Excel

Excel-blad för dig som gillar statistik 2.0 (uppdatering)

I början av januari 2015, så skrev vi en artikel om ett excelark som skulle förändra hur du ser på dina roller i laget. Det var efter att jag själv hade suttit och skruvat och vänt på de facto att jag älskar statistik, och dessutom har en förkärlek till arbetsprogrammet Excel. Efter lite pyssel och meck, så hade jag till slut knopat ihop det som skulle komma bli 1.0 av detta fantastiska verk. Många har laddat ner det, och många har kommenterat hur nöjda dem blev efter att ha använt det i sitt eget spel.

Anledningen till att vi nu skriver denna artikel är för att Sports Interactive har ändrat förutsättningarna för flertalet roller i spelet från FM15 till rådande spelversion FM16. Man har lagt till attribut för vissa roller, ändrat eller bytt värden för att rollerna ska bli ännu bättre, eller sämre om man anser det, och man har även bytt namn på ”snabbhet” som det var under FM15, till att nu på FM16 heta ”fart”.

För att nämna några ändringar så har man;
-Lagt till inlägg på den Inre Anfallaren med understöd, och man har bytt smidigheten till fart.
-Man har lagt till arbetskapacitet för den offensiva spelfördelaren, både på understöd och anfall.
-Yttern har fått fart istället för smidighet. Både på understöd och anfall.
-Den löpstarke mittfältaren har fått grundkondition istället för fart.
-Den breddande bollmottagaren har fått smidighet istället för grundkondition.

En till sak som är nytt för FM16, och som bör finnas med i förutsättningarna när man fyller i detta ark är det vi ser i grafiken nedan. Den översta bilden visar hur det såg ut på FM15, och den nedersta för FM16. Skillnaden, om du inte ser den redan, är att alla attribut hade ”lika” värde för vald roll under spelversionen FM15, medans nu, för FM16, så har vissa attribut gjorts svagare i grafiken.

Anledningen till detta är givetvis att dem som är starkare markerade, såsom bollkänsla, inlägg och passning för att ta några exempel, är viktigare för rollen än dom som är svagare (ex tacklingar, beslut och beslutsamhet). Dock ska man ha i åtanke att alla belysta attribut för alla roller är av större vikt än dom som inte är det. Så oavsett om uthålligheten är starkt eller svagt markerad, så är det en attribut som är viktig för yttermittfältaren med understöd (som visas i grafiken). Men i slutändan, när excelarket summerar alla attribut och dividerar jämt fördelat, så kommer inte värdet att vara lika ”rättvist” som innan, om du förstår vad jag menar. Sen vill jag även starkt påvisa, att detta inte är hugget i sten på något sätt, utan bara är en fingervisning och ett hjälpmedel för dig att välja ”rätt” roll för dina samlade spelare.

Vi råder dig att du först läser orginalartikeln som vi skrev angående att vi tog fram detta excelblad, så att ni får mer kött på benen så att ni vet vad det är och vad det gör när du använder detsamma. Sen efter det, kan du ladda ner den uppdaterade filen som du finner via knappen här nedan.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top