FM16

Scoutrapport: Jonathan Calleri

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Jonathan Calleri:
En av dem hetaste rykten under november förra året, var en flytt till för vår skytteligaledare för den argentiska storklubben Boca Juniors över atlanten till Europa. Både Chelsea och Inter Milan var starkt sammankopplade med anfallaren. Till slut, så verkade det som att italienarna drog det längsta strået, och var redo att sätta sig ner och skriva kontrakt i mitten på december. Men märkligt nog så hände inget i förhandlingen. Inter verkade spela ett högt spel, då man inte förväntade sig en så bra inledning på ligastarten, plus att man hade restriktioner att inte leta upp icek EU-spelare, gjorde att köpte gick i stöpet. Han blev kvar i Boca. I denna genomgång så vill vi presentera för er Jonathan Calleri.

Hur är han då i spelet? Vi ska se över hur han ser ut när man startar igång en ny save. Jonathan är 21 år i slutet av 2014 och han är en offensiv kraft. Han har ett värde på 33 miljoner och har en lön på 360.000 kr per månad. Kontraktet han står under går ut under sommaren 2017. Då skulle han vara 24 år. Den potentiella förmågan (PA) är på fyra stjärnor. Redan här ser vi att det finns goda chanser till både en ekonomisk vinst vid en eventuell försäljning, men även en stor uppsida i utvecklingskurvan. Han har goda kunskaper i mer än en position idag, och det är då givetvis främst på det offensiva mittfältet som är hans specialitet.

Vad gäller rollerna för vår anfallare, så ser vi att han behärskar främst ”komplett anfallare” och ”offesivt spelande forward”, men kan även spela ”mältjuv” och ”bollmottagare” hyfsat redan i sin unga karriär. Tittar vi till dem attribut som är 15 och över, så har vi följande:

Arbetskapacitet 15
Beslutsamhet 15
Förutseende 15
Kyla 15
Lagarbete 15
Spel utan boll 15
Balans 15
Styrka 15
Uthållighet 17

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till Calleri och se om det är komplett anfallare som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Efter att ha granskat hans attribut i arket, så ser vi att det är på det hans ”andra” roll som är hans bästa, offensiv spelande forward, anfall (13.8). Men vi ser också att släpande forward (13.7) och måltjuv (13.6) är två roller som är ”bättre” än hans kompletta forwardsroll. Här får man ju ta det med en nypa salt så här inledningsvis.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Calleri. Profilen för vår anfallare är i grafiken nedan. Han har hunnit bli 31 år vid det här laget, och han spelar inte längre i Boca som var hans inledande klubb. Han har köpts över till Roma av alla lag. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har stigit rejält och är nu uppe på 275 miljoner kronor. Bara att titta på den värdestegringen, så kan vi med nästan säkerhet säga att han har haft många fina år bakom sig, och säkerligen ett par till framför sig. Lönen har också ökat fint, och är nu uppe på 7.44 miljoner kronor i månaden. Helt okej.

Han har också tränats upp på någora ny positioner, såsom OMC och MV. Om vi ser över hur många steg i attributen som han höjt sig under dem här åren, så kan vi konstatera att han har ökat mycket bra sen vi tittade till honom sist. Han har ”bara” fem attribut kvar som inte är över 10 och tvåsiffrigt med andra ord. Med andra ord, en mycket bra fördelning av sina attributssiffror.

Längst ner i högerhörnet så ser vi lite summering av hans klubbkarriär, och där kan vi se att han spelat i oerhört många fina storklubbar. Vi ska se över dem alldeles strax.

Historik:
Han börjar sin karriär i Boca, Brasilien, i tidig ålder. Den argentiska storklubben gör ett bra jobb med att behålla deras guldklimp så länge det går. Under sin korta tid i klubben så får han chansen 34 gånger under två säsonger. Året därpå, 2016/17 så köps han över till Saint-Etienne, Frankrike, för blyga 40 miljoner kronor. Här blir det inte långvarigt. 35 matcher första året, 30 poäng. Året därpå blir det bara 5 fighter innan det är dags att dra vidare. Han säljs då till Milan under vinterfönstret 2017/18 för 400 miljoner, 10 gånger vad den franska mittenklubben köper honom för. En bra vinst för Saint-Etienne efter den sejouren i klubben. Här stannar han EN SÄSONG. 33 matcher för Milan innan det är dags igen, märkligt nog. Kanske blir försäljning av då PSG kommer med ett bud som är ytterligare 100 miljoner mot dom som Milan betalade året innan. Hejdå!!

Även här blirdet en framgångsrik förstatid för vår anfallare. 26 matcher och 16 poäng den inledande säsongen. Även året därpå så blir det bra, men med lite mindre spelade matcher, 20. Men han är med och gör 9 poäng och räknar in ytterligare ett bra bokslut. Så kommer Bayern Munchen 2020/21 och lägger ett 510 miljners bud på killen. Varför PSG väljer att sälja kan vi bara sia om, men försäljningen blir av och han flyttar till Tyskland strax därefter. Även är blir det 2 säsonger. Men två mycket märkliga. 11 matcher första året, 3 andra. Han säljs i vinterfönstret för 170 miljoner till just ROMA som blir hans sista anhalt. På dem 11 matcherna första året gör han 8 poäng, och 2 på dem sista 3. 7.24 och 7.46 är facit i Tyskland. Frågetecknen och ögonbrynen höjs rejält.

Här gör inte Roma samma misstag som dem tidigare arbetsgivarna. Man behåller honom efter två säsonger. Ett mycket bra beslut. Han levererar sannerligen goda siffror, år ut och år in. En offensiv kraft som man inte släpper i första taget om du frågar mig. Men givetvis kan det också vara så att han inte har känt sig hemma helt och fullt i sina tidigare klubbar.

Vår rekommendation är KÖP.

Har man turen att han underpresterar i Boca första året, så finns det en god uppsida i att få honom mycket billigt. Om inte, så kanske man får hosta upp 100 miljoner om det drar ut på det. Men oavsett vad man får lägga för honom, så har vi ett guldkorn och en oslipad diamant i vårt förvar om man får hem honom till sin egen klubb. Sen finns det kanske inte så många ”sämre” klubbar som lockar honom, men det får tiden utvisa. När han har trivts i sin klubb, och när han får mycket speltid, så har vi en anfallare som levererar poäng per match som ligger runt 0.6-0.7. En bra siffra med tanke på att många klubbar kör med en ensam anfallare allt som oftast.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top