Excel

Nytt excel-ark för kontrollbegäret

Då har vi på redaktionen tagit fram ännu ett excel-ark för dig som vill ha ännu mer kontroll på ditt lag. Förra gången vi tog fram ett excel-ark så var syftet att finna

Då har vi på redaktionen tagit fram ännu ett excel-ark för dig som vill ha ännu mer kontroll på ditt lag. Förra gången vi tog fram ett excel-ark så var syftet att finna åt den bästa rollen för varje unik spelare. Det arket finner ni här om ni inte redan har läst och laddat ner det. Denna gång ska vi ha lite annat i fokus. Vi ska idag se över positionerna för truppen. Vad menar jag med det då? Vi ska försöka att förklara upplägget i texten som följer.

Om vi börjar i all sin enkelhet, och visar hur det grafiska upplägget ser ut är det så här vi har tänkt oss.

Okej, det kanske ser en aning rörigt ut så här inledningsvis, men ni kommer förstå tids nog. Tänk er planen i spelet, när du ska sätta upp formationen. Där har du alla tänkbara platser en spelare kan infinna sig på. Exakt så har vi tänkt oss denna ”positionskarta”. För att förtydliga mig en smula, så är tanken att dem yttersta raderna ska representera yttermittfältare och ytterbackar. Dem två kolumnerna i mitten ska således representera centralspelarna i truppen, dvs mittbackar och innermittfältare, samt anfallarna. Givetvis så kanske du har tre innermittfältare i din taktik. Spelar ingen roll. Du fyller i alla dina innermittfältare i dem mittersta två raderna. För att hålla ihop och isär alla lagdelar, så har jag gjort färgschemat som bilden visar nedan.

Vad blir nästa steg, och hur skulle detta se ut när man fyllt i sitt ark? Jo, lite så här som du sen här i grafiken nedan. Kryssen ska då påvisa att du har en spelare som har sin naturliga plats på plan just där. Man får med andra ord en större överblick över hur truppsammansättningen ser ut positionsmässigt.

Jag har egentligen bara 3 mittbackar”.
Blir min OMV skadad, så faller hela taktiken”.
Vi har alldeles för få ytterbackar för att klara av en hel säsong”.
Vi har ingen DM alls i laget”.

Många fallgropar kan man komma runt om man upptäcker bristerna tidigt.

Här får man ju givetvis välja hur man vill disponera den visuella grafiken i arket. Antingen så fyller man bara i dem positionerna som man har till förfogande som i grafiken ovan och lämnar dem vakanta platserna tomma. Eller så gör man som i bilden här nedan, att man döljer den platserna som man inte har täckning för så att man enbart ser dem spelarna man faktiskt har i truppen. Det väljer du helt själv efter eget tycke och smak.

I exemplet ovan har vi alltså;
3 anfallare (i det gröna fältet)
1 OMV (blåa krysset längst till vänster)
2 OMC (blå)
2 OMH (blåa krysset längst till höger)
4 innermittfältare (röd)
1 Offensiv ytterback (i det mörkorange fältet)
1 vänsterback (orange)
3 mittbackar (orange)
1 högerback (orange)
2 målvakter (turkos)

När vi sen kommer till det finstilta, så har jag gjort så att jag har skapat varje spelare med ett flertal alternativ att fylla i själv. Ni ser upplägget i grafiken nedan (Klicka på bilden för att se närmare på hur jag har tänkt).

I den översta raden har jag gjort plats för ålder, namn och bästa roll och uppgift. I raden under, så har jag valt att påvisa spelarens nuvarande och potentiella förmåga. Tredje raden har jag gett plats för lön och värde, och sist men absolut inte minst, så har jag gjort så att man kan fylla i 8 attribut för varje unik spelare. Varför 8 kanske du säger?! Har svårt att se att du behöver fylla i MER än 8 egenskaper för en spelare, och ibland har det visat sig att man faktiskt behöver mer än 6 för att få en rättvis bild av någon.

Till en början så tänkte jag fylla i den åtta viktigaste attributen för alla rollerna som kan tänkas spelas på alla positioner, men insåg snabbt att ni kommer säkerligen vilja ändra och justera dessa som jag fyllt i på förhand. Så jag har valt att lämna dessa 8 rutor helt tomma för dig att göra din egen plan för laget.

I exemplet ovan så har jag valt att visa det defensiva blocket i truppen. Alla försvarare, offensiva ytterbackar och defensiva innermittfältare. Upplägget är densamma för alla lagdelar och positioner.

Hoppas att ni får lika mycket ut av detta som jag fått genom åren av med Football Manager. Detta ha varit ett stående hjälpmedel under alla mina saves jag har spelat, dock i ett lite enklare utförande. Nu när jag ville ge er chansen att få använda samma upplägg, har jag utökat det hela med lite mer info. Antingen gör ni som jag gjort tidigare, och skriver ut pappret och har det framför er på bordet, eller så fortsätter ni att bara ha det öppet på datorn. Lycka till!!

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, något som är oklart eller verkar konstigt, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top