FM16

Scoutrapport: Aleksandar Dragovic

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i

I den här serien så kommer vi här på redaktionen att ge er tips och råd på spelare som vi anser att ni bör titta närmare på. Det kan vara allt från en startspelare i topplag som Real Madrid, PSG, Juventus eller linkande. Men det kan även vara spelare som är ”för bra” för sin liga eller förening.

Aleksandar Dragovic:

Redan 2015 så var det flera klubbar som drog i mittbacken. Arsenal, Everton, Juventus, Roma och Zenit Saint Petersburg hade alla blivit länkade till 23-årngen, men ryktet sa att Manchester United hade ett €13M bud på gång, som sen visade sig rinna ut i sanden. Men så blossade intresset upp igen från Europa nu i januari 2016. Det var Claudio Ranieris Leicester som var intressenten denna gång. Engelsmännen var beredda på att lägga ett £12M bud, varpå Dynamo Kiev, som har byggt upp ett rykta om sig att vara bökiga att göra affärer med, svarade med att man ville ha £25M. Dealen gick åter i stöpet. Han blev kvar i Ukraina. I denna genomgång så vill vi presentera för er Aleksandar Dragovic.

Vi börjar med att se över hur han ser ut som 24-åring i sin karriär. Bilden ovan är taget i början på juni 2015. Alexandar har etablerat sig som en av nycklarna i Kievs fyrbackslinje. Han har ett värde på 157 miljoner och har en lön på 1.24 miljoner kr per månad. Kontraktet han står under går ut under sommaren 2018. Han besitter många bra egenskaper, såsom längden, attributen på tex tecklingar och positionsspelet, men även negativa aspekter såsom bara kunna en position i princip, inte så snabb och

Ni som följt våra tips under resan med FM15, så vet ni att vi brukar titta till våra spelare via vårt egengjorda excel-ark för att se vilken roll som KAN vara den bäst lämpande för dem vi granskar under lupp. Idag är inget undantag. Vi ska givetvis även se till Dragovic och se om det är spelskicklige försvaren som är hans bästa roll. Ni finner excel-arket själva här om ni vill prova.

Efter att ha granskat hans attribut i arket, så ser vi att det är begränsad ytterback som är hans bästa roll för tillfället, (15.1). Men i och med att han inte är tränad som ytterback, så får vi nog se lite mellan fingrarna denna gång. Om vi tittar till dom rollerna som kan faktiskt KAN spela, så har vi begränsad försvarare som nummer ett. (14.9) på både försvar,stoppa och understöd ger dig mer valmöjligheter när du sätter upp laget. Men vi ska även poängtera, att han även har (14.7) på mittback försvara och stoppa, och (14.6) mittback understöd. Men det hinner ändra massor under årens gång om man så vill.

Stats efter 10 säsonger:
Precis som många andra av våra spelartips, så tar vi ett steg in i framtiden för att kunna se hur det har gått för det aktuella objektet. Så har vi även gjort med Aleksandar Dragovic. Profilen för vår mittback är i grafiken nedan. Han har hunnit bli hela 34 år vid det här laget, och han spelar inte längre i Kiev som var hans inledande klubb. Han har köpts över och spelar för tillfället i Napoli av alla lag. Vi ser över hans karriär lite senare i denna genomgång. Värdet har sjunkit rejält och är nu nere på 30 miljoner kronor. Givetvis går det hand i hand med att hans ålder har ökat. Lönen har ökat fint, och är nu uppe på 8.88(!) miljoner kronor i månaden. Helt galet om du frågar mig.

När vi tittade till honom 2015, så hade han 21 landskamper för Österrike. Nu, tio år senare, så har han passerat 100 med en handfull. Det är en bra bedrift av honom att lyckats hänga kvar i landslaget så pass länge. Han har fortfarande inte tränat upp någon ny position på positionskartan, utan har förmodligen bara förfinats där han faktiskt kan spela. Det befintliga kontraktet sträcker sig till och med sista juni 2027. Då är han 36 år och kommer nog med all sannolikhet lägga av med fotbollen. Iallafall som aktiv spelare.

Historik:
Han börjar sin karriär i Austria Wien 2007/08. Han föddes i Wien av serbiska föräldrar, så det var inte så konstigt att det blev Austria Wien som blev hans modersklubb. Här stannade han fram till 2010/11. Men då fick toppklubben i Schweiz Basel upp ögonen för denna lovande back, och skakade hand på 7.25 miljoner kronor. Han spelade han 2.5 säsonger totalt för sin nya klubb innan Dynamo Kiev inte ville vänta längre. Det drogs säkert friskt i honom då många såg en blivande storstjärna i Aleksandar Dragovic. Köpesumman förblev okänd men kan nog gissa att Basel gjorde en bra affär när man sålde honom vidare till Ukraina. I Kiev fick han speltid direkt första året. 20 matcher inledande året. Det följdes upp av ytterligare två bra år. 7.22 för säsongen 2015/16. Sen hann han inte mer än en ynka match under påföljande året innan Napoli valde att lassa upp 260 miljoner kronor och övergången var ett faktum.

Efter flytten till Italien, så har det fungerat så bra att vår mittback inte har velat byta arbetsgivare mer. Dessutom måste även Napoli vara så nöjda att man inte sålt honom vidare under alla dessa år, trots att många säkert har ryckt i honom mellan åren 26-28. Han får oerhört bra med speltid under alla år, förutom 2019/2020, och då kan vi gissa att han drar på sig en av få skador under hela hans framgångsrika karriär. Han är inte något målspruta direkt, men däremot så har han osedvanligt högt snitt genom åren som gått. 7.40 är inte något ovanligt, och då är det över så pass många matcher också, att man blir föga imponerad över både spelaren och arbetsgivaren.

Vår rekommendation är KÖP.

Han är värd 157 miljoner när spelet drar igång. Att få honom billigt, eller på en fri transfer är att fortsätta drömma. Vill man ha honom i sitt lag, ja då får man lägga upp en ansenlig summa innan det kritas på något kontrakt. Men har man pengarna, man har ambitionen och man har tron om att få ett mittback i världsklass, ja då har du hittat rätt. Men lite tur måste man kanske ha innan man får över honom. Kiev ska underprestera, en skada som sätter stopp kanske. Ja då förmodligen finns det en ekonomisk uppsida i att tjäna 50-100 miljoner på köpesumman.

Tack för att ni läser och gillar det vi gör. Har ni några funderingar, tankar eller kommentarer, så är ni givetvis välkomna att kladda ner dom här nedan, eller göra det i mitt twitterflöde.

https://twitter.com/FM_Sideline

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top