Faciliteter

Bygga ny arena på FM16

När man har kommit en bra bit in i sin save på Football Manager, så kommer man oundvikligen till den punkten att man vill bygga en ny arena. Till skillnad mot vissa ”prestationer” i spelet som kräver en del svåra utföranden, så är det inte alls svårt att bygga en ny arena till ditt lag. Du behöver faktiskt inte göra något alls, ja förutom att fråga styrelsen om det finns ett intresse så klart. Där har du det enda riktiga hindret i hela den proccessen; Att övertyga styrelsen att ni faktiskt verkligen behöver en ny stadion.

Dock är det en hel del saker att ta i beaktning inför hela det här bygg-projektet. I den här guiden kommer vi titta närmare på bygget i sig, lite tips och råd på vägen för dig så att din arbetsgivare har fullt förtroende för dig som tränare när du lägger fram förslaget att bygga en toppmodern och supergrym arena till ditt lag. Om du gör alla steg rätt, och i rätt ordning, så har du stora chanser till att dom godkänner starten av en helt ny arena, och med lite tur även döpa den efter dig.

Ekonomi:
En av dom kanske allra största nycklarna i denna kedja av pusselbitar som ska stämma, är ekonomin. Finns inte pengarna, så kommer heller inte styrelsen att klubba igenom ditt förslag. Så inför ditt presentationsmöte så måste du se över klubbens balansräkning och se till att ni gör god vinst, år efter år, som är grund för stabilt ekonomiskt arbete. Hur man drar in pengar till sin förening är ett stort arbete i sig. Finns många vägar att gå för att hjälpa sin klubb mot stabilare kassa. Publikintäkter, spelarförsäljningar eller omförhandlade kontrakt för att nämna några.

Förtroende:
En annan oerhört viktig del i förfarandet över att bygga en ny arena är förtroendet. Styrelsen kommer aldrig bevilja ett byggstart om du är grön på din post. Det vill säga att om du inte visar att du är värd att lyssna på, så kommer ditt förslag falla för döva öron. Så här behöver du bygga upp ett förtroende mellan dig och din arbetsgivare, och försöka att vinna ära och berömmelse, matcher och troféer innan du bokar in ditt pitch-möte. Innan du har kommit dit, så har du inte så mycket val, mer än att vara så lite obekväm som möjligt, träna din trupp och försök att vara så framgångsrik på gräset som det bara går.

* Under jobbintervjuer eller under pågående förhandling om förlängning av ett befintligt kontrakt, så finns möjligheten att ”kräva” att klubben bygger en ny arena om dom vill fortsätta ha dig med i tränargruppen. Dock behöver du ha gott rykte innan styrelsen bevilja en sådan förfrågan, så var nog med när du lägger fram detta ”krav” så det inte kostar dig ditt framtida kontrakt.

Arbeta långsiktigt:
Ännu en viktig faktor i detta pussel av händelser är att du har varit del av klubben en längre tid. Du kommer givetvis inte få en ny arena efter bara en säsong i klubben. Detta går hand i hand med punkten ovan, förtroende. Givetvis kommer styrelsen att godkänna mer av dina krav och önskemål om du har bevisat för dom som bestämmer att du är att räkna med nu, och för framtiden. Så om du siktar på att bygga upp något stort och något som lämnar stort avtryck för framtiden i klubben, så kommer det att hjälpa dig i det långa loppet att få din nya fina arena.

Fullsatt arena:
So far so good. Men tyvärr så spelar dem ovannämnda punktera om finanser och förtroende något större roll, såvida du inte fyller ut den befintliga arenan först. Ett dilemma som Inter hade för ett par år sen. Man var knappt halvvägs att fylla ut San Siro med sina supportrar. Trots tämligen stort antal betalande åskådare, så ekade ändå arenan tom för det visuella. Du måste fylla din befintliga arena till bredden, eller näst intill iallafall, under flera tillfällen under säsongen, och säsonger igenom, för att din styrelse ska ens överväga att ta upp samtalet om ny arena med dig. Att fylla sin befintliga arena till 60-65%, och i samma mening be om en ny arena med +50.000 nya sittplatser ringer inte speciellt bra i någons öron.

Hur fyller man sin arena?
Med tämligen enkel förklaring. Du vinner matcher, och du vinner framgångar. Genom att vinna matcher och turneringar konsekvent år efter år, så kommer du förmodligen att bygga upp din skara av supportrar till en ansenligt stor mängd till slut. Mer supportrar, mer säsongskort, mer publik. Med ökad publiktillströmning till dina hemmamatcher så kommer du med all sannolikhet närma dig målsättningen att ha fullsatta läktare vid fler tillfällen under året än innan. Vilket i sin tur tar dig närmare en ny hemmaborg för ditt lag.

Ge aldrig upp:
Kontentan är i rubriken. Ge aldrig upp. Att kämpa för sin nya arena kan vara en hårt och mödosamt, och frustrerande proccess många gånger. Du kommer inte få ”ja” direkt vid första försöket. Styrelsen har det slutgiltiga ordet, och kan mycket väl säga nej till din förfrågan, igen och igen. Men det kan även finnas andra hinder under resans gång. Har man riktig otur så kan faktiskt staden som arenan ska stå i stoppa bygget av olika skäl. Oavsett vad som sätter käppar i ditt arena-hjul, fortsätt att kämpa. Ge aldrig upp. Försätt lägga fram förslaget, fortsätt fråga, fortsätt att ligga på, för till slut, om alla punkterna som vi gått igenom här idag, är till din fördel, så kommer du får din efterlängtade namngivna arena en vacker dag.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top