FM16

Scoutrapport: Johannes Geis

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Johannes Geis:
Schalke 04 har genom åren utvecklat några av spelets allra bästa spelare, såsom Maximilian Meyer, Joel Matip och Benedikt Höwedes för att nämna några. Med toppresultat i Bundesliga och Europaspel på schemat, tillsammans med en träningsanläggning i världsklass så kanske det inte är så konstigt att framgången fortsätter år efter år. Och det står fler på tur som knackar på dörren till A-laget och miljonerna. En spelare som gjort tvärt om, och etablerat sig som en stor kugge i det Schalkiska lägret, och som ska vara den spelaren som laget ska byggas runt under år framöver är en spelare som gått genom det tyska ungldomslandslaget från U16 upp till U21. Han startade i Greuther Fürth, vidare till Mainz05, och nu slutligen hamnat i Schalke 04. I denna genomgång så vill vi presentera för er Johannes Geis.

Vi börjar med att se över hur han ser ut tidigt i sin karriär. Bilden ovan är taget i mitten på juli 2015. Johannes är 21 år och en blivande spindel i uppspelfasen. Han har ett värde redan på 190 miljoner och har en lön på 2.36 miljoner kr per månad. Kontraktet han står under går ut under sommaren 2019. Då skulle han vara 25 år. En av dem många uppsidorna för vår unge mittfältare, är att han kan spela på väldigt många positioner redan, om än väldigt svagt på vissa. Men förutsättningen för framtiden ser ljus ut. 12 U21 landskamper för Tyskland har han även hunnit med, men ingen för A-landslaget…än. Att han dessutom är tvåfotad gör honom inte sämre på något sätt. För att vara så ung så har han redan oerhört bra värden på en handfull attribut. Dem fem som verkligen sticker ut från resten av goda värden är:

Långskott 17
Passningar 17
Speluppfattning 17
Grundkondition 16
Uthållighet 17

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till Geis och se om det är defensiv speluppläggare som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Efter att ha granskat hans attribut i arket, och higlightat dem aktuella attributen, så ser vi att det är defensiv speluppläggare som är hans bästa roll för tillfället. (13.9) på både försvar och understöd ger dig mer valmöjligheter när du sätter upp laget. Men vi ska även poängtera, att han även har (13.9) på oofensiv spelfördelare (understöd) och (13.8) på yttermittfältare (understöd). Men det hinner ändra massor under årens gång om man så vill.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Geis. Profilen för vår spelfördelare är i grafiken nedan. Han har hunnit bli 31 år vid det här laget, och han spelar inte längre i Schalke som var hans inledande klubb. Han har köpts över och spelar för tillfället i Barcelona av alla lag. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har sjunkit rejält och är nu nere på 6.25 miljoner kronor. Vad det beror på är svårt att sia om, för det finns många 31-åringar som fortfarande har högt värde på sin prislapp. Lönen har ökat fint, och är nu uppe på 5.88 miljoner kronor i månaden. Helt okej.

Vi sa ju att han hade möjlighet att träna upp sina positionskunskaper under dem kommande åren. Johannes har inte gjort det, förutom för ytterbacksplats ute till höger. Den har gått från gul till mörk grön. Om vi ser över hur många steg i attributen som han höjt sig under dem här åren, så kan vi konstatera att han har ökat, men inte galet bra sen vi tittade till honom sist. men det är ju klart, han kan ju ha varit ett monster runt 25-26, för att sen stagnera igen ner till 31 som han är nu.

Fortfarande inga landskamper för Tyskland. Märkligt?!

Längst ner i högerhörnet så ser vi lite summering av hans klubbkarriär, och där kan vi se att han spelat i oerhört många fina storklubbar. Vi ska se över dem alldeles strax.

Historik:
Han börjar sin karriär i Greuther Furth 2008/09 och stannade där fram till 2012/13 märkligt nog. Men som 19-åring så fick Mainz 05 upp ögonen för denna lovande pöjk, och skakade hand på 12 miljoner kronor. Han spelade 67 matcher totalt för bundesligaklubben innan just Schalke 04 inte kunde vänta längre. Det drogs säkert friskt i honom då många såg en blivande storstjärna i Johannes Geis. 105 miljoner blev priset, och Mainz skrattade hela vägen till banken. I Schalke fick han speltid direkt första året. 26 matcher och 7.11 i snitt. Ett bra värde i vilken debutklubb som helst. Det följdes upp av ännu bättre år. 7.30 årent därpå, följt av 7.36 och 7,35. Han låg på 30+ matcher per säsong, och bidrog bland annat till att Schalke 04 kommer trea i ligan året 2018. Man förlorar även UEFA Europa League finalen 2019 mot Arsenal med 0-2 på Volksparkstadion i Hamburg.

Året 2019/20 så köps han således över till den spanska storklubben öfr 400 miljoner. Katalanerna har stora planer för framtiden. Med Geis i laget, så på dem 6 åren som han är med i truppen, vinner man ligan 3 ggr, Copa del Rey 1 ggn och Spanska supercupen 3 ggr. När det gäller Champions League så går det sämre. 19/20 slås man ut av Monaco 5-3 i första utslagsrundan. Likaså 20/21, Monaco vinner 4-3. 21/22 så förpassar Monaco Barca för tredje gången på lika många år, i just första utslagsrundan, denna gång med bortamål. 22/23 blir bottenåret, och man tar sig inte ens till gruppspelet, utan får spela Europe League istället. 23/24 åker man igen i fösta utslagsrundan, nu mot Shitty med 2-5. Och precis som 22/23 så tar man sig inte till gruppspelet innestående året. Huruvida Geis har ett negativt finger med i spelet eller ej låter jag vara osagt.

På det personliga planet så blir det en bra tid i Spanien för Johannes Geis. 30+ matcher per år, 10+ poäng under säsongerna, och snittet ligger ännu lite högre än i Schalke. Livet leker.

Rapporten:
Rapporten 2025, säger det vi redan har poängterat och gissat skulle inträffa. Nyckelspelare för vilket lag som helst i La Liga. Inte så konstigt. Han hade en betydande roll redan i Tyskland, och Barcelona har förfinat, förädlat och förbättrat det mest på honom. Fysiskt praktexemplar. Ja vad kan man säga. Fysiken har aldrig varit något problem för vår mittfältsgeneral. Att vi inte finner några ”MOT” argument kanske inte är så svårt att lista ut. Han är en av dem allra bästa spelarna i spelet, och han har i princip inga svagheter vad vi kan se.

Vår rekommendation är KÖP.

Han är värd 190 miljoner när spelet drar igång. Ja iallafall någon säsong in. Att få honom billigt, eller på en fri transfer är att fortsätta drömma. Vill man ha honom i sitt lag, ja då får man lägga upp en ansenlig summa innan det kritas på något kontrakt. Men har man pengarna, man har ambitionen och man har tron om att få ett mittfält i världsklass, ja då har du hittat rätt. Men lite tur måste man kanske ha innan man får över honom. Schalke ska underprestera, en skada som sätter stopp kanske. Ja då förmodligen finns det en ekonomisk uppsida i att tjäna 50-100 miljoner på köpesumman.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top