavo kan var med och stressa motståndet så fort som möjligt.

I den här bilden har motståndet inlett en kontring, och kommer med tre anfallare på språng. Ett farligt läge, minst sagt. Två mittbackar och en släpande högerback är det enda som finns att tillgå i det defensiva arbetet. Men så har vi vår BWM (Gustavo) som tidigt sätter hög press på bollhållaren och ger honom så lite tid som möjligt att operera på. Den höga farten stannas av, och bollhållaren måste ta nya beslut, varpå resten av laget hinner med hem och positionera sig på bästa sätt.

Även här ser vi vår BWM (Gustavo) som tar snabba beslut om tidig press högt upp i banan. Vår högerback sätter press på bollhållaren (ljusa runda fältet). BWM ser att det kan hända att högerbacken blir överspelad och täpper till den luckan i försvaret med att ta kliv både ut och upp för att stänga tempot och tiden för beslut hos motståndet.

Ägen i det defensiva spelet är han av stor tillgång. I det här fallet så ser vi att en av mittbackarna tar press på spelet ute till vänster sett från målvakten, varpå han blottar sin ursprungsposition i och med det agerandet. En lucka i backlinjen är förödande om man ställs mot ett framskjutande motstånd. Vår BWM (Guilavogui) tar ett defensivt hemjobb, positionerar sig som mittback och stänger till den eventuella öppna yta som Verhoek kan ta sig in på om han spelar över mittbacken.

Är det så att hans normala positionering på den offensiva planhalvan inte ockuperas av motståndare som vi ser i bilden nedan, så kliver han givetvis upp och ger understöd i det anfall som laget aktivt arbetar för.

Heatmap och Prozone:
Tittar vi på en heatmap för en av matcherna som jag har spelat med min BWM så kan vi se att i grafiken hans tacklingar, respektive hans brytningar. Brytningarna är positionerade högre upp i banan, medans tacklingarna har skett i och runt sitt eget straffområde. Av dem 33 punkterna som du ser på plan i bilden nedan, så har han endast förlorat 3 tacklingar och misslyckats med 3 brytningar. En anmärkningsvärd hög siffra lyckade aktioner.

Vi ser också att hans rörelsemönster styrker det vi nyss har talat om, hans position över banan. Som ni säkert förstår så är det mest rörelse i och runt det gröna området på planen.

Tittar vi också på vart och hur hans passningsmönster ser ut så kan vi konstatera att dem flesta passningar som han slagit är av den kortare skalan. Dem korta är också centrerade i mitten av banan, där han som mest har rört sig under matchen. Dem längre bollarna har han använt sig av när han har vänt på spelet, eller hamnat i trångmål på egen planhalva. I den här matchen har han slagit 37 lyckade passningar, 9 som har brutits och endast 14 mottagna. Vad säger det? Jo att han har fått kämpa för sina erövringar, och därefter passat bollen till en närliggande medspelare, precis som rollbeskrivningen säger.

Här har ni ett fint exempel på hemjobbet och uppsökandet av Luis Gustavo som vinner boll effektivt för att sen fördela bollen till närmaste medspelare. Som hämtat ut rollbeskrivningens högre skola.

Bollvinnande mittfältare i spelet:
Här kommer jag presentera tio stycken spelare på Football Manager 2016 som har helt galna värden på dem attribut som är av största vikt för en bollvinnande mittfältare, oavsett position på plan. På samtliga screens så ser ni dem aktuella attributen markerade. Dem allra viktigaste med en ljusare grön, och dem kompletterande attributen med en mörkare grön färg. Ingen spelare är rankad högre än någon annan, utan vi har bara presenterat tio fantastiska spelare för denna underbara roll. Men kanske att vi håller dem tre som är i grafik lite högre än dom andra sju.

Mathieu Flamini | Cheick Tioté | Javi Martinez | Gary Medel | Arturo Vidal | Victor Wanyama | Nigel De Jong

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, något som är oklart eller verkar konstigt, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top