FM16

Europamästerskapen 2016 – Del 1

Med bara ett par veckor kvar till Europamästerskapen i Frankrike, som startar den 10 juni, där vi förhoppningsvis kommer se en bra insats av det

Med bara ett par veckor kvar till Europamästerskapen i Frankrike, som startar den 10 juni, där vi förhoppningsvis kommer se en bra insats av det svenska landslaget, så har vi på FMSideline valt att simulera ett Europamästerskap och se hur det har gått. Kan vi förutse en vinnare redan innan den verkliga turneringen har startat? Vi kommer gå igenom det mesta som rör EM 2016. Resultaten, tabellerna, statistiken, coacherna, spelarna och mycket mycket mer. Kan dem regerande mästarna Spanien försvara titeln från 2012? Kan tvåan Italien ta revansch och ta guldet nu fyra år senare? Eller kan det bli så att uppstickaren Belgien tar guldet? Och hur kommer det gå för vårt underbara Sverige, med Erik Hamrén i spetsen? Frågorna är många, och svaren får vi efter den sista delen i denna miniserie är färdigskriven.

Vi har delat in denna miniserie i tre delar, så det blir lite mer överskådligt, och ni ser vad som ingår i varje del här nedan. Vi börjar således med att kika på vilka lag som faktiskt är med i detta mästerskap, hur det gick i kvalet till EM och hur förutsättningarna ser ut innan mästerskapet sparkar igång. Vilka coacher är det som står vid sidlinjen, och hur kommer det gå för Sverige?

Del 1 – Förutsättningarna. Kvalspelet.
Del 2 – Lagen. Trupperna. Gruppspelet.
Del 3 – Slutspelet

Alla pusselbitar är på plats inför starten av denna serie. Vi har lagt en bra grund för att påbörja detta mycket intressanta Europamästerskap, där förhoppningsvis vi får en värdig vinnare i slutändan. Oavsett vad som händer och fötter när domaren sätter pipan till munnen, så säger vi som vi brukar, ”NU KÖR VI”.

EM-kvalet:
EM-kvalet drog igång redan i början på september 2014, och har nu hållt på fram till den 12 oktober 2015. Man har spelat 10 matcher var, en hemma och en borta mot samtliga lag i sin respektive grupp. Som ni ser i reglerna här nedan, så går dem två bäst placerade lagen i varje grupp vidare till Europamästerskapet. I övrigt så blir det så att samtliga treor får fortsätta kampen om en plats i EM via ett extra kval kan man säga. Men vi tittar till det lite senare i denna genomgång.

Grupp A-C:
Via gruppvinster i grupp A-C så har Holland, Belgien och Spanien gått till EM efter dem första 10 matcherna, och väldigt enkelt kan man konstatera. Spanien tar priset med målskillnaden 34-2(!). Här har Vicente Del Bosque fått till formen ordentligt. Belgiens coach Marc Wilmots som leder ett av kvalets mest intressanta gäng, har fått en smakstart på kvalet. Därtill så kan vi också räkna in tvåorna, Tjeckien, Bosnien och Slovakien. I grupp A ser vi att Turkiet hamnade på samma poäng som Tjeckien, men spelade till sig sämre målskillnad, och får därför kvala sig vidare. Även i grupp B var det tämligen jämnt. Wales hamnade 5 poäng efter och får ansluta sig till Turkiet i kvalet. Det får också Vitryssland göra efter att även dom hamnat på plats tre i sin grupp på 14 poäng.

Grupp D-F:
Precis som Holland gjorde i grupp A, så går Tyskland obesegrade genom sin grupp och tar självklart förstaplatsen före Irland som kom tvåa. Joachim Löw vet vad han vill. Även här så är man klassen större än sina motståndare. 28-1 i målskillnad. Irland gör också ett bra jobb, med 15-8 i målprotokollet. Polen tar tredjeplatsen och får kvala. England med Roy Hodgson i spetsen (25-2) och Grekland, med Michael Skibbe (11-4) vinner sina respektive grupper, före sina tvåor Schweiz och Rumänien. Kval-lagen blir Slovenien och Nordirland.

Grupp G-I:
I grupp G så finner vi vårt kära Sverige. Dock hamnar man i ett prekärt läge där man får ansluta till lagen i kvalgruppen. Trots det så gör man mest mål av alla lag i grupp G, 16 stycken. Man blir slagen av Österrike som tar förstaplatsen, och Ryssland på plats två. Men det blev en jämn historia. Differensen blev bara 2 poäng mellan ettan och trean. Italien, styrd av Antonio Conte, (26-2) och Kroatien, Ante Cacic, tar sig vidare från grupp H, där trean Norge får kvala sig vidare. I grupp I, den nionde och sista gruppen vinns va Portugal, på enbart 10 mål, tätt följt av Danmark, också 10, och kval-laget Albanien. Albanien blir det enda laget som tar sig i kvalgruppen med minus i målskillnad. Kan det göra skillnad?

Tredjeplacerade lag:
Som vi var inne på tidigare, så blir det alltså ett extra kval för alla treorna i sina respektive grupper, utom den bäst placerade trean som går direkt till huvudturneringen, och lämnar kvar 8 länder som i sin tur ska lottas samman och spela utslagsmatcher om två kamper för att sätta dem sista fyra mästerskapsplatserna. Efter att ha granskat samtliga treor, i grafiken nedan, så ser vi att det blir Sverige som tar förstaplatsen på 21 poäng efter spelet i gruppen. Grattis Sverige, och lycka till.

Lottningen, för dem resterande åtta lagen, föll som ni ser i grafiken här nedan. Efter dubbelmötet lagen emellan, så kan vi konstatera att Wales slår ut Turkiet efter mål av Bale(1) och Vokes(2), som NÄSTAN klarade sig kvar i kvalgruppen (samma poäng som Sverige). Slovenien slår ut Albanien i en förlängning. Nordirland slår ut Polen på bortamål, och till slut så tar sig även Norge vidare efter 2-1 totalt mot Vitryssland efter förlust borta med 0-1, och hemmavinst med 2-0.

Nu har vi alltså alla 24 lag som ska göra upp om den åtråvärda EM-bucklan mellan den 10 juni – 10 juli 2016. 18 från gruppspelet, 5 från extra-kvalet tillsammans med värdlandet Frankrike, 24 lag.

I del 2 så tittar vi på hur det har gått i gruppspelet, vilka lag som gått vidare till slutspel och statistik, mycket statistik. Det tillsammans med hur det har gått i nyckelavgörande fighter för dem lagen som gått vidare, men även för dem lagen som missat avancemanget.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Most Popular

To Top