Bloggar

Varför är de så få skandinaver som bloggar?


Det enda svaret jag kan komma fram till, förutom att man inte orkar eller vill, för det är ju så klart inte självfallet att man vill eller har tid att blogga bara för att man är duktig på det. Men som jag sa, så finns det bara ett skäl till att man avstår att blogga på egen hand, och det är för att man är aktiv på dem få, ytterst få, sidor på nätet som finns idag. Jag har gjort min beskära del av sökande på nätet, både efter svenska sidor men även sidor på tex norska och danska utan att känna stor tillfredsställelse eller nyvunnen glädje i det jag hoppades på att finna.

Det finns i princip bara tre stora portaler att nämna i sammanhanget. I Sverige finns http://www.fmsweden.se/, i Norge http://fmnorge.com/ och i Danmark http://www.fmdanmark.dk/. Förutom dessa tre är det i princip helt tomt. Ja förutom detta lilla försökt med FMSideline då givetvis. Huruvida dessa tre portaler ”stillar hungern”, fyller efterfrågan eller helt enkelt är fullkomliga vad gäller FM-information låter jag vara osagt. Men oavsett, så är min kvalificerade gissning att det fortfarande saknas massor i detta ämne.

Tittar vi på det skrivna materialet, så skulle jag säga att det är helt obefintligt. Men jag vet, att minst, MINST, ett dussintal personer som jag stött på under dem gångna åren, inte bara påvisat en stor portion kunskap om spelets utförande och också visat upp goda resultat i både utveckling, taktik och resultat, utan som dessutom flaggat på att man vill dela med sig av sina kunskaper på ett eller annat vis. Men tyvärr i dagsläget känns det till viss del hämmade av det skrala utbudet av möjligheter och sidor. Under dem senaste tre spelversionerna, FM14, FM15 och FM16, har jag sett ett par stycken bloggar på svenska som ploppat upp ur myllan…men som tämligen direkt har mynnat ut i glesa uppdateringar och kortare inlägg, och som till slut har avstannat helt och dött.

Tittar vi på det rörliga materialet, och då menar jag Twitch och Youtube i första hand, så ser det bättre ut, men långt ifrån bra. Twitchen dök upp redan på FM14, men då var det i sin linda, och det var få överhuvudtaget som tog sig ut på den streamade kartan och visade upp sitt alster. På FM15 blev det bättre. Deltagandet ökade lavinartat och mängder med nya streamare fann sin plats på nätet. Man kunde på ett enkelt sätt spela spelet, chatta med vänner, och dessutom dela med sig av sin save ”live”. Men det var främst twitchare utanför Sveriges gränser som tog plats. Det var främst folk från England som gjorde sin röst hörd.

Men så kom FM16, och vi kunde se en begynnande ökning av svenska twitchare på nätet. En efter en provade lyckan med detta nygamla sätt att visa upp sig på. Idag är det ett gäng som kör, och hatten av till alla och var en av er. Fortsätt med det.

Youtube är samma sak, ish. Dem flesta YT-are är engelskspårkiga. Få pratar svenska. Det är, precis som med bloggandet, ett par som ploppar upp, startar igång en kanal, och kör en stund. Sen ebbar det ut. Dör. Försvinner. Sen tar ett par andra vid, hausar upp, kör ett tag, ebbar ut, dör, försvinner. Jag undrar varför.

Jag gjorde en artikel i ämnet Youtube för en tid sen, ni finner den här, där jag ville flagga på ett par konton som ni kan kika lite närmare på. Men tyvärr måste jag säga, så är det bara EspressoManage och Tompa som är kvar aktiva. Har kikat på det danska forumet, och där är det ingen som rapporterar vida tuben. Även norska forumet står utan videorapport. Så vi har fin motvind att kriga emot.

Jag i synnerhet, hade gärna sett en handfull bloggar dras igång, minst en handfull, som delger den skandinaviska FM-scenen sitt rättmätiga erkännande som personer med stor kunskap om spelet. Det finns flera uppsidor med att vi får fler som bloggar om Football Manager. För att nämna några så…;

1) …hjälper man till och breddar kunskapen om spelet i sin helhet.
2) …får man själv utlopp för sitt skrivande och sina tankar och på så vis också kontakt med likasinnade.
3) …kan vissa insikter uppträda när man berättar om dem för andra personer. Man blir själv ännu bättre.
4) …ger man sina FM-vänner fler alternativ till källa om man letar information på tex svenska.

Så kontentan av denna lilla artikel får nog bli: Oavsett om du anser dig bra eller dålig på spelet, oavsett om du spelar lite eller galet mycket, så uppmanar jag dig att prova på att skriva om dina erfarenheter, kunskaper och tankar och idéer för oss andra. Jag lovar dig att du kommer känna stor tillfredsställelse och inre glädje när du får tillbaka kommentarer av dina nyvunna läsare som säger att det du skrivit om har hjälpt andra till att höja deras spelupplevelse, och framförallt kunskap. Det behöver inte vara en blogg som denna, som skriver saker mest hela tiden, och det behöver inte finns något krav på antal artiklar som ska publiceras. Det kan vara så att du skriver en sak varannan vecka, eller kanske en gång i veckan. På det stora hela så är det förmodligen så att det uppskattas mer om man skriver en riktigt bra genomgång av något segment, än ”dutta” med många ytliga och korta.

Ta dig en ordentlig funderare på om detta kunde vara något för dig. Om du behöver stöd, hjälp med något eller bara ha en blogg-vän, så finns jag här för dig om så önskar. Jag hjälper gärna till om det skulle uppstå någon fnurra på tråden, eller om motivationen tryter.

Tack för att just du läst denna text och jag hoppas att jag sått ett litet FM-frö om framtiden.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top