FM16

Scoutrapport: Gérson

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Gérson:
Han namn nämndes i samma sammanhang som Barcelona, Atletico Madrid och Juventus. Han togs upp till Fluminenses A-laget redan som 17 åring, och han har skrivit på för Roma i verkliga livet för 15 miljoner euro. Han är född i Rio de Janeiro, Brasilien, och kallades upp till Brasilianska U20 landslaget under förra året där han har spelat 7 matcher för sin nation. I denna genomgång så vill vi presentera för er Gérson.

Om vi börjar att se över den information som vi faktiskt ser i denna grafik, så kan vi börja med hans värde, som är hisknande 40 miljoner kronor när du startar igång din nya save. Han har en nuvarande förmåga (CA) på 2 stjärnor, och en potential förmåga (PA) i 4 stjärnor. Redan här ser vi att det finns goda chanser till både en ekonomisk vinst vid en eventuell försäljning, men även en stor uppsida i utvecklingskurvan. Han har goda kunskaper i flera positioner idag, och det är då givetvis främst på det offensiva mittfältet som är hans specialitet.

Att han har en beslutsamhet på 10 i det här skedet kan väcka en liten klocka för den eventuella utvecklingen då den faktorn, som vi vet sedan tidigare under spelversioner innan denna, är av största vikt för framgången av vilken spelare som helst nästan. Dock är det inte hugget i sten, utan kan påverkas till det positiva med rätt mentorträning tex.

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till Gérson och se om det är offensiv innermitt som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Efter att ha granskat hans attribut i arket, så ser vi att det är på det offensiva mittfältet som är hans bästa roll. Offensiv spelfördelare, understöd (14.3), Enganche (14.1) och Offensiv spelfördelare, anfall (14.0) är alltså dem rollerna som han bör prövas som för att se ifall man kan få honom att prestera ännu bättre än han redan gjort.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Gérson. Profilen för vår mittfältare är i grafiken nedan. Han har hunnit bli 28 år vid det här laget, och han spelar inte längre i Fluminense som var hans modersklubb. Han har köpts över till Barcelona av alla lag. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har stigit rejält och är nu uppe på hissnande 440 miljoner kronor. Bara att titta på den värdestegringen, så kan vi med nästan säkerhet säga att han har haft många fina år bakom sig, och säkerligen en handfull till framför sig.

Han har inte tränats upp på någon ny position, utan har förbättrats, förfinats och förskönats på dom kvaliteer som han redan hade innan. Vi förutspådde en attributshöjning på beslutsamhet om han tränades rätt, men ser i grafiken att han ”stannat” på 11 i det här läget. Om vi ser över hur många steg i attributen som han höjt sig under dem här åren, så kan vi konstatera att han inte har ökat så ofantligt mycket sen vi tittade till honom sist. Men det som har höjts, är det som är av yttersta vikt för vår grymme spelfördelare/Inre anfallare.

Längst ner i högerhörnet så ser vi lite summering av hans klubbkarriär, och där kan vi se att han spelat 38 matcher för Fluminense, och gjort 3 mål. För Barca har det blivit hela 199 matcher och 54 mål.

Historik:
Han börjar sin karriär i Fluminense, Brasilien, i tidig ålder. Modersklubben gör ett bra jobb med att behålla deras guldklimp så länge det går. Under sin korta tid i klubben så får han chansen 38 gånger under två säsonger. 3 mål och 1 assist ska inte underskattas på något sätt. Året därpå, 2015/16 så köps han alltså över till Roma, Italien, för 162 miljoner kronor. Han får måttligt med speltid över dem kommande åren, och de ser lite märkligt ut när man ändå lagt så mycket pengar på honom. 29 matcher totalt. Han säljs vidare till Barcelona 2017/18, då som 20 åring, för 300 miljoner. En bra vinst för Roma efter den sejouren i klubben. Här stannar han tills vi möter upp honom 2024/25.

Speltiden, resultaten och prestationerna varierar en smula säsong för säsong. Första två åren så ser det grymt ut, men efter det så tar det en annan vändning. Bara 25 matcher på nästa två år är oroväckande. Men det ligger säkert något underliggande som orsak där. Säsongen 2021/22 blir bättre, och efter det så känns det superbra för vår offensiva mittfältare. 34, 35 och 34 matcher sista tre åren. 12,13 och 14 mål samma period. 7.20, 7.24 och 7.35 är snitten, även det sista tre åren.

Vår rekommendation är KÖP.

Med reservation då. Tittar vi på hans samlade karriär, så ser vi att det har hänt saker vid några tillfällen i hans karriär. Men det som sticker ut mest är hans av saknad av speltid i Barcelona 2019/20-2020/2021. Med mindre speltid, så kommer det även med annat ”skräp” som man inte vill ha med hos en världsspelare som Gérson. Men hans karriär kan vi inte sticka under stol med. Han har köps över till Barcelona, vunnit spanska supercupen, kommit två i OS, kommit tvåa som årets spelare och vunnit La Liga ett par gånger. Vore tjänstefel att inte rekommendera denna underbara lilla kille från Rio de Janeiro.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top